Page 1
1. Which two disciplines provided foundations for the field of psychology? L L
LL
a. physiology and theology
LL L L L
b. physiology and sociology
LL L L L
LL
c. philosophy and physiology
LL L L L
d. sociology and philosophy
LL L L L
ANSWER: c L LL L
L
L
2. Matt was just accepted into the University of British Columbia to complete his Ph.D. in
L L L L L L L L L L L L L L L L
evolutionary psychology. What L L L
topics will Matt least likely be studying?
L L L L L L L
LL
a. aggression
LL L
b. jealousy
LL L
LL
c. intelligence
LL L
d. mating preferences
LL L L
ANSWER: c L LL L
L
L
3. Which of the following aspects of human psychology is easiest to document empirically?
L L L L L L L L L L L L L L
LL
a. cognition
LL L
b. the unconscious mind
LL L L L
LL
c. behaviour
LL L
d. emotion
LL L
ANSWER: c L LL L
L
L
4. While the term “psychology” has existed since at least the early 1700s, when did
L L L L L L L L L L L L L L L
psychology come to be considered a L L L L L L
science? L
LL
a. the 1750s
LL L L
b. the early 1800s
LL L L L
LL
c. the late 1800s
LL L L L
d. the 1940s
LL L L
ANSWER: c L LL L
,L
L
5. Grace was just accepted into the University of Victoria to complete her Ph.D. in positive
L L L L L L L L L L L L L L L L
psychology. What topics will L L L L
Grace least likely be studying?
L L L L L
LL
a. happiness
LL L
b. gratitude
LL L
LL
c. intelligence
LL L
d. kindness
LL L
ANSWER: c L LL L
L
L
6. The emerging field of positive psychology has three areas of interest. Which of the
L L L L L L L L L L L L L L L
following is not one of them? L L L L L L
LL
a. positive subjective experiences
LL L L L
b. positive traits
LL L L
LL
c. positive thoughts
LL L L
d. positive communities
LL L L
ANSWER: c L LL L
L
L
7. Which of the following human virtues is least likely to be studied by a researcher in the
L L L L L L L L L L L L L L L L L L
field of positive psychology?
L L L L
LL
a. positivity
LL L
b. pathology
LL L
LL
c. perseverance
LL L
d. phobias
LL L
ANSWER: b L LL L
L
L
8. Which of the following is not one of the nine main research areas in modern psychology?
L L L L L L L L L L L L L L L L L
LL
a. neuroscience
LL L
b. physical fitness
LL L L
LL
c. personality psychology
LL L L
d. health psychology
LL L L
ANSWER: b L LL L
L
L
9. Which of the following is the primary difference between a psychologist and a
L L L L L L L L L L L L L L
psychiatrist? L
LL
a. the type of therapy they use
LL L L L L L L
b. the diagnostic tools they use
LL L L L L L LL
c. their education and training
LL L L L L
d. the efficacy of their treatment
LL L L L L L
ANSWER: c L LL L
L
L
10. Which individual set up the first psychological research lab in Germany and is known as
L L L L L L L L L L L L L L L L
the founder of psychology?
L L L L
LL
,a. Sigmund Freud
LL L L
b. John Watson
LL L L
LL
c. Wilhelm Wundt
LL L L
d. William James
LL L L
ANSWER: c L LL L
L
L
11. Which event marked the “birth” of psychology as a science?
L L L L L L L L L L L
LL
a. Wilhelm Wundt established the first laboratory for psychological research.
LL L L L L L L L L L
LL
b. Sigmund Freud first described the unconscious.
LL L L L L L L
LL
c. Charles Darwin published the theory of natural selection.
LL L L L L L L L L
LL
d. William James published the textbook Principles of Psychology.
LL L L L L L L L L
ANSWER: a L LL L
L
L
12. How did Wilhelm Wundt define psychology?
L L L L L L L
LL
a. the scientific study of the unconscious mind
LL L L L L L L L
LL
b. the scientific study of the conscious experience of the mind
LL L L L L L L L L L L
LL
c. the scientific study of human behaviour
LL L L L L L L
LL
d. the scientific study of the human brain
LL L L L L L L L
ANSWER: b L LL L
L
L
13. What are the two Greek words that make up “psychology”?
L L L L L L L L L L L
LL
a. psyche, meaning the brain and logos, referring to the study of a subject
LL L L L L L L L L L L L L L
LL
b. psyche, meaning the brain and logos, referring to research
LL L L L L L L L L L
LL
c. psyche, meaning the soul and logos, referring to the study of a subject
LL L L L L L L L L L L L L L
LL
d. psyche, meaning the soul and logos, referring to the history of a subject
LL L L L L L L L L L L L L L
ANSWER: c L LL L
L
L
14. Who established the first experimental psychology lab in the British Empire at the
L L L L L L L L L L L L L L
University of Toronto in 1891? L L L L L
LL
a. James Mark Baldwin
LL L L L
b. Donald Hebb
LL L L
LL
c. William Wundt
LL L L
d. Brenda Milner
LL L L
ANSWER: a L LL L
L
L
15. Which school of psychology stated that the task of psychology is to analyze conscious
L L L L L L L L L L L L L L L
experience into its basic L L L L
elements? L
LL
a. functionalism
LL L
b. psychoanalysis
LL L
LL
c. behaviourism
LL L
, d. structuralism
LL L
ANSWER: d L LL L
L
L
16. What did both Wilhelm Wundt and Edward Titchener believe should be the focus of
L L L L L L L L L L L L L L L
psychology? L
LL
a. observable behaviour
LL L L
b. the function or purpose of consciousness
LL L L L L L L
LL
c. unconscious determinants of behaviour
LL L L L L
d. basic elements of conscious experience
LL L L L L L
ANSWER: d L LL L
L
L
L Page 3 L L
L
17. Which technique would you be using if you take a sip of a soft drink and concentrate on
L L L L L L L L L L L L L L L L L L L
what you are experiencing
L L L L
(cold, bubbly, sweet, etc.)?
L L L L
LL
a. empiricism
LL L
b. behaviourism
LL L
LL
c. introspection
LL L
d. functionalism
LL L
ANSWER: c L LL L
L
L
18. What technique would you be using if, while watching a sunset, you stop and analyze
L L L L L L L L L L L L L L L L
your sensations, thoughts, and
L L L L
feelings? L
LL
a. behaviourism
LL L
b. introspection
LL L
LL
c. psychoanalysis
LL L
d. functionalism
LL L
ANSWER: b L LL L
L
L
19. What did William James believe should be the focus of psychology?
L L L L L L L L L L L L
LL
a. the function or purpose of consciousness
LL L L L L L L
b. basic elements of conscious experience
LL L L L L L
LL
c. observable behaviour
LL L L
d. unconscious determinants of behaviour
LL L L L L
ANSWER: a L LL L
L
L
20. Which individual is known as the founder of functionalism?
L L L L L L L L L L
LL
a. Sigmund Freud
LL L L
b. John Watson
LL L L
LL
c. Wilhelm Wundt
LL L L
d. William James
LL L L
ANSWER: d L LL L