With Correct Answers.
1). Finger waving
Ans: Definition:Process of shaping and directing the hair into an S pattern through the
use of the fingers, combs, and waving lotion.
2). Finger-waving lotion
Ans: Definition:Also known as liquid gel; is a type of hair gel that makes the hair pliable
enough to keep it in place during the finger-waving procedure.
3). Circle
Ans: Definition:The part of the pin curl that forms a complete circle; also, the hair that is
wrapped around the roller.
4). Stem
Ans: Definition:Section of the pin curl between the base and first arc (turn) of the circle
that gives the curl its direction and movement; the hair between the scalp and the first
turn of the roller.
5). Base
Ans: Definition:Stationary, or non-moving, foundation of a pin curl (the area closest to
the scalp); the panel of hair on which a roller is placed.
6). No-stem curl
Ans: Definition:Curl placed directly on its base; produces a tight, firm, long-lasting curl
and allows minimum mobility.
PaperStoc.com Page 1 of 8
, 7). Half-stem curl
Ans: Definition:Curl placed half off the base; permits medium movement and gives
good control to the hair.
8). Full-stem curl
Ans: Definition:Curl placed completely off the base; allows for the greatest mobility.
9). Closed-center curls
Ans: Definition:Pin curls that produce waves that get smaller toward the ends.
10). Open-center curls
Ans: Definition:Pin curls that produce even, smooth waves and uniform curls.
11). Shaping
Ans: Definition:Section of hair that is molded in a circular movement in preparation for
the formation of curls.
12). Carved curls
Ans: Definition:Also known as sculptured curls; pin curls sliced from a shaping and
formed without lifting the hair from the head.
13). Ribboning
Ans: Definition:Technique of forcing the hair between the thumb and the back of the
comb to create tension.
14). Ridge curls
Ans: Definition:Pin curls placed immediately behind or below a ridge to form a wave.
15). Skip waves
Ans: Definition:Two rows of ridge curls, usually on the side of the head.
PaperStoc.com Page 2 of 8