CONCEPTS AND CONNECTIONS 10TH
EDITION BY TAYLOR . SIMON . DICKEY .
HOGAN LATEST VERSION 2026
, contents
1. Unit i: the life of the cell
2. Biology: the scientific study of life
3. The chemical basis of life
4. The molecules of cells
5. A tour of the cell
6. The working cell
7. How cells harvest chemical energy
8. Photosynthesis: using light to make food
9. Unit ii: cellular reproduction and genetics
10. The cellular basis of reproduction and inheritance
11. Patterns of inheritance
12. Molecular biology of the gene
13. How genes are controlled
14. Dna technology and genomics
15. Unit iii: concepts of evolution
16. How populations evolve
17. The origin of species
18. Tracing evolutionary history
19. Unit iv: the evolution of biological diversity
20. Microbial life: prokaryotes and protists
21. The evolution of plant and fungal diversity
22. The evolution of invertebrate diversity
23. The evolution of vertebrate diversity
24. Unit v: animals: form and function
25. Unifying concepts of animal structure and function
26. Nutrition and digestion
27. Gas exchange
28. Circulation
29. The immune system
30. Control of body temperature and water balance
31. Hormones and the endocrine system
32. Reproduction and embryonic development
33. Nervous systems
34. The senses
35. How animals move
36. Unit vi: plants: form and function
37. Plant structure, growth, and reproduction
38. Plant nutrition and transport
39. Control systems in plants
40. Unit vii. Ecology
41. The biosphere: an introduction to earth's diverse environments
42. Behavioral adaptations to the environment
43. Population ecology
44. Communities and ecosystems
45. Conservation biology
,Multiple-choice questions
1) Which of the following properties or processes do we associate with living things?
A) Evolutionary adaptations
B) Energy processing
C) Responding to the environment
D) Growth and reproduction
E) All of the above
ANS: e
Topic: overview
Skill: knowledge/application
2) Which of the following is not a theme that unifies biology?
A) Interaction with the environment
B) Emergent properties
C) Evolution
D) Reductionism
E) Structure and function
ANS: d
Topic: concept 1.1
Skill: knowledge/application
3) Which of the following sequences represents the hierarchy of biological organization from the
least to the most complex level?
A) Organelle, tissue, biosphere, ecosystem, population, organism
B) Cell, community, population, organ system, molecule, organelle
C) Organism, community, biosphere, molecule, tissue, organ
D) Ecosystem, cell, population, tissue, organism, organ system
E) Molecule, cell, organ system, population, ecosystem, biosphere
ANS: e
Topic: concept 1.1
Skill: knowledge/application
4) A localized group of organisms that belong to the same species is called a
A) Biosystem.
B) Community.
C) Population.
D) Ecosystem.
E) Family.
ANS: c
Topic: concept 1.1
Skill: knowledge/application
1
, 5) Which of the following is a false statement regarding dna?
A) Each chromosome has one very long dna molecule with hundreds of thousands of
genes.
B) Every cell is enclosed by a membrane.
C) Every cell uses dna as its genetic information.
D) All forms of life are composed of cells that have a membrane-enclosed nucleus.
E) Dna is the unit of inheritance that is transmitted from parent to offspring.
ANS: d
Topic: concept 1.1
Skill: knowledge/application
6) In terms of the hierarchical organization of life, a bacterium is at the level of
organization, whereas a human is at the level of organization.
A) Single-celled organism; multicellular organism
B) Single organelle; organism
C) Organelle; organ system
D) Single tissue; multicellular organism
E) Tissue; organism
ANS: a
Topic: concept 1.1
Skill: knowledge/application
7) Which of these is a correct representation of the hierarchy of biological organization from
least to most complex?
A) Organelle of a stomach cell, digestive system, large intestine, small intestine, intestinal
tissue, organism
B) Organelle of an intestinal cell, digestive system, small intestine, large intestine,
intestinal tissue, organism
C) Molecule, intestinal cell organelle, intestinal cell, intestinal tissue, digestive system,
organism
D) Molecule, small intestine, large intestine, intestinal tissue, digestive system, organism
E) Molecule, digestive system, digestive cell organelle, small intestine, large intestine,
intestinal cell, organism
ANS: c
Topic: concept 1.1
Skill: knowledge/application
8) Organisms interact with their environments, exchanging matter and energy. For example,
plant chloroplasts convert the energy of sunlight into
A) The energy of motion.
B) Carbon dioxide and water.
C) The potential energy of chemical bonds.
D) Oxygen.
E) Kinetic energy.
ANS: c
Topic: concept 1.1
Skill: knowledge/application
2 Chapter 1, Introduction: Themes in the Study of Life