1. What are the two major divisions of the nervous system?
a. endocrine and exocrine nervous systems
b. upper and lower nervous systems
c. spinal and extremity nervous systems
d. central and peripheral nervous systems
e. cerebral and autonomic nervous systems
ANSWER: d
DIFFICULTY: Bloom’s Remember
REFERENCES: Normal Anatomy and Physiology of the Nervous System
2. What are the two branches of the autonomic nervous system?
a. endocrine and exocrine
b. upper and lower
c. sympathetic and parasympathetic
d. central and peripheral
e. voluntary and involuntary
ANSWER: c
DIFFICULTY: Bloom’s Remember
REFERENCES: Normal Anatomy and Physiology of the Nervous System
3. What functional cell of the nervous system is responsible for transmission of information from one cell to another?
a. nerves
b. neurons
c. ganglions
d. glial cells
e. lymphocytes
ANSWER: b
DIFFICULTY: Bloom’s Remember
REFERENCES: Normal Anatomy and Physiology of the Nervous System
4. What is the term for a loss of voluntary movement?
a. akinesia
b. aneurysm
c. paraplegia
d. epilepsy
e. bradykinesia
ANSWER: a
DIFFICULTY: Bloom’s Remember
REFERENCES: Glossary
5. What is the term for delayed or slowed body movements?
a. akinesia
b. aneurysm
c. paraplegia
d. epilepsy
Page 1
, Chapter 20 - Diseases and Disorders of the Neurological System
e. bradykinesia
ANSWER: e
DIFFICULTY: Bloom’s Remember
REFERENCES: Glossary
6. What disease or disorder is characterized by demyelination of cells within the CNS, inflammation, and development of
scar tissue?
a. Parkinson’s
b. multiple sclerosis
c. Alzheimer’s
d. myasthenia gravis
e. amyotrophic lateral sclerosis
ANSWER: b
DIFFICULTY: Bloom’s Remember
REFERENCES: Glossary
7. What is the term for the body of a neuron?
a. dendrite
b. axon
c. filament
d. soma
e. myelin
ANSWER: d
DIFFICULTY: Bloom’s Remember
REFERENCES: Normal Anatomy and Physiology of the Nervous System
8. What inhibitory neurotransmitter controls body posture and movement?
a. acetylcholine
b. glutamate
c. dopamine
d. serotonin
e. norepinephrine
ANSWER: c
DIFFICULTY: Bloom’s Remember
REFERENCES: Normal Anatomy and Physiology of the Nervous System
9. Epilepsy is considered as a diagnosis when there are how many unprovoked seizures?
a. 2
b. 3
c. 4
d. 5
e. 6
ANSWER: a
DIFFICULTY: Bloom’s Remember
REFERENCES: Epilepsy and Seizure Disorders
Page 2