Update 100% Pass
1). Which of the following is generally the most significant influence on an individual's
identification with a particular political party?
Ans: Family
2). Which statement best reflects the pluralist theory of american politics?
Ans: Public policies emerge from compromises reached among competing groups.
3). Which of the following committee assignments would confer the most power and influence
on members of the house of representatives?
Ans: Ways and Means
4). What is the ways and means committee?
Ans: A permanent committee of the House of Representatives, which makes
recommendations to the House on all bills for raising revenue. The committee is the
principal source of legislation concerning issues such as taxation, customs duties, and
international trade agreements.
5). Which statement about brown v. board of education of topeka is correct?
Ans: It declared segregation by race in the public schools unconstitutional.
6). Prior to the voting rights act of 1965, literacy tests were used by some southern states to...
Ans: Prevent African Americans from exercising their right to vote.
7). The practice whereby individual senators can veto federal judicial nominations in their
respective states is called
Ans: Senatorial courtesy
PaperStoc.com Page 1 of 12
, 8). Differences between house and senate versions of a bill are resolved...
Ans: in a conference room meeting.
9). Which of the following principles protects a citizen from imprisonment without trial
Ans: Due process
10). The passage of legislation in congress often depends on mutual accommodations among
members. this suggests that, to some extent, congressional behavior is based on
Ans: Deference to state legislatures
11). The following statements accurately describe the president's veto power
Ans: 1. A president sometimes threatens to veto a bill that is under discussion in order
to influence congressional decision making. 2. Congress is usually unable to override a
president's veto.
12). All of the following issues were decided at the constitutional convention of 1787
Ans: Representation in the legislature; the method of electing the president;
congressional power to override a presidential veto; qualifications for members of the
House and Senate
13). This is an example of soft money
Ans: Money that is given to a political party for advertisements about the party's goals
14). The usefulness to the president of having cabinet members as political advisers is
undermined by the fact that
Ans: the loyalties of cabinet members are often divided between loyalty to the
president and loyalty to their own executive departments.
15). In the electoral history of the united states third parties have been effective vehicles of
protest when they
Ans: dramatized issues and positions that were being ignored by the major parties
16). The following best defines the term "judicial activism"
PaperStoc.com Page 2 of 12