ANSWERS) practice test for Texas Irrigator
License
1). Gear rotor model b
Ans:
2). Spray with x nozzle
Ans:
3). Spray with y nozzle
Ans:
4). Spray with z nozzle
Ans:
5). 1" valve model q
Ans:
6). Backflow device
Ans:
7). Mainline pipe
Ans:
8). Laterals pipe
Ans:
PaperStoc.com Page 1 of 35
, 9). House service pipe
Ans:
10). Sleeves
Ans:
11). City main pipe
Ans:
12). City meter
Ans:
13). Controller
Ans:
14). Legend
Ans:
15). To convert psi to feet
Ans: Multiply by 2.31
16). To convert feet to psi
Ans: Multiply by 0.433 psi
17). Precipitation rate formula
Ans: GPM (Full Circle Head) X 96.3
-------------- = PR
Head Spacing X Row Spacing (Divide)
18). Precipitation rate for drip
PaperStoc.com Page 2 of 35
, Ans: GPH (one emitter) X 231
------------ = PR
Head Spacing (inches) X Row Spacing (inches)
19). Runtime formula
Ans: I x 60
RT ----=Runtime
PR
20). Calculating drip flow zone
Ans: Total Linear feet of drip /emitter spacing x GPH of emitter/ 60 = GPM for that
zone
Or DMDMD
21). Slope formula
Ans: Rise
S = -----------
Run
22). Triangular head spacing
Ans: Multiply spacing by .866 to get row spacing
23). Efficiency of system
Ans: Example if 50% efficiency with 1.12 Precipitation rate
Divide 1.12 by .50 to get 2.3/PR
24). Design pressure
Ans: DP = = Recommended head pressure + total losses
25). Actual head pressure
Ans: AHP == Static Pressure - Total losses
26). D - divide
PaperStoc.com Page 3 of 35
, Ans: THE FIRST STEP TELLS YOU HOW MAY ROWS.....DIVIDE THE WIDTH BY
EMITTER SPACING IN FEET (EX; 18" = 1.5 FEET) ALWAYS ADD 1
27). M -multiply
Ans: THIS STEP TELLS YOU HOW MANY TOTAL FEET...MULTIPLY THE TOTAL ROWS
BY THE LENGTH
28). D - divide
Ans: THIS STEP TELLS YOU HOW MANY TOTAL EMITTERS..DIVIDE THE TOTAL
LENGTH BY THE EMITTER SPACING IN FEET
29). M -multiply
Ans: THIS STEP TELLS YOU HOW MANY TOTAL GALLONS PER HOUR..MULTIPLY THE
TOTAL EMITTERS BY THE GPH GIVEN FOR EACH EMITTER
30). D - divide
Ans: THIS LAST STEP TELLS YOU HOW MANY GALLONS PER MINUTE...DIVIDE THE
TOTAL GPH BY 60 TO CONVERT IT TO MINUTES
31). Double check assembly backflow preventer is suitable for?
Ans: Back pressure,back siphonage,but its not suitable for high hazard applications.
32). Reduced pressure principle backflow preventer is suitable for?
Ans: Back pressure,back siphonage,and is good for high hazard applications.
33). Backflow
Ans: . . Back pressure is the irrigation side and backsiphonage is the city side. All
backflow devices work for backsiphonage and only the double check and RP work for
back pressure. Study what causes backsiphonage and back pressure. You have to know
how to install each backflow device including air gap.
34). Which device can stop backsiphonage?
PaperStoc.com Page 4 of 35