f f f f f
Pain
Test Bank
f
MULTIPLE CHOICE f
1. Which question asked by the nurse will give the most information about the patient’s metastatic
f f f f f f f f f f f f f f
bone cancer pain?
f f f
a. “How long have you had this pain?”
f f f f f f
b. “How would you describe your pain?”
f f f f f
c. “How much medication do you take for the
f f f f f f f
pain?”
f
d. “How many times a day do you take
f f f f f f f
medication for the pain?”
f f f f
ANS: B f
2. A patient who uses a fentanyl (Duragesic) patch for chronic cancer pain suddenly complains of
f f f f f f f f f f f f f f
frapid onset pain at a level 9 (0 to 10 scale) and requests “something for pain that will work now.”
f f f f f f f f f f f f f f f f f f f
fHow will the nurse document the type of pain reported by this patient?
f f f f f f f f f f f f
a. Somatic pain f
b. Referred pain f
c. Neuropathic pain f
d. Breakthrough pain f
ANS: D f
3. The nurse teaches a student nurse about the action of ibuprofen. Which statement, if made by the
f f f f f f f f f f f f f f f f
fstudent, indicates that teaching was effective?
f f f f f
a. “The drug decreases pain impulses in the f f f f f f
spinal cord.” f f
b. “The drug decreases sensitivity of the f f f f f
brain to painful stimuli.” f f f f
c. “The drug decreases production of pain- f f f f f
sensitizing chemicals.” f f
d. “The drug decreases the modulating effect of f f f f f f
descending nerves.” f f
ANS: C f
4. A nurse assesses a patient with chronic cancer pain who is receiving imipramine (Tofranil) in
f f f f f f f f f f f f f f
faddition to long-acting morphine. Which statement, if made by the patient, indicates to the nurse
f f f f f f f f f f f f f f
fthat the patient is receiving adequate pain control?
f f f f f f f
a. “I’m not anxious at all.” f f f f
b. “I sleep 8 hours every night.” f f f f f
c. “I feel much less depressed since I’ve f f f f f f
, been taking the Tofranil.”
f f f
d. “The pain is manageable and I can
f f f f f f
accomplish my desired activities.
f f f f
ANS: D f
5. A patient with chronic back pain has learned to control the pain with the use of imagery and
f f f f f f f f f f f f f f f f f
fhypnosis. The patient’s spouse asks the nurse how these techniques work. Which response by the
f f f f f f f f f f f f f f
fnurse is best?
f f
a. “The strategies work by affecting the f f f f f
perception of pain.” f f f
b. “These techniques block the pain f f f f
pathways of the nerves.” f f f f
c. “Both strategies prevent transmission of f f f f
painful stimuli to the brain.” f f f f f
d. “The therapies slow the release of f f f f f
chemicals in the spinal cord that cause pain.” f f f f f f f
ANS: A f
6. A patient who is receiving sustained-release morphine sulfate (MS Contin) every 12 hours for
f f f f f f f f f f f f f
fchronic pain experiences level 9 (0 to 10 scale) breakthrough pain and anxiety. Which action by
f f f f f f f f f f f f f f f
fthe nurse is best?
f f f
a. Provide amitriptyline (Elavil) 10 mg f f f f
orally. f
b. Administer lorazepam (Ativan) 1 mg f f f f
orally. f
c. Offer ibuprofen (Motrin) 400 to 800 mg f f f f f f
orally. f
d. Give immediate-release morphine 30 mg f f f f
orally. f
ANS: D f
7. A patient with chronic neck pain is seen in the pain clinic for follow-up. In order to evaluate
f f f f f f f f f f f f f f f f f
fwhether the pain management is effective, which question is best for the nurse to ask?
f f f f f f f f f f f f f f
a. “Can you describe the quality of your f f f f f f
pain?” f
b. “Has there been a change in the pain f f f f f f f
location?” f
c. “How would you rate your pain on a 0 to f f f f f f f f f
10 scale?” f f
d. “Does the pain keep you from doing things f f f f f f f
you enjoy?” f f
ANS: D f
, 8. A patient with second-degree burns has been receiving hydromorphone through patient-
f f f f f f f f f f
controlled analgesia (PCA) for a week. The patient wakes up frequently during the night
f f f f f f f f f f f f f f
complaining of pain. What action by the nurse is most appropriate?
f f f f f f f f f f f
a. Administer a dose of morphine every 1 to 2 f f f f f f f f
hours from the PCA machine while the f f f f f f f
patient is sleeping. f f f
b. Consult with the health care provider f f f f f
about using a different treatment protocol f f f f f f
to control the patient’s pain. f f f f f
c. Request that the health care provider order a f f f f f f f
bolus dose of morphine to be given f f f f f f f
when the patient awakens with pain. f f f f f
d. Teach the patient to push the button every 10 f f f f f f f f
minutes for an hour before going to sleep, f f f f f f f f
even if the pain is minimal. f f f f f f
ANS: B f
9. The nurse assesses that a patient receiving epidural morphine has not voided for over 10 hours.
f f f f f f f f f f f f f f f
What action should the nurse take initially?
f f f f f f f
a. Monitor for withdrawal symptoms. f f f
b. Place an indwelling urinary catheter. f f f f
c. Ask if the patient feels the need to void.
f f f f f f f f
d. Document this allergic reaction in the f f f f f
patient’s chart.
f f
ANS: C f
10. When visiting a hospice patient, the nurse assesses that the patient has a respiratory rate of 11
f f f f f f f f f f f f f f f f
breaths/minute and complains of severe pain. Which action is best for the nurse to take?
f f f f f f f f f f f f f f f
a. Inform the patient that increasing the f f f f f
morphine will cause the respiratory drive f f f f f f
to fail. f f
b. Tell the patient that additional morphine f f f f f
can be administered when the respirations f f f f f f
are 12. f f
c. Titrate the prescribed morphine dose f f f f
upward until the patient indicates f f f f f
adequate pain relief. f f f
d. Administer a nonopioid analgesic, such as a f f f f f f
nonsteroidal antiinflammatory drug f f f
(NSAID), to improve patient pain control. f f f f f f
ANS: C f
11. The nurse is completing the medication reconciliation form for a patient admitted with chronic
f f f f f f f f f f f f f
, cancer pain. Which medication is of most concern to the nurse?
f f f f f f f f f f
a. Amitriptyline (Elavil) 50 mg at bedtime f f f f f
b. Ibuprofen (Advil) 800 mg 3 times daily f f f f f f
c. Oxycodone (OxyContin) 80 mg twice f f f f
daily f
d. Meperidine (Demerol) 25 mg every 4 f f f f f
hours f
ANS: D f
12. The nurse reviews the medication administration record in order to choose the most appropriate
f f f f f f f f f f f f f
fpain medication for a patient with cancer who describes the pain as “deep, aching and at a level 8 on
f f f f f f f f f f f f f f f f f f f
fa 0 to 10 scale”. Which medication should the nurse administer?
f f f f f f f f f f
a. Fentanyl (Duragesic) patch f f
b. Ketorolac (Toradol) tablets f f
c. Hydromorphone (Dilaudid) IV f f
d. Acetaminophen (Tylenol) suppository f f
ANS: C f
13. The nurse is caring for a patient who has diabetes and complains of chronic burning leg pain
f f f f f f f f f f f f f f f f
feven when taking oxycodone (OxyContin) twice daily. When reviewing the orders, which
f f f f f f f f f f f
fprescribed medication is the best choice for the nurse to administer as an adjuvant to decrease
f f f f f f f f f f f f f f f
fthe patient’s pain?
f f
a. Aspirin (Ecotrin) f
b. Celecoxib (Celebrex) f
c. Amitriptyline (Elavil) f
d. Acetaminophen (Tylenol) f
ANS: C f
14. A patient who uses a fentanyl (Duragesic) patch for chronic abdominal pain caused by ovarian
f f f f f f f f f f f f f f
fcancer asks the nurse to administer the prescribed hydrocodone (Vicodin) tablets, but the patient is
f f f f f f f f f f f f f f
fasleep when the nurse returns with the medication. Which action is best for the nurse to take?
f f f f f f f f f f f f f f f f
a. Wake the patient and administer the f f f f f
hydrocodone. f
b. Wait until the patient wakes up and f f f f f f
reassess the pain. f f f
c. Suggest the use of nondrug therapies for pain f f f f f f f
relief instead of additional opioids. f f f f f
d. Consult with the health care provider f f f f f
about changing the fentanyl (Duragesic) f f f f f
dose. f
ANS: A f
15. The following medications are prescribed by the health care provider for a middle-aged patient
f f f f f f f f f f f f f