NOCTI Business Exam 2025/2026:
Comprehensive Preparation Guide with
Actual Questions and Verified Answers.
1. If a business conducts a SWOT analysis to decide whether or not to expand,
which of the following would be categorized as an "O"?
ANSWER: there is potential for increased profits
2. The North American Free Trade Agreement (NAFTA) created a free-trade
area for
ANSWER: Mexico, the US, and Canada
3. Two types of business partnerships are general and ANSWER: Limited
4. The planning, pricing, promoting, and distribution of goods and services is
known as ANSWER: marketing
5. The main purpose of an effective performance evaluation is to ANSWER: help
workers develop their strengths and work on their weaknesses
6. A mission statement describes an organization's ANSWER: purpose or goal
7. The best way to motivate workers to do a good job is ANSWER: providing
positive feedback to reinforce what they do correctly
, 2|Page
8. The term for research to determine factors, conditions, and characteristics of a
market is ANSWER: market analysis
9. One difference between strategic and tactical planning is that strategic planning
tends to be ANSWER: longer term and more broadly defined
10. Motivational praise from an employer should be specific and
ANSWER: work related
11. To gain employee acceptance of new changes in an organization, the owner
should provide adequate training and ANSWER: provide advance notice of the
new changes
12. Which of the following sentences is grammatically correct?
ANSWER: Ann missed the meeting because she was lying in bed with the flu.
13. If a worker's gross pay is $750.00 and 1.25 percent of the worker's
earnings are withheld for Medicare tax, what dollar amount of Medicare tax
is being withheld?
ANSWER: $750 x 0.0125 = $9.38
14. According to the law of supply and demand, when high winds in Hawaii
damage the coffee plants, coffee will be
ANSWER: in short supply, therefore higher in price