Joint Light Tactical Vehicle (JLTV) Test A Exam
UPDATE THIS YEAR (2026-2027) ALL 300
QUESTIONS AND CORRECT ANSWERS WITH
RATIONALES
1. What are the four variants of the JLTV?
A) Utility, General Purpose, Heavy Guns Carrier, Close Combat Weapons Carrier
B) Utility, Light Cargo, Heavy Weapons, Reconnaissance
C) General Purpose, Cargo, Weapons Carrier, Ambulance
D) Utility, Heavy Guns Carrier, Troop Transport, Cargo
Answer: A – The four JLTV variants are Utility (UTL), General Purpose (GP), Heavy Guns Carrier
(HGC), and Close Combat Weapons Carrier (CCWC).
2. Which is the only JLTV variant with a two-seat configuration?
A) GP (General Purpose)
B) HGC (Heavy Guns Carrier)
1
, Page 2 of 151
C) CCWC (Close Combat Weapons Carrier)
D) UTL (Utility)
Answer: D – The Utility (UTL) variant is the only JLTV with a two-seat configuration.
3. Where are the circuit breakers found on the JLTV?
A) Locations 1 and 2
B) Locations 1 and 5
C) Locations 3 and 4
D) Locations 4 and 5
Answer: B – Circuit breakers are found at locations 1 and 5 on the JLTV.
4. What components are provided and required to use before going under the JLTV?
A) Place jack stands
B) Use crane support
C) Install suspension lock-out braces
D) Ensure solenoid valves are rotated
2
, Page 3 of 151
Answer: C – Suspension lock-out braces must be installed before going under the JLTV to
prevent the suspension from collapsing and crushing personnel.
5. The transaxle receives power from the _______ and transfers it to the front and rear wheels.
A) Engine
B) Transmission
C) CTIS
D) Suspension system
Answer: B – The transaxle receives power from the transmission and transfers it to the front
and rear wheels.
6. What is the maximum up and down slope at 6 mph for the JLTV A1?
A) 60%
B) 40%
C) 10%
D) 5%
3
, Page 4 of 151
Answer: A – The JLTV A1 can traverse a maximum up and down slope of 60% at 6 mph.
7. What is the turning radius of the JLTV A1 variants?
A) 2-door: 30 feet; 4-door: 27 feet
B) 2-door: 25 feet; 4-door: 27 feet
C) 2-door: 27 feet; 4-door: 25 feet
D) 2-door: 20 feet; 4-door: 25 feet
Answer: C – The 2-door variant has a turning radius of 27 feet, while the 4-door variant has a
turning radius of 25 feet.
8. Does the operator have the ability to adjust the mirrors from inside the JLTV?
A) True
B) False
Answer: A – The operator can adjust the mirrors from inside the vehicle.
9. Where are de-ice elements found on the JLTV A1?
4