Complete Test Bank & Answer Guide –
Astronomy Today (8th Edition)
elitedocs
A+ Rated Study Resource | Full Chapter Coverage
, elitedocs
Contents
Chapter 1 Charting the Heavens: The Foundations of Astronomy ............................................... 1
Chapter 2 The Copernican Revolution: The Birth of Modern Science.......................................... 18
Chapter 3 Radiation: Information from the Cosmos....................................................................... 36
Chapter 4 Spectroscopy: The Inner Workings of Atoms ................................................................ 56
Chapter 5 Telescopes: The Tools of Astronomy .............................................................................. 73
Chapter 6 The Solar System: Comparative Planetology and Formation Models ....................... 92
Chapter 7 Earth: Our Home in Space .............................................................................................. 118
Chapter 8 The Moon and Mercury: Scorched and Battered Worlds........................................... 136
Chapter 9 Venus: Earth’s Sister Planet............................................................................................ 156
Chapter 10 Mars: A Near Miss for Life? ........................................................................................... 173
elitedocs
Chapter 11 Jupiter: Giant of the Solar System ................................................................................. 191
Chapter 12 Saturn: Spectacular Rings and Mysterious Moons ..................................................... 209
Chapter 13 Uranus and Neptune: The Outer Worlds of the Solar System .................................. 228
Chapter 14 Solar System Debris: Keys to Our Origin ..................................................................... 247
Chapter 15 Exoplanets: Planetary Systems Beyond Our Own ...................................................... 267
Chapter 16 The Sun: Our Parent Star ................................................................................................ 280
Chapter 17 The Stars: Giants, Dwarfs, and the Main Sequence .................................................... 301
Chapter 18 The Interstellar Medium: Gas and Dust among the Stars .......................................... 321
Chapter 19 Star Formation: A Traumatic Birth................................................................................ 339
Chapter 20 Stellar Evolution: The Life and Death of a Star ........................................................... 359
Chapter 21 Stellar Explosions: Novae, Supernovae, and the Formation of the Elements ......... 380
Chapter 22 Neutron Stars and Black Holes: Strange States of Matter .......................................... 399
Chapter 23 The Milky Way Galaxy: A Spiral in Space ................................................................... 420
Chapter 24 Galaxies: Building Blocks of the Universe ................................................................... 439
Chapter 25 Galaxies and Dark Matter: The Large-Scale Structure of the Cosmos ..................... 459
Chapter 26 Cosmology: The Big Bang and the Fate of the Universe ............................................ 479
Chapter 27 The Early Universe: Toward the Beginning of Time .................................................. 497
Chapter 28 Life in the Universe: Are We Alone? ............................................................................ 516
, elitedocs
Chapter 1 Charting the Heavens:
The Foundations of Astronomy
1.1 True/False Questions
1) The distances to bodies in the solar system are a few light minutes to light hours.
Answer: TRUE
Diff: 2
Section Ref: 1.1
2) A light-year is a measurement of time.
Answer: FALSE
Diff: 1
Section Ref: 1.1
3) It was Aristotle who used the scientific method to show the Earth was a sphere.
Answer: TRUE
elitedocs
Diff: 2
Section Ref: 1.2
4) Constellations are close clusters of stars, all at about the same distance from the Sun.
Answer: FALSE
Diff: 1
Section Ref: 1.3
5) From the South Pole, Polaris would appear directly overhead.
Answer: FALSE
Diff: 1
Section Ref: 1.3
6) Only at the equator are all the stars visible over the course of the year.
Answer: TRUE
Diff: 1
Section Ref: 1.3
7) Over the course of a night, Polaris moves less than any other visible star in the sky.
Answer: TRUE
Diff: 2
Section Ref: 1.3
8) There are 3,600 arc seconds in a degree.
Answer: TRUE
Diff: 2
Section Ref: More Precisely 1-1
9) At apogee, the Moon is at its farthest from Earth and thus appears smaller than normal.
Because of this it can produce only annular solar eclipses, but not total solar eclipses.
Answer: TRUE
Diff: 2
Section Ref: 1.5
Copyright © 2014 Pearson Education, Inc. 1
, elitedocs
Astronomy Today, 8th Edition
10) If a star rises about 9 PM tonight, and with the sidereal day being four minutes less than the
solar one, then in a month it will rise about 7 PM.
Answer: TRUE
Diff: 3
Section Ref: 1.5
11) From Earth, the Sun and Moon have about the same angular diameter.
Answer: TRUE
Diff: 1
Section Ref: 1.5
12) The full moon rises around sunrise, and sets around sunset.
Answer: FALSE
Diff: 1
Section Ref: 1.5
13) From full moon to third quarter moon takes about a week.
Answer: TRUE
elitedocs
Diff: 2
Section Ref: 1.5
14) The first quarter moon will rise about noon, and set about midnight.
Answer: TRUE
Diff: 2
Section Ref: 1.5
15) As it orbits the Earth, the Moon appears to move eastward about its own diameter every hour.
Answer: TRUE
Diff: 3
Section Ref: 1.5
16) The parallax shift of a star would be greater if viewed from Mars than from Earth.
Answer: TRUE
Diff: 2
Section Ref: 1.6
1.2 Multiple-Choice Questions
1) Which of the choices below correctly lists things in order from largest to smallest?
A) Local Group, Solar System, Milky Way, Universe
B) Universe, Milky Way, Local Group, Solar System
C) Solar System, Local Group, Universe, Milky Way
D) Universe, Local Group, Milky Way, Solar System
E) Milky Way, Universe, Solar System, Local Group
Answer: D
Diff: 2
Section Ref: 1.1
2 Copyright © 2014 Pearson Education, Inc.