Test Bank with Multiple-Choice
Questions & Verified Answers PDF |
Complete EMT Exam Prep 2026–2027
1. Medical Direction
CORRECT ANSWER: Oversight of the patient-care
aspects of an EMS system by the Medical Director.
2. Protocols
CORRECT ANSWER: Lists of steps, such as
assessments and interventions, to be taken in different
situations. Protocols are developed by the Medical
Director of an EMS system.
3. Offline Direction
CORRECT ANSWER: Consists of standing orders
issued by the medical director that allows EMTs to give
certain medications or perform certain procedures
without speaking to the medical director or another
physician.
4. Online Direction
CORRECT ANSWER: Consists of orders from the on-
, duty physician given directly to an EMT-B in the field by
radio or telephone.
5. Standing Orders
CORRECT ANSWER: A policy or protocol issued by a
Medical Director that authorizes EMT-Bs and others to
perform particular skills in certain situations.
6. HEPA Mask
CORRECT ANSWER: High Efficiency Particulate Air
respirator; used for patients with suspected TB; worn by
the EMT provider to prevent airborne transmission.
7. Hepatitis B
CORRECT ANSWER: Infectious inflammation of the
liver caused by the hepatitis B virus (HBV) that is
transmitted sexually or by exposure to contaminated
blood or body fluid.
8. Hepatitis C
CORRECT ANSWER: Inflammation of the liver
caused by the hepatitis C virus, transmitted by exposure
to infected blood (rarely contracted sexually).
9. Tuberculosis
CORRECT ANSWER: Infectious disease caused by the
tubercle bacillus, Mycobacterium tuberculosis. Most
, commonly affects the respiratory system and causes
inflammation and calcification of the system.
10. Acute Stress
CORRECT ANSWER: Short term; fight or flight
response; effects disappear quickly after it is over.
11. Scope of Practice
CORRECT ANSWER: What we are allowed to do or
trained to do.
12. Standard Care
CORRECT ANSWER: The degree of care that a
reasonably prudent person should exercise under the
same or similar circumstances.
13. Duty to Act
CORRECT ANSWER: An obligation to provide care to
a patient.
14. Good Samaritan
CORRECT ANSWER: A person who voluntarily offers
help or sympathy in times of trouble.
15. Expressed Consent
CORRECT ANSWER: Permission that must be
obtained from every conscious, mentally competent adult
before emergency treatment may be provided.
, 16. Implied Consent
CORRECT ANSWER: The consent it is presumed a
patient or patient's parent or guardian would give if they
could, such as for an unconscious patient or a parent who
cannot be contacted when care is needed.
17. Treatment of a Minor
CORRECT ANSWER: Must be given by legal
guardian.
18. Involuntary
CORRECT ANSWER: Mentally incompetent person.
19. Advanced Directive
CORRECT ANSWER: A legal document prepared by a
living, competent adult to provide guidance to the health
care team if the individual should become unable to
make decisions regarding his or her medical care; may
also be called a living will or durable power of attorney
for health care.
20. POLST
CORRECT ANSWER: Physicians orders for life
sustaining treatment. May include order for DO NOT
RESUSCITATE.