ATI Pediatric Test Bank
Complete Practice Questions with
Answers and Rationales
1. A nurse in the emergency department is caring for a 2-yr old child who was
found by his parents crying and holding a container of toilet bowl cleaner.
The child's lips are edematous and inflamed, and he is drooling. Which of the
following is the following priority action by the nurse?
a. Remove the child's contaminated clothing.
b. Check the child's respiratory status.
c. Administer an antidote to the child.
d. Establish IV access for the child.
ANSWER: b. Check the child's respiratory status.
Rationale: When applying the ABC priority setting framework, airway is always
the highest priority because the airway must be clear and open for oxygen
exchange to occur. Breathing is the second highest priority in the ABC priority
setting framework because adequate ventilatory effort is essential in order for
oxygen change to occur.
2. A nurse is teaching a parent of a 12-month old child about development
during the toddler years. Which of the following statements should the nurse
include?
a. Your child should be referring to himself using the appropriate pronoun by the
18 months of age
b. a toddler's interest in looking at pictures occurs at 20 months of age
c. a toddler should have daytime control of his bowel and bladder by 24 months of
age.
,2|Page
d. your child should be able to scribble spontaneously using a crayon at the age of
15 months
ANSWER: d. your child should be able to scribble spontaneously using a crayon
at the age of 15 months
Rationale: The nurse should teach the parent that at the age of 15 months, the
toddler should be able to scribble spontaneously, and at the age of 18 months, the
toddler should be able to make strokes imitatively
3. A nurse is caring for a toddler and is preparing to administer 0.9% sodium
chloride 100ml IV to infuse over 4 hr. The drop factor of the manual IV
tubing is 60 gtt/ml. The nurse should set the manual IV infusion to deliver
how many gtt/min? (Round the answer to the nearest whole number)
ANSWER: 25 gtt
Rationale: 100ml/4 hr x 60gtt/1mlx 1 hr/60min= 6000/240= 25 gtt
4. A nurse in a pediatric clinic is assessing a toddler at a well-child visit.
Which of the following actions should the nurse take?
a. Perform the assessment in a head to toe sequence.
b. Minimize physical contact with the child initially.
c. Explain procedures using medical terminology
d. Stop the assessment if the child becomes uncooperative.
ANSWER: b. Minimize physical contact with the child initially.
Rationale: The nurse should initially minimize physical contact with the toddler,
and then progress from the least traumatic to the most traumatic procedures.
5. A nurse is caring for an 18-yr old adolescent who is up to date on
immunizations and is planning to attend college. The nurse should inform the
,3|Page
client that he should receive which of the following immunizations prior to
moving into a campus dormitory.
a. Pneumococcal polysaccharide
b. Meningococcal polysaccharide
c. rotavirus
d. Herpes zoster
ANSWER: b. Meningococcal polysaccharide
Rationale: The meningococcal polysaccharide immunization is used to prevent
infection by certain groups of meningococcal bacteria. Meningococcal infection
can cause life-threatening illnesses, such as meningococcal meningitis, which
affects the brain, and meningococcemia, which affects the blood. Both of these
conditions can be fatal. College freshmen, particularly those who live in
dormitories, are at an increased risk for meningococcal disease relative to other
persons their age. Therefore, the Centers for Disease Control and Prevention has
issued a recommendation that all incoming college students receive the
meningococcal immunization.
6. A nurse is teaching the parent of an infant about food allergens. Which of the
following foods should the nurse include as being the most common food allergy
in children.
a. Cow's milk
b. Wheat bread
c. Corn syrup
d. Eggs
ANSWER: a. Cow's milk
Rationale: According to evidence-based practice, the nurse should instruct the
parent that cow's milk is the most common food allergy in children. Some children
, 4|Page
are sensitive to the protein, called casein, found in cow's milk. They have difficulty
metabolizing the casein and are, therefore, allergic to cow's milk.
6. A nurse is teaching the parent of a toddler about home safety. Which of the
following statements by the parent indicates an understanding of the
teaching?
a. I lock my medications in the medicine cabinet
b. I keep my child's crib mattress at the highest level
c. I turn pot handles to the side of my stove while cooking.
d. I will give my child syrup of ipecac if she swallows something poisonous.
ANSWER: a. I lock my medications in the medicine cabinet
Rationale: Locking up medications and other potential poisons prevents access.
Toddlers have improved gross and fine motor skills that allow for further
exploration of the environment and possible access to hazardous substances.
7. A nurse is performing a physical assessment on a 6-month old infant.
Which of the following reflexes should the nurse expect to find?
a. Stepping
b. Babinski
c. Extrusion
d. Moro
ANSWER: b. Babinski
Rationale: The Babinski reflex, which is elicited by stroking the bottom of the foot
and causing the toes to fan and the big toe to dorsiflex, should be present until the
age of 1 year. Persistence of neonatal reflexes might indicate neurological deficits.