For Gould's Pathophysiology
for the Health Professions
7th Edition by VanMeter
,Table of content
Chapter 1: Introduction to Pathophysiology
Chapter 2: Fluid, Electrolyte, and Acid-Base Imbalances
Chapter 3: Introduction to Basic Pharmacology and Other Common Therapies
Chapter 4: Pain
Chapter 5: Inflammation and Healing
Chapter 6: Infection
Chapter 7: Immunity
Chapter 8: Skin Disorders
Chapter 9: Musculoskeletal System Disorders
Chapter 10: Blood and Circulatory System Disorders
Chapter 11: Lymphatic System Disorders
Chapter 12: Cardiovascular System Disorders
Chapter 13: Respiratory System Disorders
Chapter 14: Nervous System Disorders
Chapter 15: Disorders of the Eyes, Ears, and Other Sensory Organs
Chapter 16: Endocrine System Disorders
Chapter 17: Digestive System Disorders
Chapter 18: Urinary System Disorders
Chapter 19: Reproductive System Disorders
Chapter 20: Neoplasms and Cancer
Chapter 21: Congenital and Genetic Disorders
Chapter 22: Complications of Pregnancy
Chapter 23: Complications of Adolescence
Chapter 24: Complications of Aging
Chapter 25: Immobility and Associated Problems
Chapter 26: Stress and Associated Problems
Chapter 27: Substance Abuse and Associated Problems
Chapter 28: Environmental Hazards and Associated Problems
,Chapter 01: Introduction to Pathophysiology
VanMeter and Hubert: Gould’s Pathophysiology for the Health Professions, 7th Edition
MULTIPLE CHOICE
1. Which of the following would be the most likely cause of an
iatrogenic disease?
a. An inherited disorder
b. A combination of specific etiological factors
c. An unwanted effect of a prescribed drug
d. Prolonged exposure to toxic chemicals in the environment
ANS: C
2. The manifestations of a disease are best defined as the
a. subjective feelings of discomfort during a chronic illness.
b. signs and symptoms of a disease.
c. factors that precipitate an acute episode of a chronic illness.
d. early indicators of the prodromal stage of infection.
ANS: B
3. The best definition of the term prognosis is the
a. precipitating factors causing an acute episode.
b. number of remissions to be expected during the course of a chronic illness.
c. predicted outcome or likelihood of recovery from a specific disease.
d. exacerbations occurring during chronic illness.
ANS: C
4. Which of the following is considered a systemic sign of disease?
a. Swelling of the knee
b. Fever
c. Pain in the neck
d. Red rash on the face
ANS: B
5. Etiology is defined as the study of the
a. causes of a disease.
b. course of a disease.
c. expected complications of a disease.
d. manifestations of a disease.
ANS: A
6. A type of cellular adaptation in which there is a decrease in cell size is referred to as
a. hypertrophy.
b. metaplasia.
c. anaplasia.
d. atrophy.
ANS: D
7. A change in a tissue marked by cells that vary in size and shape and show increased mitotic
, figures would be called
a. metaplasia.
b. atrophy.
c. dysplasia.
d. hypertrophy.
ANS: C
8. A deficit of oxygen in the cells usually due to respiratory or circulatory problems is called
a. apoptosis.
b. ischemia.
c. hypertrophy.
d. necrosis.
ANS: B
9. When a group of cells in the body dies, the change is called
a. ischemia.
b. gangrene.
c. hypoxia.
d. necrosis.
ANS: D
10. Rigorous weightlifting/body building regimens may result in the skeletal muscle cells
undergoing
a. hypertrophy.
b. dysplasia.
c. atrophy.
d. regeneration.
ANS: A
11. The term cancer refers to
a. dysplasia.
b. hyperplasia.
c. metaplasia.
d. malignant neoplasm.
ANS: D
12. To which of the following does the term apoptosis refer?
a. Increased rate of mitosis by certain cells
b. Ischemic damage to cells
c. Liquefaction of necrotic tissue
d. Preprogrammed cell self-destruction
ANS: D
13. Which of the following statements is TRUE?
a. Alteration of DNA does not change cell function.
b. Damaged cells may be able to repair themselves.
c. All types of cells die at the same rate.
d. Mild ischemia causes immediate cell death.
ANS: B
14. Caseation necrosis refers to an area where
a. cell proteins have been denatured.