Introduction to Marine Biology 4th Edition
M M M M M
by George Karleskint Chapter 1 - 20
M M M M M M
,Contents Overview. Preface. M M
PART I: THE OCEAN ENVIRONMENT.
M M M M
1. Science and Marine Biology.
M M M M
2. Fundamentals of Ecology.
M M M
3. Geology of the Ocean.
M M M M
4. 4. Water, Waves, and Tides.
M M M M M
PART II: MARINE ORGANISMS.
M M M
5. Biological Concepts.
M M
6. Marine Microbes.
M M
7. Multicellular Primary Producers.
M M M
8. Lower Invertebrates.
M M
9. Higher Invertebrates.
M M
10. Marine Fishes.
M M
11. Marine Reptiles and Birds.
M M M M
12. Marine Mammals.
M M
PART III: MARINE ECOSYSTEMS.
M M M
13. Intertidal Communities.
M M
14. Estuaries.
M
15. Coral Reef Communities.
M M M
16. Continental Shelves and Neritic Zone.
M M M M M
17. The Open Sea.
M M M
18. Life in the Ocean's Depths.
M M M M M
PART IV: HUMANS AND THE SEA.
M M M M M
19. Harvesting the Ocean's Resources.
M M M M
20. Oceans in Jeopardy.
M M M M
,Chapter 1—Science and Marine Biology
M M M M
MULTIPLE CHOICE
M
1. What percentage of the surface of the earth is covered by seawater?
M M M M M M M M M M M
a. 46%
b. 55%
c. 64%
d. 71%
e. 83%
ANS: D M M PTS: 1 MM M DIF: Recall REF: 1
M M
2. Oceans are important in all but the following ways:
M M M M M M M M
a. solar-powered engines that drive weather patterns. M M M M M
b. provide a substantial amount of the world's food supply.
M M M M M M M M
c. marine organisms are important for scientific research.
M M M M M M
d. a direct source of fresh water for arid lands.
M M M M M M M M
e. a source of industrial and medicinal materials.
M M M M M M
ANS: D M M PTS: 1 MM M DIF: Synthesis REF: 1-2
M M
3. Oceanography is the study of: M M M M
a. the living organisms that inhabit the sea.
M M M M M M
b. the oceans and their phenomena.
M M M M
c. the oceans and living organisms.
M M M M
d. the chemical makeup of the oceans.
M M M M M
e. the interactions of marine organisms with their environment.
M M M M M M M
ANS: B M M PTS: 1 MM M DIF: Recall REF: 2
M M
4. Marine biology is the study of:
M M M M M
a. the living organisms that inhabit the sea.
M M M M M M
b. the oceans and their phenomena.
M M M M
c. the oceans and living organisms.
M M M M
d. the chemical makeup of the oceans.
M M M M M
e. biogeochemical processes. M
ANS: A M M PTS: 1 MM M DIF: Recall REF: 2
M M
5. The most complete scientific picture of the oceans comes from:
M M M M M M M M M
a. thorough oceanographic studies. M M
b. thorough marine biology studies. M M M
c. combining oceanography and marine biology information.
M M M M M
d. having ocean usage policies.
M M M
e. the popular media.M M
ANS: C M M PTS: 1 MM M DIF: Synthesis REF: 3
M M
, 6. Knowledge of the ocean can come from all except:
M M M M M M M M
a. robotics.
b. ocean law. M
c. deep submersibles. M
d. SCUBA studies. M
e. computers and new technologies. M M M
ANS: B M M PTS: 1 MM M DIF: Synthesis REF: 3 M M
7. The earliest recorded direct studies of marine biology are attributed to:
M M M M M M M M M M
a. the Greeks. M
b. the Catholic Church.
M M
c. Arabian philosophers. M
d. Micronesian mariners. M
e. the Chinese. M
ANS: A M M PTS: 1 MM M DIF: Recall REF: 3 M M
8. The following marine biologist was aboard the HMS Beagle in 1831:
M M M M M M M M M M
a. Edward Forbes. M
b. Charles Wyville Thomson. M M
c. Alexander Agassiz. M
d. Charles Darwin. M
e. Jean-Baptiste Lamarck. M
ANS: D M M PTS: 1 MM M DIF: Recall REF: 4 M M
9. Charles Darwin's observations while aboard the HMS Beagle led eventually to the:
M M M M M M M M M M M
a. idea that life started on land.
M M M M M
b. theory that life's origin was in fresh water.
M M M M M M M
c. theory for the process that causes evolution.
M M M M M M
d. re-birth of marine biology. M M M
e. idea that life could not survive in the deep sea.
M M M M M M M M M
ANS: C M M PTS: 1 MM M DIF: Recall REF: 4 M M
10. Charles Darwin proposed the theory of evolution based on data he collected during:
M M M M M M M M M M M M
a. the Beagle expedition. M M
b. the Challenger expedition.M M
c. the observations of Agassiz.
M M M
d. Alvin's dives. M
e. his time spent on the rocky coastline of England.
M M M M M M M M
ANS: A M M PTS: 1 MM M DIF: Recall REF: 4 M M
11. Darwin produced a well respected monograph on:
M M M M M M
a. mussels.
b. sea lizards. M
c. Galapagos turtles. M
d. barnacles.
e. marine fossils. M
ANS: D M M PTS: 1 MM M DIF: Recall REF: 5 M M