1. Teaching children about interconnectedness between people and nature were historical themes of __________.
a. indigenous people b. Latin American and Hispanic cultures
c. Europeans d. Middle Eastern Families
ANSWER: a
POINTS: 1
REFERENCES: Historical Roots of Early Childhood Education
QUESTION TYPE: Multiple Choice
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJEC BBFE.GORD.17.01.01 - List the major historical contributions of Global, Native, European,
TIVES: and American perspectives that influence modern early childhood education.
KEYWORDS: Bloom’s Revised Taxonomy: Remembering
DATE CREATED: 1/30/2023 5:54 AM
DATE MODIFIED: 2/6/2023 6:31 AM
2. The Renaissance and Reformation periods saw the first call for universal education.
a. True
b. False
ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: European Roots
QUESTION TYPE: True / False
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJEC BBFE.GORD.17.01.01 - List the major historical contributions of Global, Native, European,
TIVES: and American perspectives that influence modern early childhood education.
KEYWORDS: Bloom’s Revised Taxonomy: Remembering
DATE CREATED: 1/30/2023 6:06 AM
DATE MODIFIED: 1/30/2023 6:07 AM
3. “Sabbath Schools” and midnight schools were the mainstay of education for African Americans prior to the Civil War.
a. True
b. False
ANSWER: False
POINTS: 1
REFERENCES: American Advances
QUESTION TYPE: True / False
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJECTIVES BBFE.GORD.17.01.02 - Describe the field of early childhood education and its
: evolution.
KEYWORDS: Bloom’s Revised Taxonomy: Remembering
DATE CREATED: 1/30/2023 6:07 AM
DATE MODIFIED: 1/30/2023 6:08 AM
4. Head Start was the first large-scale effort to focus on children of poverty by the American government.
a. True
b. False
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 1
,ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: Programs with a Message
QUESTION TYPE: True / False
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJECTIVES BBFE.GORD.17.01.02 - Describe the field of early childhood education and its
: evolution.
KEYWORDS: Bloom’s Revised Taxonomy: Remembering
DATE CREATED: 1/30/2023 6:09 AM
DATE MODIFIED: 1/30/2023 6:10 AM
5. Early childhood is also known as the “building block years.”
a. True
b. False
ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: Introduction to Our Story
QUESTION TYPE: True / False
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJECTIVES BBFE.GORD.17.01.02 - Describe the field of early childhood education and its
: evolution.
KEYWORDS: Bloom’s Revised Taxonomy: Remembering
DATE CREATED: 1/30/2023 6:10 AM
DATE MODIFIED: 1/30/2023 6:11 AM
6. John Locke, considered to be the founder of modern educational philosophy, conceived the theory of __________.
a. the scientific method b. natural evil
c. tabula rasa d. inherited genes
ANSWER: a
POINTS: 1
REFERENCES: European Roots
QUESTION TYPE: Multiple Choice
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJEC BBFE.GORD.17.01.01 - List the major historical contributions of Global, Native, European,
TIVES: and American perspectives that influence modern early childhood education.
KEYWORDS: Bloom’s Revised Taxonomy: Remembering
DATE CREATED: 1/30/2023 6:11 AM
DATE MODIFIED: 1/30/2023 6:13 AM
7. Comenius, who wrote the first picture book for children, also stressed __________.
a. universal literacy b. improvement in health conditions
c. the scientific method d. learning by doing
ANSWER: d
POINTS: 1
REFERENCES: European Roots
QUESTION TYPE: Multiple Choice
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 2
,HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJEC BBFE.GORD.17.01.01 - List the major historical contributions of Global, Native, European,
TIVES: and American perspectives that influence modern early childhood education.
KEYWORDS: Bloom’s Revised Taxonomy: Remembering
DATE CREATED: 1/30/2023 6:13 AM
DATE MODIFIED: 1/30/2023 6:14 AM
8. Choose the statement that best applies to John Locke.
a. He believed that educational theory is based on the scientific method.
b. He was the author of the first picture book for children.
c. He believed children were inherently good.
d. He believed in an integrated curriculum.
ANSWER: a
POINTS: 1
REFERENCES: European Roots
QUESTION TYPE: Multiple Choice
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJEC BBFE.GORD.17.01.01 - List the major historical contributions of Global, Native, European,
TIVES: and American perspectives that influence modern early childhood education.
KEYWORDS: Bloom’s Revised Taxonomy: Remembering
DATE CREATED: 1/30/2023 6:14 AM
DATE MODIFIED: 1/30/2023 6:16 AM
9. Jean-Jacques Rousseau suggested that schools ought to be __________.
a. more structured b. less restrained
c. more abstract d. less training oriented
ANSWER: b
POINTS: 1
REFERENCES: European Roots
QUESTION TYPE: Multiple Choice
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJEC BBFE.GORD.17.01.01 - List the major historical contributions of Global, Native, European,
TIVES: and American perspectives that influence modern early childhood education.
KEYWORDS: Bloom’s Revised Taxonomy: Remembering
DATE CREATED: 1/30/2023 6:16 AM
DATE MODIFIED: 1/30/2023 6:17 AM
10. Johann Pestalozzi helped develop some classic principles of education including __________.
a. the integrated curriculum b. learning Latin and Greek
c. teaching math d. learning symbols
ANSWER: a
POINTS: 1
REFERENCES: European Roots
QUESTION TYPE: Multiple Choice
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJEC BBFE.GORD.17.01.01 - List the major historical contributions of European and non-
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 3
, TIVES: Western perspectives that influence modern early childhood education.
KEYWORDS: Bloom’s Revised Taxonomy: Remembering
DATE CREATED: 1/30/2023 6:17 AM
DATE MODIFIED: 1/30/2023 6:18 AM
11. What concept from Robert Owen’s infant school was incorporated into American kindergarten?
a. philosophy of guidance rather than punishment b. Educating the ”whole child”
c. philosophy of concrete rather than abstract materials d. integration of curriculum and group teaching
ANSWER: a
POINTS: 1
REFERENCES: European Roots
QUESTION TYPE: Multiple Choice
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJEC BBFE.GORD.17.01.01 - List the major historical contributions of Global, Native, European,
TIVES: and American perspectives that influence modern early childhood education.
KEYWORDS: Bloom’s Revised Taxonomy: Remembering
DATE CREATED: 1/30/2023 6:19 AM
DATE MODIFIED: 4/5/2023 12:49 AM
12. Friedrich Froebel developed an educational system that __________.
a. trained parents b. used educational toys or gifts
c. used books in class d. raised children to adulthood
ANSWER: b
POINTS: 1
REFERENCES: European Roots
QUESTION TYPE: Multiple Choice
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJEC BBFE.GORD.17.01.01 - List the major historical contributions of Global, Native, European,
TIVES: and American perspectives that influence modern early childhood education.
KEYWORDS: Bloom’s Revised Taxonomy: Remembering
DATE CREATED: 1/30/2023 6:21 AM
DATE MODIFIED: 1/30/2023 6:23 AM
13. Four aspects of a sense of professionalism are __________.
a. prestige of profession, acknowledgment of identity, career ladder, pay potential
b. identity, commitment to early literacy, career ladder, focus on child’s interests
c. identity, engaging in developmentally appropriate practices, high pay, enjoyment of children
d. identity, engaging in developmentally appropriate practices, commitment to ethical teaching, participation in
work as a legitimate livelihood
ANSWER: d
POINTS: 1
REFERENCES: Professionalism
QUESTION TYPE: Multiple Choice
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJEC BBFE.GORD.17.01.04 - Define the four major themes that describe our field from its
TIVES: beginnings, how they shape practices and policies of early childhood education, and how
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 4