QUESTIONS & ANSWERS VERIFIED 100%
GRADED A+ Exams of Nursing | 2025/2026 LATEST
1.It is a law that requires the country’s government and its citizens to be prepared for
disaster.
A. Republic Act 10210
B. Republic Act 10121
C. Republic Act 11201
D. Republic Act 10112
Answer: B
2.It is the ndrrmc's regional arm that maintains an operating facility on a 24-hour basis,
known as the regional disaster risk reduction and management operations center.
A. Regional ARM Council
B. Regional DRM Council
C. Regional DRM Council
D. Regional DRRM Council
Answer: D
3.Which of the following is NOT a key focus area addressed by Republic Act number
10344?
A. Protection of essential equipment during emergencies
B. Implementation of early warning systems
C. Coordination of disaster response efforts
D. Promotion of tourism initiatives
Answer: D
4. Which sector benefits directly from the provisions of Republic Act number 10344?
A. Agricultural industry
B. Education sector
C. Healthcare facilities
D. Emergency response organizations
,Answer: D
5.Which among the environmental problems addressed by Republic Act No 8749?
A. To prevent the loss of lives during natural or man made disasters.
B. To achieve and maintain healthy air for all Filipinos and reduce air pollution.
C. To protect people from the sale, use, and advertisements of hazardous tobacco
products.
D. To protect and conserve the biodiversity of the Philippines by regulating human activities
that may wildlife and their habitats.
Answer: B
6.Which of the following is incorrect?
A. Disposal of waste in a safe, appropriate manner.
B. Put safety signage to warn others about the dangerous waste.
C. Pour chemicals or solvents down the drain.
D. Store hazardous wastes in a safe manner before pick-up.
Answer: C
7. It refers to a person below eighteen (18) years of age or those over but are unable to fully
take care of themselves or protect themselves from abuse, neglect, cruelty, exploitation Or
discrimination
A. Child
B. Child with special needs
C. Orphan
D. Adolescents
Answer: A
8. It refers to a child with a developmental or physical disability
A. Child
B. Child with special needs
C. Orphan
D. Adolescents
Answer: B
9. It is an act providing for an ecological solid waste management program, creating the
necessary institutional mechanisms and incentives, declaring certain acts prohibited and
providing penalties, appropriating funds therefor, and for other purposes
A. Republic Act 9003
,B. Republic Act 9033
C. Republic Act 3009
D. Republic Act 3099
Answer: A
10. It is an act that protects and conserves the biodiversity of the Philippines by regulating
human activities that may harm wildlife and their habitats.It emphasizes sustainable
practices, public awareness, and international cooperation to ensure the long-term survival
of the country's diverse ecosystems.
A. Republic Act 9471
B. Republic Act 9147
C. Republic Act 9741
D. Republic Act 9417
Answer: B
DISASTER NURSING QUESTIONS LATEST
EXAM SOLVED QUESTIONS & ANSWERS
VERIFIED 100% GRADED A+ Exams of
Nursing | 2025/2026 LATEST
, Group 2 Reporter’s quiz
1. It is a one of a Core Principles that humanitarian actors should promote the human right
of all affected persons and protect individuals and groups who are at heightened risk of
human rights violations.
a. Do no Harm c. Human Rights and Equity
b. Integrated Support Systems d. Multi-layered Support
2. It is a type of response that should be considered only once it is clear that the vast
majority of communities are engaged in/are receiving the locally defined minimum
response.
a. Emergency response
b. Minimum response
c. Comprehensive response
3. It is a type of response that are defined as high-priority responses that should be
implemented as soon as possible in an emergency.
a. Emergency response
b. Minimum response
c. Comprehensive response
4. It is a one of a Core Principles that people are affected in different ways and require
different kinds of supports.
a. Do no Harm c. Human Rights and Equity
b. Integrated Support Systems d. Multi-layered Support
5. Identify and recruit staff and engage volunteers who understand local culture.
a. Human Resources c. Coordination
b. Dissemination of Information d. Health Services
6. Protect and care for people with severe mental disorders and other mental and
neurological disabilities living in institutions.
a. Human Resources c. Coordination
b. Dissemination of Information d. Health Services
7. It is a rainfall warning system that is when rainfall of more than 15 mm to 30 mm within
an hour.
a. Red Warning
b. Yellow Warning
c. Green Warning
8. It is a rainfall warning system that is when rainfall has gone more than 30mm within an
hour.
a. Red Warning
b. Yellow Warning
c. Green Warning
9. It is a type of sensor that can detect earthquake.
a. Pressure Sensor
b. Temperature Sensor
c. Seismic Sensor
d. Force Sensor
10. Is the lead agency for disaster response.
a. NTC