Fundamentals of Nursing 9th Edition
g g g g
Chapter g01: gNursing gToday
Potter get gal.: gFundamentals gof gNursing, g9th gEdition
g MULTIPLE gCHOICE
1. Which gnurse gmost glikely gkept grecords gon gsanitation gtechniques gand gthe geffects gon ghealth? g
a. Florence gNightingale g
g g
b. Mary gNutting g
c. Clara gBarton g
g g
d. Lillian gWald g
ANS: gA g
Nightingale gwas gthe gfirst gpracticing gnurse gepidemiologist. gHer gstatistical ganalyses gconnected
gpoor g sanitation gwith gcholera gand gdysentery. gMary gNutting, gClara gBarton, gand gLillian gWald
gcame gafter g Nightingale, geach gcontributing gto gthe gnursing gprofession gin gher gown gway. gMary
gNutting gwas g instrumental gin gmoving gnursing geducation ginto guniversities. gClara gBarton gfounded
gthe gAmerican gRed g Cross. gLillian gWald ghelped gopen gthe gHenry gStreet gSettlement. g
DIF:Understand g(comprehension)REF:5 g
OBJ: gDiscuss gthe ginfluence gof gsocial, ghistorical, gpolitical, gand geconomic gchanges gon gnursing
g practices. gTOP: gEvaluation gMSC: gHealth gPromotion gand gMaintenance g
2. The gnurse gprescribes gstrategies gand galternatives gto gattain gexpected goutcome. gWhich
gstandard gof g nursing gpractice gis gthe gnurse gfollowing? g
a. Assessment g
g g
b. Diagnosis g
c. Planning g
g g
d. Implementation g
ANS: gC g
In gplanning, gthe gregistered gnurse gdevelops ga gplan gthat gprescribes gstrategies gand galternatives gto
gattain g expected goutcomes. gDuring gassessment, gthe gregistered gnurse gcollects gcomprehensive
gdata gpertinent g to gthe gpatient’s ghealth gand/or gthe gsituation. gIn gdiagnosis, gthe gregistered gnurse
ganalyzes gthe g g assessment gdata gto gdetermine gthe gdiagnoses gor gissues. gDuring gimplementation,
gthe gregistered gnurse g implements g(carries gout) gthe gidentified gplan. g
DIF:Understand g(comprehension)REF:2 g
OBJ: gDiscuss gthe gdevelopment gof gprofessional gnursing groles. gTOP: gPlanning g
,MSC:Management gof gCare
3. An gexperienced gmedical-surgical gnurse gchooses gto gwork gin gobstetrics. gWhich glevel gof
gproficiency gis g the gnurse gupon ginitial gtransition gto gthe gobstetrical gfloor? g
a. Novice g
b. Proficient g
c. Competent g
d. Advanced gbeginner g
ANS: gA g
A gbeginning gnursing gstudent gor gany gnurse gentering ga gsituation gin gwhich gthere gis gno gprevious
glevel gof g experience g(e.g., gan gexperienced goperating groom gnurse gchooses gto gnow gpractice gin
ghome ghealth) gis g g g an gexample gof ga gnovice gnurse. gA gproficient gnurse gperceives ga gpatient’s
gclinical gsituation gas ga gwhole, gis g able gto gassess gan gentire gsituation, gand gcan greadily gtransfer
gknowledge ggained gfrom gmultiple gprevious g experiences gto ga gsituation. gA gcompetent gnurse
gunderstands gthe gorganization gand gspecific gcare g g required gby gthe gtype gof gpatients g(e.g.,
gsurgical, goncology, gor gorthopedic gpatients). gThis gnurse gis ga g
competent gpractitioner gwho gis gable gto ganticipate gnursing gcare gand gestablish glong-range ggoals. gA
gnurse g who ghas ghad gsome glevel gof gexperience gwith gthe gsituation gis gan gadvanced gbeginner.
gThis gexperience g may gonly gbe gobservational gin gnature, gbut gthe gnurse gis gable gto gidentify
gmeaningful gaspects gor gprinciples g of gnursing g care. g
DIF:Apply g(application)REF:2 g
OBJ: gDiscuss gthe gdevelopment gof gprofessional gnursing groles. gTOP: gEvaluation
g MSC:Management gof gCare g
4. A gnurse gassesses ga gpatient’s gfluid gstatus gand gdecides gthat gthe gpatient gneeds gto gdrink gmore
gfluids. g The gnurse gthen gencourages gthe gpatient gto gdrink gmore gfluids. gWhich gconcept gis gthe
gnurse g demonstrating? g
a. Licensure g
b. Autonomy g
c. Certification g
d. Accountability g
ANS: gB g
Autonomy gis gan gessential gelement gof gprofessional gnursing gthat ginvolves gthe ginitiation gof
gindependent g nursing ginterventions gwithout gmedical gorders. gTo gobtain glicensure gin gthe gUnited
gStates, gthe gRN g candidate gmust gpass gthe gNCLEX-RN®. gBeyond gthe gNCLEX-RN®, gthe gnurse
gmay gchoose gto gwork g toward gcertification gin ga gspecific garea gof gnursing gpractice. gAccountability
gmeans gthat gyou gare g responsible, gprofessionally gand glegally, gfor gthe gtype gand gquality gof
gnursing gcare gprovided. g
,DIF:Apply g(application)REF:3
OBJ: gDiscuss gthe groles gand gcareer gopportunities gfor gnurses. gTOP: gImplementation
g MSC:Management gof gCare g
5. A gnurse gprepares gthe gbudget gand gpolicies gfor gan gintensive gcare gunit. gWhich grole gis
gthe gnurse g implementing? g
a. Educator g
b. Manager g
c. Advocate g
d. Caregiver g
ANS: gB g
A gmanager gcoordinates gthe gactivities gof gmembers gof gthe gnursing gstaff gin gdelivering gnursing gcare
gand g has gpersonnel, gpolicy, gand gbudgetary gresponsibility gfor ga gspecific gnursing gunit gor gfacility.
gAs gan g educator, gyou gexplain gconcepts gand gfacts gabout ghealth, gdescribe gthe greason gfor
groutine gcare g g g activities, gdemonstrate gprocedures gsuch gas gself-care gactivities, greinforce
glearning gor gpatient gbehavior, g and gevaluate gthe gpatient’s gprogress gin glearning. gAs ga gpatient
gadvocate, gyou gprotect gyour gpatient’s g human gand glegal grights gand gprovide gassistance gin
gasserting gthese grights gif gthe gneed garises. gAs ga g caregiver, gyou ghelp gpatients gmaintain gand
gregain ghealth, gmanage gdisease gand gsymptoms, gand gattain g g g a gmaximal glevel gfunction gand
gindependence gthrough gthe ghealing gprocess. g
DIF:Apply g(application)REF:4 g
OBJ: gDescribe gthe groles gand gcareer gopportunities gfor gnurses. gTOP: gImplementation
g MSC:Management gof gCare g
6. The gnurse ghas gbeen gworking gin gthe gclinical gsetting gfor gseveral gyears gas gan gadvanced
gpractice g g nurse. gHowever, gthe gnurse ghas ga gstrong gdesire gto gpursue gresearch gand gtheory
gdevelopment. gTo gfulfill g this gdesire, gwhich gprogram gshould gthe gnurse gattend? g
a. Doctor gof gNursing gScience gdegree g(DNSc) g
b. Doctor gof gPhilosophy gdegree g(PhD) g
c. Doctor gof gNursing gPractice gdegree g(DNP) g
d. Doctor gin gthe gScience gof gNursing gdegree g(DSN) g
ANS: gB g
Some gdoctoral gprograms gprepare gnurses gfor gmore grigorous gresearch gand gtheory gdevelopment
gand g award gthe gresearch-oriented gDoctor gof gPhilosophy g(PhD) gin gnursing. gProfessional
gdoctoral gprograms g g in gnursing g(DSN gor gDNSc) gprepare ggraduates gto gapply gresearch gfindings
gto gclinical gnursing. gThe gDNP g is ga gpractice gdoctorate gthat gprepares gadvanced gpractice gnurses
gsuch gas gnurse gpractitioners. g
, DIF:Understand g(comprehension)REF:10
OBJ: gDescribe geducational gprograms gavailable gfor gprofessional gregistered gnurse g(RN)
g education. g TOP:Teaching/LearningMSC:Management gof gCare g
7. A gnurse gattends ga gworkshop gon gcurrent gnursing gissues gprovided gby gthe gAmerican
gNurses g Association. gWhich gtype gof geducation gdid gthe g nurse greceive? g
a. Graduate geducation g
b. Inservice geducation g
c. Continuing geducation g
d. Registered gnurse geducation g
ANS: gC g
Continuing geducation ginvolves gformal, gorganized geducational gprograms goffered gby guniversities,
g hospitals, gstate gnurses gassociations, gprofessional gnursing gorganizations, gand geducational gand
ghealth g care ginstitutions. gAfter gobtaining ga gbaccalaureate gdegree gin gnursing, gyou gcan gpursue
ggraduate g education gleading gto ga gmaster’s gor gdoctoral gdegree gin gany gnumber gof ggraduate
gfields, gincluding g nursing. gInservice geducation gprograms gare ginstruction gor gtraining gprovided gby
ga ghealth gcare gfacility gor g institution. gRegistered gnurse geducation gis gthe geducation gpreparation
gfor gan gindividual gintending gto gbe g an gRN. g
DIF:Apply g(application)REF:10 g
OBJ: gDescribe geducational gprograms gavailable gfor gprofessional gregistered gnurse g(RN)
g education. g TOP:Teaching/LearningMSC:Management gof gCare g
8. A gnurse gidentifies ggaps gbetween glocal gand gbest gpractices. gWhich gQuality gand gSafety
gEducation gfor g Nurses g(QSEN) gcompetency gis gthe gnurse gdemonstrating? g
a. Safety g
b. Patient-centered gcare
c. Quality gimprovement g
d. Teamwork gand gcollaboration
ANS: gC g
Quality gimprovement gidentifies ggaps gbetween glocal gand gbest gpractices. gSafety gminimizes grisk gof
gharm g to gpatients gand gproviders gthrough gboth gsystem geffectiveness gand gindividual
gperformance. gPatient- g centered gcare grecognizes gthe gpatient gor gdesignee gas gthe gsource gof
gcontrol gand gfull gpartner gin g g g providing gcompassionate gand gcoordinated gcare gbased gon grespect
gfor gpatient’s gpreferences, gvalues, g and gneeds. gTeamwork gand gcollaboration gallows geffective
gfunctioning gwithin gnursing gand g