1 of 119 2026-04-04
TEST BANK
Radiation Protection in Medical Radiography
9th Edition by Sherer | Chapters 1 - 14 | Complete
Page 1 TEST1 BANK Radiation Protection in Medical Radiography 9th Edition by Sherer.pdf
, TEST BANK Radiation Protection in Medical Radiography 9th Edition by Sherer
2 of 119 2026-04-04
TABLE OF CONTENTS 2 2
1. Introduction to Radiation Protection
2 2 2 2
2. Radiation: Types, Sources, and Doses Received
2 2 2 2 2 2
3. Interaction of X-Radiation with Matter
2 2 2 2 2
4. Radiation Quantities and Units
2 2 2 2
5. Radiation Monitoring
2 2
6. Overview of Cell Biology
2 2 2 2
7. Molecular and Cellular Radiation Biology
2 2 2 2 2
8. Early Tissue Reactions and Their Effects on Organ Systems
2 2 2 2 2 2 2 2 2
9. Stochastic Effects and Late Tissue Reactions of Radiation in Organ Systems
2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2
10. Equipment Design for Radiation Protection
2 2 2 2 2
11. Management of Patient Radiation Dose During Diagnostic X-Ray Procedures
2 2 2 2 2 2 2 2 2
12. Radiation Safety in Computed Tomography and Mammography
2 2 2 2 2 2 2
13. Management of Imaging Personnel Radiation Dose During Diagnostic X-Ray Procedures
2 2 2 2 2 2 2 2 2 2
14. Radioisotopes and Radiation Protection
2 2 2 2
Page 2 TEST2 BANK Radiation Protection in Medical Radiography 9th Edition by Sherer.pdf
,TEST BANK Radiation Protection in Medical Radiography 9th Edition by Sherer
3 of 119 2026-04-04
Chapter 01: Introduction to Radiation Protection
2 2 2 2 2
Sherer: Radiation Protection in Medical Radiography, 9th Edition
2 2 2 2 2 2 2
MULTIPLE2CHOICE
1. Consequences2of2ionization2in2human2cells2include
1. creation2of2unstable2atoms.
2. production2of2free2electrons.
3. creation2of2highly2reactive2free2radicals2capable2of2producing2substances2poisonous2to2th
e2cell.
4. creation2of2new2biologic2molecules2detrimental2to2the2living2cell.
5. injury2to2the2cell2that2may2manifest2itself2as2abnormal2function2or2loss2of2function.
a. 1,22,2and232only
b. 2,23,2and242only
c. 3,24,2and252only
d.2 1,22,23,24,2and25
ANSWER:2 D
2. Which2of2the2following2is2a2form2of2radiation2that2is2capable2of2creating2electrically2charged2
particles2by2removing2orbital2electrons2from2the2atom2of2normal2matter2through2which2it2p
asses?
a. Ionizing2radiation
b. Nonionizing2radiation
c. Subatomic2radiation
d. Ultrasonic2radiation
ANSWER:2 A
3. Regarding2exposure2to2ionizing2radiation,2patients2who2are2educated2to2understand2the2medic
al2benefit2of2an2imaging2procedure2are2more2likely2to
a. assume2a2small2chance2of2biologic2damage2but2not2suppress2any2radiation2phobi
a2they2may2have.
b. cancel2their2scheduled2procedure2because2they2are2not2willing2to2assume2a2sma
ll2chance2of2biologic2damage.
c. suppress2any2radiation2phobia2but2not2risk2a2small2chance2of2possible2biologi
c2damage.
d. suppress2any2radiation2phobia2and2be2willing2to2assume2a2small2chance2of2possibl
e2biologic2damage.
ANSWER:2 D
4. The2millisievert2(mSv)2is2equal2to
a. 1/102of2a2sievert.
b. 1/1002of2a2sievert.
c. 1/10002of2a2sievert.
d. 1/10,0002of2a2sievert.
ANSWER:2 C
Page 3 TEST3 BANK Radiation Protection in Medical Radiography 9th Edition by Sherer.pdf
, TEST BANK Radiation Protection in Medical Radiography 9th Edition by Sherer
4 of 119 2026-04-04
Radiation2Protection2in2Medical2Radiography28th2Edition2Sherer2Test2Bank
5. The2advantages2of2the2BERT2method2are
1. it2does2not2imply2radiation2risk;2it2is2simply2a2means2for2comparison.
2. it2emphasizes2that2radiation2is2an2innate2part2of2our2environment.
3. it2provides2an2answer2that2is2easy2for2the2patient2to2comprehend.
a. 12and222only
b. 12and232only
c. 22and232only
d. 1,22,2and23
ANSWER:2 D
6. If2a2patient2asks2a2radiographer2a2question2about2how2much2radiation2he2or2she2will2receiv
e2from2a2specific2x-ray2procedure,2the2radiographer2can
a. respond2by2using2an2estimation2based2on2the2comparison2of2radiation2received2fro
m2the2x-ray2to2natural2background2radiation2received.
b. avoid2the2patient’s2question2by2changing2the2subject.
c. tell2the2patient2that2it2is2unethical2to2discuss2such2concerns.
d. refuse2to2answer2the2question2and2recommend2that2he2or2she2speak2with2t
he2referring2physician.
ANSWER:2 A
7. Why2should2the2selection2of2technical2exposure2factors2for2all2medical2imaging2procedures
always2follow2ALARA? So2that2radiographers2and2radiologists2do2not2have2to2
a
a.2So2that2referring2physicians2ordering2imaging2procedures2do2not2have2to2accept2respons
ibility2for2patient2radiation2safety.
b.
patient2radiation2safety.
c. Because2radiation-
induced2cancer2does2not2appear2to2have2a2dose2level2below2which2individuals
would2have2no2chance2of2developing2this2disease.
2
d. Because2radiation-
induced2cancer2does2have2a2dose2level2at2which2individuals2would2have2a2cha
nce2of2developing2this2disease.
ANSWER:2 C
8. The2cardinal2principles2of2radiation2protection2include2which2of2the2following?
1. Time
2. Distance
3. Shielding
a. 12only
b. 22only
c. 32only
d. 1,22,2and23
ANSWER:2 D
9. In2a2hospital2setting,2which2of2the2following2professionals2is2expressly2charged2by2the2hospital2
administration2with2being2directly2responsible2for2the2execution,2enforcement,2and2mainten
ance2of2the2ALARA2program?
a. Assistant2administrator2of2the2facility
b. Chief2of2staff
Page 4 TEST4 BANK Radiation Protection in Medical Radiography 9th Edition by Sherer.pdf