Respiratory Care: Principles and Practice
Dean R. Hess, Neil R. MacIntyre, William F. Galvin, and Shelley C. Mishoe
4th Edition
,Table of Contents
Chapter 01 History and Physical Examination 1
Chapter 02 Respiratory Monitoring 5
Chapter 03 Hemodynamic Monitoring 9
Chapter 04 Arterial Blood Gas Sampling, Analysis, and Interpretation 13
Chapter 05 Blood Chemistries and Hematology 17
Chapter 06 Cardiac Assessment 21
Chapter 07 Imaging the Thorax 25
Chapter 08 Pulmonary Function Testing 29
Chapter 09 Interventional Pulmonary Procedures 33
Chapter 10 Polysomnography 37
Chapter 11 Nutrition Assessment and Support 41
Chapter 12 Cardiopulmonary Exercise Assessment 45
Chapter 13 Therapeutic Gases: Manufacture, Storage, and Delivery 50
Chapter 14 Therapeutic Gases: Management and Administration 54
Chapter 15 Humidity and Aerosol Therapy 58
Chapter 16 Airway Clearance and Lung Expansion Therapy 62
Chapter 17 Airway Management 66
Chapter 18 Cardiopulmonary Resuscitation 70
Chapter 19 Mechanical Ventilators: Classification and Principles of Operation 74
Chapter 20 Mechanical Ventilation 78
Chapter 21 Noninvasive Respiratory Support 82
Chapter 22 Neonatal and Pediatric Respiratory Care 86
Chapter 23 Extracorporeal Life Support for Respiratory Failure 91
Chapter 24 Pulmonary Rehabilitation 95
Chapter 25 Home Respiratory Care 99
Chapter 26 Disaster Management 103
Chapter 27 Respiratory Care of the Elderly 107
Chapter 28 Patient Safety 111
Chapter 29 Principles of Disease Management 115
Chapter 30 Patient Education 120
Chapter 31 Infection Control Principles 124
Chapter 32 Asthma 128
Chapter 33 Chronic Obstructive Pulmonary Disease 132
Chapter 34 Interstitial Lung Disease 136
Chapter 35 Pulmonary Vascular Disease 141
Chapter 36 Pneumonia 145
Chapter 37 Cystic Fibrosis 149
Chapter 38 Acute Respiratory Distress Syndrome 153
Chapter 39 Postoperative Respiratory Care 157
Chapter 40 Heart Failure 161
Chapter 41 Trauma 165
,Chapter 42 Burn and Inhalation Injury 169
Chapter 43 Sepsis 173
Chapter 44 Neuromuscular Dysfunction 178
Chapter 45 Sleep-Disordered Breathing 182
Chapter 46 Perioperative Management of Lung Transplant Recipients 186
Chapter 47 Lung Cancer 191
Chapter 48 Neonatal and Pediatric Respiratory Disorders 195
Chapter 49 Respiratory Anatomy 199
Chapter 50 Ventilation and Oxygenation 203
Chapter 51 Respiratory Mechanics 207
Chapter 52 Control of Breathing 211
Chapter 53 Cardiovascular, Renal, and Neural Anatomy and Physiology 215
Chapter 54 Physical Principles 219
Chapter 55 Chemistry for Respiratory Care 223
Chapter 56 Respiratory Microbiology 227
Chapter 57 Respiratory Drugs 231
Chapter 58 History of the Respiratory Care Profession 235
Chapter 59 Professional Organizations 239
Chapter 60 Ethics of Healthcare Delivery 243
Chapter 61 Healthcare Economics 247
Chapter 62 Respiratory Care Research and Evidence-Based Practice 251
Midterm Exam 255
Final Exam 274
,______________________________________________________________________________________________
Test Bank - Respiratory Care: Principles and Practice, 4th Edition (Hess, 2021)
Chapter 01 History and Physical Examination
Multiple Choice
1. All of these are commonly recognized percussion tones, except:
A. flat.
B. dull.
C. resonant.
D. high pitch.
Answer: D
Feedback: Five percussion tones are commonly recognized: flat, dull, resonant, hyperresonant,
and tympanic. NBRC Matrix Classification: I. A. 2
Subject: Techniques of Assessment, Chapter 1
Complexity: Easy
Simplified: Recall
2. A __________ note is loud and drum-like, with a high pitch.
A. flat
B. dull
C. tympanic
D. resonant
Answer: C
Feedback: A tympanic note is loud and drum-like, with a high pitch. NBRC Matrix
Classification: I. A. 2
Subject: Techniques of Assessment, Chapter 1
Complexity: Easy
Simplified: Recall
3. __________ is a chest wall abnormality seen in emphysema patients that results in an
increased A-P diameter.
A. Scoliosis
B. Barrel chest
C. Pectus excavatum
D. Kyphosis
Answer: B
______________________________________________________________________________________________
1|Page
,______________________________________________________________________________________________
Test Bank - Respiratory Care: Principles and Practice, 4th Edition (Hess, 2021)
Feedback: Barrel chest is a chest wall abnormality that has an increased A-P diameter. This is
often seen in Emphysema. NBRC Matrix Classification: I. B. 2.
Subject: Physical Examination of the Lungs and Thorax, Chapter 1
Complexity: Easy
Simplified: Application
4. Which of the following terms is used to describe a persistent rate of respirations greater than
20 breaths per minute?
A. Hyperpnea
B. Dyspnea
C. Tachypnea
D. Bradypnea
Answer: C
Feedback: Tachypnea is used to describe a faster than normal respiratory rate. NBRC Matrix
Classification: I. A. 2.
Subject: Physical Examination of the Lungs and Thorax, Chapter 1
Complexity: Easy
Simplified: Recall
Fill-in-the-Blank
5. To assess for __________, a specific technique is used to determine the degree of jugular
venous distention.
Answer: right heart failure
Feedback: These are proper positions for different procedures. NBRC Matrix Classification: I. B.
2
Subject: Techniques of Assessment, Chapter 1
Complexity: Moderate
Simplified: Application
6. Normal breath sounds that are heard over most lung fields are called __________.
Answer: vesicular
Feedback: Vesicular Breath sounds are normal and can be heard over most lung fields. They are
low pitch; soft and short expirations. NBRC Matrix Classification: I. B. 5.
Subject: Physical Examination of the Lungs and Thorax, Chapter 1
______________________________________________________________________________________________
2|Page
, ______________________________________________________________________________________________
Test Bank - Respiratory Care: Principles and Practice, 4th Edition (Hess, 2021)
Complexity: Easy
Simplified: Recall
Matching
7. Match the term with the correct definition.
1. Chief complaint
2. History of present illness
3. Vital signs
4. OLD CART
5. Point of maximal impulse
A. Mnemonic to help gather information about the history of present illness
B. The chronological narrative account of the patient’s health problem
C. Problem or concern that prompted the patient to seek healthcare
D. Pulse. Respiration, and blood pressure
E. Small, left ventricular apex where the left ventricle protrudes from behind the right ventricle
Answer: 1-C, 2-B, 3-D, 4-A, 5-E
Feedback: These are all review of symptoms for initial assessment. NBRC Matrix Classification:
I. A. 2
Subject: Components of the Health History, Chapter 1
Complexity: Easy
Simplified: Application
8. Match the patient condition with the correct definition.
1. Flail chest
2. Lordosis
3. Platypnea
4. Subcutaneous Emphysema
5. Diaphragmatic excursion
A. An individual’s difficulty in breathing unless lying flat
B. The presence of air in the subcutaneous tissues of the neck, chest, and face
C. A term describing the appearance of a thorax with multiple rib fractures, causing instability of
the chest wall
D. The inward curvature of a portion of the lumbar and cervical spine
E. The movement of the diaphragm during breathing, assessed via percussion
Answer: 1-C, 2-D, 3-A, 4-B, 5-E
______________________________________________________________________________________________
3|Page