Answers.
1). Applied
Ans: Changing socially appropriate behaviors. Improve behaviors that matter most
2). Behavioral
Ans: Observable behaviors
3). Analytic
Ans: Experimental functional relationships, use experimental manipulation of the
environment to show behavior change
4). Conceptually systematic
Ans: basic principles derived from research.
5). Effective
Ans: produce substantial changes in behaviors that matter. doesn't need to be
statistically significant effect. must make meaningful difference
6). Generalized outcomes
Ans: produce important behavior changes that generalize to all relevant aspects of a
learner's life
7). Technological
Ans: procedure is described clearly enough so that other people could replicate it
8). When is a behavior change considered to have generality?
PaperStoc.com Page 1 of 9
, Ans: if it proves durable over time, if it appears in a wide variety of settings, and if it
spreads to a wide variety of related beahviors
9). Behavior
Ans: what person says or does, also known as a response
10). A stimulus that occurs in a person's environment immediately following a behavior is called
a
Ans: consequence
11). Stimulus
Ans: any object or event that occurs in a person's environment
12). Antecedent
Ans: stimulus that immediately preceding a behavior
13). Positive reinforcement
Ans: consequence added to increase likelihood of behavior occurring again
14). Negative reinforcement
Ans: consequence that involves removing something to increase likelihood that the
behavior will occur
15). Motivating operation
Ans: antecedent that changes potency of consequence as a reinforcer
16). Abolishing operation
Ans: decrease potency of a consequence and temporarily suppress behavior
PaperStoc.com Page 2 of 9