Ch 01
1) What is the branch of science that studies how the body functions?
a) Anatomy
b) Histology
c) Pathology
d) Physiology
ANSWERS: D
2) Which word comes from the Greek word meaning “to dissect”?
a) Anatomy
b) Histology
c) Pathology
d) Physiology
ANSWERS: A
3) Which of the following is a higher order of organization?
a) Molecule
b) Cell
c) Organ
d) Tissue
ANSWERS: C
4) The head is located to the chest.
a) Anterior
b) Inferior
c) Deep
d) Superior
ANSWERS: D
5) The foot is located to the leg.
a) Proximal
b) Superior
c) Superficial
d) Distal
ANSWERS: D
6) The leg is to the thigh.
a) Distal
b) Proximal
c) Superior
d) Deep
ANSWERS: A
,8e
Ch 01
7) The thigh is to the foot.
a) Distal
b) Proximal
c) Inferior
d) Deep
ANSWERS: B
8) The thoracic cavity is to the abdominopelvic cavity.
a) Deep
b) Distal
c) Anterior
d) Superior
ANSWERS: D
9) The kneecap is located distal to the
a) Leg.
b) Thigh.
c) Foot.
d) Toes.
ANSWERS: B
10) Which organ is located in both the ventral and thoracic cavities?
a) Stomach
b) Liver
c) Lung
d) Spinal cord
ANSWERS: C
11) Which organ is located in the ventral cavity but not in the thoracic cavity?
a) Lung
b) Heart
c) Liver
d) Brain
ANSWERS: C
12) Which organ is located in the dorsal cavity?
a) Liver
b) Brain
c) Heart
d) Urinary bladder
ANSWERS: B
13) Which of the following is descriptive of the location of the reproductive organs?
a) Dorsal cavity and vertebral cavity
b) Mediastinum and the thoracic cavity
c) Ventral cavity and pelvic cavity
,8e
Ch 01
d) Pleural cavity and mediastinum
ANSWERS: C
14) Which cavity is divided into quadrants?
a) Thoracic
b) Abdominopelvic
c) Dorsal
d) Cranial
ANSWERS: B
15) Which region is included within the right upper quadrant (RUQ)?
a) Umbilical
b) Hypogastric
c) Right iliac
d) Right hypochondriac
ANSWERS: D
16) Which region is included within the left lower quadrant (LLQ)?
a) Umbilical
b) Left hypochondriac
c) Epigastric
d) Left iliac
ANSWERS: D
17) Which of the following refers to the umbilicus?
a) Groin
b) Armpit
c) Navel
d) Patellar
ANSWERS: C
18) Which of the following refers to the lower back region?
a) Groin
b) Axillary
c) Umbilical
d) Lumbar
ANSWERS: D
19) Which of the following refers to the groin region?
a) Axillary
b) Lumbar
c) Cranial
d) Inguinal
ANSWERS: D
20) Which of the following refers to the area in front of the elbow?
, 8e
Ch 01
a) Axillary
b) Brachial
c) Antecubital
d) Popliteal
ANSWERS: C
21) Which area appears only on the anterior part of the body?
a) Popliteal
b) Umbilical
c) Lumbar
d) Occipital
ANSWERS: B
22) Which area appears only on the posterior part of the body?
a) Gluteal
b) Patellar
c) Umbilical
d) Sternal
ANSWERS: A
23) Which area is inferior to the diaphragm?
a) Axillary
b) Inguinal
c) Occipital
d) Cervical
ANSWERS: B
24) What is another name for the frontal plane?
a) Sagittal plane
b) Cross section
c) Transverse plane
d) Coronal plane
ANSWERS: D
25) Which plane divides the body into right and left halves?
a) Sagittal
b) Coronal
c) Transverse
d) Frontal
ANSWERS: A
26) In which cavity is the mediastinum located?
a) Pelvic
b) Dorsal
c) Thoracic
d) Abdominal