(Latest 2023/ 2024 Update)
s s s s s s
Advanced Pharmacology ss
Exam Review| Questions ss
and Verified
Answers -Chamberlain s s ss
1. A patient has a TSH of .28, a free T4 of 3, and a
free T3 over 650. What medication should she be started
ss
on?
ss
Answer: Methimazole, PTU, radioactive iodine. These
labs indicate hyperthyroidism. Treatment for thyroid
ss
storm: K iodide or strong iodine solution to
ss
suppress thyroid release. Methimazole to suppress
ss
thyroid synthesis.
ss
2. When is it appropriate to increase insulin needs?
Answer: Pregnancy (after first trimester), stress,
infection,
ss weight loss, adolescent growth spurt.
s
DECREASE for exercise and first trimester.
ss
3. What is the TDD of a person that weighs 70kg?
IF a person is eating a 50 carb meal, how much insulin will
ss be needed based on the TDD from the above question?
Answer: 42 TDD : 21 basal 21 bolus (Wt in kg
x 0.6; 50% long acting and 50% rapid acting)
ss
500 divided by (the TDD) 42 = 12. (carb to
s
insulin ratio) then (meal carbs) 50 divided
ss 12=
4.1 units with short acting insulin
,4. s s s s "As long as the short-acting insulin is drawn up first I can
mix my insulin glargine with it."
Answer: Of the long-acting medications, ONLY NPH
the intermediate duration is suitable for mixing with
s s
the short action insulins.
ss s
5. A women who is taking Pioglitazone states, "I'm glad that
this medication promotes
ss weight loss."
Answer: First this medication promotes increase in
s
LDL levels, which increases cardiovascular risk.
ss
Also, she's a female so speak about exercise and
weight bearing exercise d/t possible increased risk
ss s
for fractures.
s s
6. s s MOA
s s Glucocorticoid
Answer: Most effective in long-term control of airway
inflammation
7. s s s s Cromolyn MOA
Answer: Used as prophylaxis for mild to moderate
asthma
8. s s Antibodies MOA
Monoclonal
s s
Answer: Used for allergy-related asthma and
Eosinophilic asthma. Omalizumab for allergy related
and Ben ralizumab, mepliz, and resliz are
ss for
eosinophilic
ss
9. Leukotriene MOA
, Answer: Second-line therapy to reduce
inflammation and bronchoconstriction
ss
10. B2 adrenergic agonists MOA
Answer: Can be used PRN, for EIB, COPD
exacerbations, and maintenance therapy
ss
11. methylxanthines MOA
Answer: Maintenance therapy for chronic stable asthma
(theophylline).
ss
P. 570. Use ONLY if B2 or anticholinergics are not
appropriate.
ss
12. anticholinergic MOA
Answer: Approved for bronchospasm related to COPD
13. •What are some risk factors of fatal asthma attacks?
Answer: Uncontrolled, hospitalized recently, triggers,
14. •Roflumilast (select all that apply)
1. Reduces inflammation
2. Not intended during pregnancy
3. Approved for asthma
4. First-line drug for COPD
Answer: Reduces inflammation, not intended for
pregnancy, approved only for COPD, Second-line
ss
drug for COPD
ss
, Uses for exacerbations prophylaxis in pts with
severe COPD with a primary chronic bronchitis
ss
component.
ss
15. What pt education can you provide a patient for ICS use?
Answer: Rinse d/t oropharyngeal candidiasis
and dysphonia (hoarseness, difficulty speaking).
16. What patient teaching can a provider give when prescribing a
PPI?
ss
Answer: Hypomagnesia symptoms: muscle cramps, s
tremors, cramps, and palpitations. Check Mg levels
ss
periodically especially in the elderly. Get enough
ss
calcium and VIT D. call if having diarrhea
ss
(Cdiff)
ss
17. What patient teaching can a provider give when prescribing an
H2RA?
ss
Answer: Report lethargy, solmnolance, restlessness,
confusion
ss or hallucinations. (CNS effects).
Teach about ss possible reduced libido, s
impotence, gynecomastia, pneumonia.
ss P.594 s
Cimetidine interacts
s
with CYP system so check with pt if they are
taking warfarin, phenytoin, theophylline, lidocaine.
ss
18. A patient presents with a complaint of reflux and constipation. s
ss He states that he drinks enough water, and admits he has
ss gained 30lbs. He also states that he has been having s
ss "reflux" type symptoms. What are your next stepss s s s s s s s s s s s s s s s
s s for education?
s s ss
Answer: Educate that weight gain can promote
reflux symptoms, ask about any otc use such as
antacids which may cause constipation.