1. 1. To minimize the risk of litigation, the EMT should Answer: B
always: Question Type: General
A. transport patients to the hospital of their choice. Knowledge
B. provide competent care that meets current stan- Page: 79
dards.
C. use universal precautions with every patient en-
counter.
D. utilize at least four personnel when moving a pa-
tient.
2. 2. Which of the following general statements regard- Answer: A
ing consent is MOST correct? Question Type: General
A. A patient can consent to transport but can legally Knowledge
refuse to be treated. Page: 79-80
B. Patients who are intoxicated are generally allowed
to refuse treatment.
C. Expressed consent is valid only if given in writing by
a family member.
D. All patients older than 18 years can legally refuse
treatment or transport.
3. 3. What type of consent is involved when a 39-year-old Answer: D
mentally competent female with a severe headache Question Type: General
asks you to take her to the hospital? Knowledge
A. formal Page: 80
B. implied
C. informed
D. expressed
4. 4. Which of the following scenarios MOST accurately Answer: B
depicts informed consent? Question Type: General
A. A patient advises an EMT of why he or she is refusing
, care. Knowledge
B. An EMT advises a patient of the risks of receiving Page: 80
treatment.
C. An EMT initiates immediate care for an unconscious
adult.
D. A patient is advised by an EMT of the risks of refusing
care.
5. 5. Which of the following types of consent allows treat- Answer: B
ment of a patient who is unconscious or mentally inca- Question Type: General
pacitated? Knowledge
A. actual Page: 80
B. implied
C. informed
D. expressed
6. 6. You are dispatched to an office building for a Answer: A
49-year-old male with chest pain. When you arrive at Question Type: Critical
the scene, you find the patient to be conscious and Thinking
alert, but in obvious pain. He tells you that he did Page: 80
not call 9-1-1; a coworker did. He further states that
he does not want to be treated or transported to the
hospital. You should:
A. ensure that he is aware of the risks of refusing
medical care.
B. err in the best interest of the patient and transport
him at once.
C. have him sign a refusal of care form and then return
to service.
D. tell him that he is having a heart attack and needs
medical care.
, 7. 7. You suspect that a pregnant 16-year-old girl has a Answer: C
broken leg after she was hit by a car. You explain that Question Type: General
you plan to splint her leg, and she agrees to treatment. Knowledge
What type of consent is her agreement considered? Page: 80
A. implied
B. informed
C. expressed
D. minor's
8. 8. In many states, a minor may be treated as an adult Answer: D
for the purpose of consenting to or refusing medical Question Type: General
treatment if the minor: Knowledge
A. possesses a valid driver's license. Page: 81
B. is mentally competent and able to refuse.
C. has a poor relationship with his or her parents.
D. is self-supporting and lives by him- or herself.
9. 9. You arrive at the scene of a motor vehicle versus Answer: A
pedestrian accident. The patient, a 13-year-old male, Question Type: Critical
is unconscious and has multiple injuries. As you are Thinking
treating the child, a law enforcement officer advises Page: 81
you that the child's parents will be at the scene in
approximately 15 minutes. What should you do?
A. Transport the child immediately and have the par-
ents meet you at the hospital.
B. Treat the child at the scene and wait for the parents
to arrive and give consent.
C. Begin transport at once and have the parents meet
you en route to the hospital.
D. Withhold treatment until the parents arrive and give
you consent for treatment.