by Randy Billingsley, Lawrence J. Gitman &
Michael D. Joehnk- Complete Elaborated and
Latest Test Bank. ALL Chapters(1-15) included
- Updated for 2026
Chapter 1—Understanding the Financial Planning Process
TRUE/FALSE
1. Standard of living is defined as the
necessities, comforts, and luxuries desired
by an individual or group.
ANS: T PTS: 1 DIF: Easy OBJ: LO: 1-1
NAT: BUSPROG: Reflective thinking STA: DISC: Financial Markets
and Interest Rates KEY: Bloom's: Knowledge
, 2. Your average propensity to consume is the
percentage of each dollar of income, on the
average, that is spent for current needs
rather than savings.
3.
ANS: T PTS: 1 DIF: Easy OBJ: LO: 1-1
NAT: BUSPROG: Reflective thinking STA: DISC: Financial Markets
and Interest Rates KEY: Bloom's: Knowledge
3. A good financial plan completed when one is
in their 30s will typically last a lifetime.
4.
ANS: F PTS: 1 DIF: Challenging OBJ: LO: 1-2
NAT: BUSPROG: Reflective thinking STA: DISC: Financial Markets
and Interest Rates KEY: Bloom's: Synthesis
4. Financial planning is a continuing, life-
long process.
5.
ANS: T PTS: 1 DIF: Easy OBJ: LO: 1-2
,NAT: BUSPROG: Reflective thinking STA: DISC: Financial Markets
and Interest Rates KEY: Bloom's: Comprehension
5. Financial planning can improve your
standard of living.
6.
ANS: T PTS: 1 DIF: Easy OBJ: LO: 1-1
NAT: BUSPROG: Reflective thinking STA: DISC: Financial Markets
and Interest Rates KEY: Bloom's: Comprehension
6. Current consumption is inversely related to
saving for the future.
7.
ANS: T PTS: 1 DIF: Challenging OBJ: LO: 1-1
NAT: BUSPROG: Reflective thinking STA: DISC: Financial Markets
and Interest Rates KEY: Bloom's: Analysis
7. About 20% of Americans say retirement
planning is their most pressing financial
concern.
8.
ANS: F PTS: 1 DIF: Moderate OBJ: LO: 1-1
, NAT: BUSPROG: Reflective thinking STA: DISC: Financial Markets
and Interest Rates KEY: Bloom's: Knowledge
8. The most effective way to achieve financial
objectives is through financial planning.
9.
ANS: T PTS: 1 DIF: Moderate OBJ: LO: 1-1
NAT: BUSPROG: Reflective thinking STA: DISC: Financial Markets
and Interest Rates KEY: Bloom's: Comprehension
9. Defining financial goals is an important
first step in personal financial planning
process.
10.
ANS: T PTS: 1 DIF: Easy OBJ: LO: 1-2
NAT: BUSPROG: Reflective thinking STA: DISC: Financial Markets
and Interest Rates KEY: Bloom's: Comprehension
10. Two persons with equal average
propensities to consume will not necessarily
have equal standards of living because of
differences in income.
11.