p
for Automotive Technology: Principles, Diagnosis, and Service 6th
p p p p p p p
p Edition,(Halderman, 2020), Chapter 1-136 | All Chapters
p p p p p p
,Automotive Technology, 6e (Halderman)
p p p
Chapter 1 Automotive Background and Overview
p p p p p p
1) The first self-propelled vehicle that used an OTTO cycle four stroke gasoline engine was
p p p p p p p p p p p p p
produced in
p .
p p
A) 1900
B) 1908
C) 1902
D) 1885
Answer: D p
2) Early vehicles were constructed mostly of what material?
p p p p p p p
A) Tin
B) Steel
C) Wood
D) Cast ironp
Answer: C
p p
3) Which component is NOT part of the chassis system?
p p p p p p p p
A) Brakes
B) Suspension
C) Electrical system p
D) Frame
Answer:
p
pC
4) Early engines were called flat head designs because they
p p p p p p p p p .
A) used valves beside the cylinder
p p p p
B) used spark plugs at the top of the cylinders
p p p p p p p p
C) were only inline engines
p p p
D) did not include valves
p p p
Answer: A
p p
5) A V-type engine could have how many cylinders?
p p p p p p p
A) 8
B) 6
C) 4
D) Any of these
p p
Answer: D
p p
6) What component regulates the temperature of the coolant in an engine?
p p p p p p p p p p
A) Thermostat
B) Cooling fan(s) p
C) Cooling (water) jackets p p
D) Radiator
Answer:
p
pA
1
Copyright © 2020 Pearson Education, Inc.
p p p p p
VERIFIEDBRAINBOOSTER
,7) A malfunction indicator light (MIL) on the dash may be labeled
p p p p p p p p p p p .
A) MAL
B) check engine p
C) MIL
D) service vehicle soon p p
Answer: B
p p
8) To retrieve stored diagnostic trouble codes, a technician needs a
p p p p p p p p p p .
A) desktop computer p
B) wireless connection to an electronic tester
p p p p p
C) scan tool p
D) paper clip p
Answer: C
p p
9) A four-wheel drive vehicle often uses a
p p p p p p p to transmit torque to all four wheels.
p p p p p p
A) transaxle
B) transfer case p
C) drive shaft p
D) U-joint
Answer:
p
pB
10) Automotive service systems are generally separated into how many content areas?
p p p p p p p p p p
A) 4
B) 6
C) 8
D) 10
Answer: C p
11) In 1900, which propulsion method was most widely used in passenger vehicles?
p p p p p p p p p p p
A) Coal
B) Diesel
C) Steam
D) Gasoline
Answer: C
p p
12) Which company produced the first large scale affordable passenger vehicle?
p p p p p p p p p
A) Oldsmobile
B) Bentley
C) Mercedes
D) Ford
Answer:
p
pA
2
Copyright © 2020 Pearson Education, Inc.
p p p p p
VERIFIEDBRAINBOOSTER
, 13) Which U.S. manufacturer produced the first vehicle with four-wheel antilock brakes?
p p p p p p p p p p
A) Chrysler
B) American Motors p
C) Lincoln
D) Chevrolet
Answer: C
p p
14) Technician A says that drum brakes work with brake shoes. Technician B says that drum
p p p p p p p p p p p p p p
brakes work with brake pads. Which technician is correct?
p p p p p p p p p
A) Technician A only p p
B) Technician B only p p
C) Both technicians
p
D) Neither technician p
Answer: A
p p
15) Which pillar is nearest the front of the vehicle?
p p p p p p p p
A) Ap
B) Bp
C) Cp
D) Dp
Answer: A p
16) Which type vehicle is most likely to have a D pillar?
p p p p p p p p p p
A) Pickup truck p
B) Station wagon p
C) Sports coupe p
D) None of these p p
Answer: B
p p
17) Technician A says that full frame vehicles combine the body of the vehicle with the frame
p p p p p p p p p p p p p p p
structure.
p
Technician B says that unibody vehicles combine the body of the vehicle with the frame
p p p p p p p p p p p p p p
structure. Which technician is correct?
p p p p p
A) Technician A only p p
B) Technician B only p p
C) Both technicians
p
D) Neither technician p
Answer: B
p p
18) Technician A says that gasoline engines are internal combustion engines. Technician B says
p p p p p p p p p p p p
that diesel engines are internal combustion engines. Which technician is correct?
p p p p p p p p p p p
A) Technician A only p p
B) Technician B only p p
C) Both technicians
p
D) Neither technician p
Answer: C
p p
3
Copyright © 2020 Pearson Education, Inc.
p p p p p
VERIFIEDBRAINBOOSTER