and Guide Answers, 100% Verified Graded A+
1. Pericarditis
Answer: Often present w/ friction rub, sharp CP w/ inspiration, low-grade fever, muffled heart tones,
hypotension. Tx w/ colchicine.
2. Pulmonary edema
Answer: Pink/frothy sputum. Tachypnea, dyspnea, b/l wheeze. CXR shows alveolar infiltrates, kerley B lines,
and pleural ettusions.
3. Cardiac tamponade
Answer: Becks Triad= muffled tones, JVD, HoTN. Narrow pulse pressure. Low C.O., low BP, tachy, high RR, JVD,
pulsus paradoxus.
Diagnose w/ Echo
4. CPGs for hypertensive urgency BP reduction
Answer: 10-25% in the 1st hour, then 160/100 within 6h, then to normal over next 24h.
5. Septal MI
Answer: V1, V2
,LAD
6. Anterior MI
Answer: V3, V4 LAD
7. Inferior/posterior MI
Answer: II, III, aVF RCA
8. Lateral MI
Answer: I, aVL, V5, V6
Circumflex
9. Endocarditis
Answer: Echo shows vegetation, abscess, or valve dysfunction. Tx ABX
10. Pulsus paradoxus
Answer: Fall in SBP >10 mmHg during inspiration
11. S4 gallop
Answer: Common in aortic stenosis
12. A-FIb ablation
Answer: >90% pulmonary veins. Anticoags for 2-3 months following.
13. NYHA HF Classification
Answer: Stages of HF
,Class I (mild) no sx, no limitations
Class II (mild) no sx @ rest, slight limitation, ordinary activity leads to sx
Class III (moderate) no sx @ rest, marked limitation w/ physical activity, less than ordinary activity results in sx Class
IV (severe) sx @ rest, unable to do any physical activity w/o discomfort
14. Nitroglycerin
Answer: Vasodilator, causes hypotension, HA.
15. AHA guideline statin therapy
Answer: Age 40-75 w/ DM and LDL >/= 70 should get moderate to high intensity statin therapy
16. Hyperkalemia ECG changes
Answer: • Tall/peaked T wave
• Prolonged PR
• ST depression
• Wide QRS
• Loss of P wave
• V-FIb
• Ventricular standstill
17. Common complication of carotid endarterectomy
, Answer: Hypoglossal nerve damage, tongue deviation ipsilateral side of surgery.
18. Common rhythm w/ TOF
Answer: V-Tach
19. Statin side effect
Answer: Causes painful muscle spasms 2/2 skeletal muscle breakdown, increased CK levels.
20. ACS medications
Answer: Aspirin 1st (antiplatelet), nitroglycerin for ischemia, beta blocker to reduce cardiac workload by
reducing HR.
21. Cardiac resynchronization therapy
Answer: Uses 3 leads (RA, RV, LV) to improve ventricular filling and cardiac output.
22. Clopidogrel (Plavix)
Answer: Antiplatelet; Loading dose 300
mg, then 75 mg daily
23. Digoxin toxicity
Answer: Brady, PVCs, LBBB.
*Diltiazem known to increase digoxin levels, worsening toxicity. Tx= digibind.
24. SVT
Answer: tachy 100-300 bpm, generally narrow QRS complexes, and P wave often buried in or after the QRS complex.