15th Edition
ST
TEST BANK
UV
IA
_A
David K. Eiteman
PP
Arthur I. Stonehill
Michael H. Moffett
RO
VE
Comprehensive Test Bank for Instructors
and Students
D?
© David K. Eiteman, Arthur I. Stonehill & Michael H. Moffett
All rights reserved. Reproduction or distribution without permission is prohibited.
©MedConnoisseur
, Multinational Business Finance, 15e (Eiteman/Stonehill/Moffett)
Chapter 1 Multinational Financial Management: Opportunities and Challenges
1.1 The Global Financial Marketplace
ST
1) Financial globalization has NOT resulted in:
A) continuing imbalances of balance of payments.
B) an increase in quantity and speed in the flow of capital across the world.
C) capital markets less open and a decrease in the availability of capital for many organizations.
D) uniform ways of ownership, control, and governance across the world.
UV
Answer: D
Diff: 1
L.O.: 1.1 The Global Financial Marketplace
Skill: Recognition
AACSB: Application of knowledge
IA
2) Financial globalization has NOT resulted in:
A) continuing imbalances of balance of payments.
B) an increase in quantity and speed in the flow of capital across the world.
_A
C) capital markets more open and an increase in the availability of capital for many
organizations.
D) an increase in the flow of capital into and out of industrialized markets.
Answer: C
Diff: 1
L.O.: 1.1 The Global Financial Marketplace
PP
Skill: Recognition
AACSB: Application of knowledge
3) The institutions of global finance are:
RO
A) central banks.
B) commercial banks.
C) investment banks.
D) All of the above are institutions of global finance.
Answer: D
Diff: 1
VE
L.O.: 1.1 The Global Financial Marketplace
Skill: Recognition
AACSB: Application of knowledge
D?
, 4) A well-established, large U.S.-based MNE will probably NOT be able to overcome which of
the following obstacles to maximizing firm value?
A) an open marketplace
B) high-quality strategic management
C) access to capital
ST
D) none of the above
Answer: D
Diff: 1
L.O.: 1.1 The Global Financial Marketplace
Skill: Conceptual
UV
AACSB: Application of knowledge
5) A well-established, large, China-based MNE will probably be most adversely affected by
which of the following elements of firm value?
A) an open marketplace
IA
B) high-quality strategic management
C) access to capital
D) access to qualified labor pool
Answer: A
_A
Diff: 2
L.O.: 1.1 The Global Financial Marketplace
Skill: Conceptual
AACSB: Application of knowledge
6) A well-established, large, Brazil-based MNE will probably be most adversely affected by
PP
which of the following elements of firm value?
A) an open marketplace
B) high-quality strategic management
C) access to capital
RO
D) access to qualified labor pool
Answer: C
Diff: 2
L.O.: 1.1 The Global Financial Marketplace
Skill: Conceptual
AACSB: Application of knowledge
VE
7) A major cost avoided in the eurocurrency markets is the payment of deposit insurance fees,
such as:
A) Federal Deposit Insurance Corporation — FDIC.
B) Office of the Comptroller of the Currency — OCC.
D?
C) International Monetary Fund — IMF.
D) World Bank — WB.
Answer: A
Diff: 2
L.O.: 1.1 The Global Financial Marketplace
Skill: Recognition
AACSB: Application of knowledge
, 8) The modern eurocurrency market was born shortly after:
A) World War II.
B) World War I.
C) Korean War.
D) Bosnian War.
ST
Answer: A
Diff: 1
L.O.: 1.1 The Global Financial Marketplace
Skill: Recognition
AACSB: Application of knowledge
UV
9) The reference rate of interest in the eurocurrency market is the:
A) London Interbank Offered Rate.
B) Prima rate.
C) Federal funds rate.
IA
D) Treasury rate.
Answer: A
Diff: 1
L.O.: 1.1 The Global Financial Marketplace
_A
Skill: Recognition
AACSB: Application of knowledge
10) Interest spreads in the eurocurrency market are small for many reasons EXCEPT:
A) Eurocurrency loans are secured loans.
B) Eurocurrency deposits and loans are made in amounts of $500,000 or more on an unsecured
PP
basis.
C) The eurocurrency is a wholesale market.
D) Borrowers are usually large corporations or government entities.
Answer: A
RO
Diff: 2
L.O.: 1.1 The Global Financial Marketplace
Skill: Recognition
AACSB: Application of knowledge
11) Multinational enterprises (MNEs) are firms, both for-profit companies and not-for-profit
VE
organizations, that have operations in more than one country, and conduct their business through
foreign subsidiaries, branches, or joint ventures with host country firms.
Answer: TRUE
Diff: 1
L.O.: 1.1 The Global Financial Marketplace
D?
Skill: Recognition
AACSB: Application of knowledge