Correct Answers 100% Verified
1. Propane, as extracted,
Answer: Is odorless and colorless
2. The device used on a propane tank to reduce pressure is called a
Answer: Regulator
3. The boiling point for propane is
Answer: -44*F (-42*C)
4. A property of propane is that, when heated, it
Answer: Expands
5. When an element or compound changes from the liquid phase to a vapor, it is
called
Answer: Vaporization
6. When working with propane systems, the most important factor to consider is
Answer: Safety
,7. Propane is flammable, can explode with pressure, and is able to
Answer: Freeze skin
8. It is important to wear gloves when using propane because it can
Answer: Freeze the skin
9. When working with propane, it is important to wear
Answer: Appropriate gloves
10. To close a service valve on a propane tank, it is best to tighten the valve with
Answer: A hand
11. In a shop environment, always wear
Answer: Safety glasses
12. When transporting or storing containers, always use
Answer: A POL plug or dust cap
13. Which service valve is mandatory in the RV industry?
Answer: Type I OPD
14. What is now required to be part of ASME tanks but was not required prior to
1983?
Answer: OPD
15. The maximum allowable working pressure on an ASME tank can be found on
the
,Answer: Data plate
16. The most common securing methods for cylinders include
Answer: Adjustable straps and T-bars
17. Purging is necessary for
Answer: New and contaminated containers
18. For purging, you must increase pressure by 15 psi and is the total
number of purgings required.
Answer: 5
19. The tare weight of a cylinder is 19 pounds. The propane capacity is 20
pounds. To how many pounds should the cylinder be filled and to what level?
Answer: 39 pounds; 80% level
20. The relief valve will function if the pressure of the compressed air plus the
pressure of the propane meets or exceeds the relief valve setting of
Answer: 375 psi
21. What can occur if a horizontal cylinder is not stored in its proper position?
Answer: -
Liquid propane can enter the vapor system
, 22. Which of the following is NOT an appurtenance?
Answer: Mounting bracket
23. Black or green connector knobs on Type 1 OPD service valves indicate
Answer: Flow rating
24. ASME tanks are usually bolted to
Answer: The frame
25. On double cylinder assemblies, make sure
Answer: The cylinder tray is attached to the unit's frame
26. When purging, avoid applying a vacuum to containers that may have con-
tained
Answer: Propane
27. Failure to purge when necessary can cause
Answer: Odor fade and false pressure
28. Cylinders should be filled using
Answer: The weight or volumetric method
29. When releasing an air/gas mixture of propane, ensure a minimum of
feet in every direction between the container and source of ignition.
Answer: 25