Chapter 1: Indications for Pulmonary Function Testing
Y Y Y Y Y Y Y
Tes Bank
J Y
MULTIPLE CHOICE Y
1. Who firs popularized spirometry for the evaluation of pulmonary function?
Y J
Y Y Y Y J Y J
Y J
Y J
Y
a. August and Marie Krogh J Y J
Y J Y
b. Alvan Barach J
Y
c. John Severinghaus J Y
d. John Hutchinson J Y
ANS: D J Y
Hutchinson popularized the concept of using VC to assess lung function, and the names he J
Y J Y J Y J Y J Y J
Y J Y J
Y J Y J
Y J
Y J
Y J
Y J
Y J
Y
gave to several other lung compartments are still used today.
J
Y J Y J Y J
Y J Y J Y J Y J Y J
Y
DIF: 1 REF: p. 2 J
Y OBJ: None MSC: NBRC: None
J Y J Y
2. Which of the following are indications for performing spirometry?
J Y J Y J Y J Y J Y J
Y J
Y J Y
1. Assess the risk of lung resection. J Y J Y J Y J Y J Y
2. Determine the response to bronchodilator therapy. J Y J Y J Y J
Y J
Y
3. Assess the severity of restrictive lung disease. J Y J Y J Y J Y J Y J Y
4. Quantify the extent of COPD. J Y J Y J Y J Y
a. 1 and 4 J
Y J Y
b. 2 and 3 J
Y J Y
c. 1, 2, and 4 J Y J Y J
Y
d. 2, 3, and 4 J Y J Y J
Y
ANS: C J Y
Spirometry cannot assess severity of restriction; for that you need to measure lung volumes
J Y J Y J Y J
Y J Y J
Y J Y J
Y J Y J
Y J
Y J Y J
Y J
Y
(see Box 1-2, Chapter 1).
J Y J Y J
Y J Y
DIF: 1 REF: p. 7 J
Y OBJ: EL-2 MSC: NBRC: None
J Y J Y
3. The main indication for the measurement of lung volumes is to do which of the following?
J
Y J Y J
Y J Y J
Y J Y J
Y J Y J
Y J
Y J
Y J Y J
Y J Y J
Y
a. Diagnose or assess the severity of restriction. J
Y J
Y J Y J
Y J
Y J
Y
b. Evaluate the severity of pulmonary hypertension. J Y J
Y J
Y J
Y J
Y
c. Determine the level of cardiopulmonary fitness. J Y J
Y J Y J Y J Y
d. Assess the risk of abdominal surgical procedures. J
Y J
Y J Y J
Y J
Y J
Y
ANS: A J Y
The most common reason for measuring lung volumes is to identify restrictive lung disease.
J
Y J
Y J Y J Y J
Y J
Y J
Y J
Y J
Y J
Y J
Y J Y J Y J
Y
DIF: 1 REF: p. 35 J
Y OBJ: EL-2 MSC: NBRC: None
J Y J Y
4. DLCO measurements may be indicated to evaluate pulmonary involvement in which of the
J
Y J
Y J Y J
Y J
Y J Y J
Y J
Y J Y J
Y J
Y J
Y J
Y
following systemic diseases? J Y J Y
a. Asthma
b. Sarcoidosis
c. Exertional hypoxemia J Y
, Stuvia.com - The Marketplace to Buy and Sell your Study Material Y Y Y Y Y Y Y Y Y Y
d. Guillain-Barré syndrome J
Y
ANS: B J Y
Sarcoidosis is the only systemic disease listed that affects gas exchange. J
Y J
Y J Y J Y J
Y J Y J
Y J
Y J
Y J Y
DIF: 1 REF: p. 9 | p. 19 | p. 21 | p. 35 J Y J
Y J
Y J Y J Y J
Y J
Y J
Y J
Y J
Y OBJ: EL-2 J
Y
MSC: NBRC: None J Y J Y
5. Blood gas analysis is used with patients with COPD to do which of the following?
J Y J Y J
Y J Y J
Y J
Y J
Y J Y J
Y J
Y J Y J Y J
Y J
Y
a. Monitor airway responsiveness. J Y J Y
b. Determine level of cardiopulmonary fitness. J
Y J
Y J Y J Y
c. Detect pulmonary hypertension. J Y J Y
d. Assess need for supplementary O2. J Y J Y J
Y J
Y
ANS: D J Y
Blood gas analysis is most commonly used to determine the need for supplemental oxygen
J Y J Y J Y J Y J Y J Y J
Y J
Y J
Y J Y J
Y J
Y J
Y J
Y
and to manage patients who require ventilatory support.
J
Y J Y J Y J Y J
Y J
Y J Y
DIF: 2 REF: p. 15 J Y OBJ: EL-1 J
Y
MSC: NBRC: CPFT 2A-2
J Y J Y J
Y
6. Which of the following cause emphysema?
J
Y J
Y J Y J Y J
Y
1. 1-Antitrypsin deficiency J Y
2. Exposure to environmental pollutants J
Y J Y J Y
3. Radiation therapy J Y
4. Cigarette smoking J
Y
a. 1 and 2 J
Y J
Y
b. 3 and 4 J
Y J
Y
c. 1, 2, and 4 J Y J
Y J Y
d. 2, 3, and 4 J Y J
Y J Y
ANS: C J Y
Emphysema is caused primarily by cigarette smoking. Some emphysema is caused by the J
Y J Y J
Y J Y J
Y J Y J
Y J
Y J
Y J
Y J Y J
Y J
Y
absence of a protective enzyme. Chronic exposure to environmental pollutants can also
J
Y J Y J
Y J Y J Y J Y J Y J
Y J
Y J
Y J Y J
Y
contribute to the development of emphysema. J Y J Y J Y J
Y J Y
DIF: 1 REF: p. 11 J Y OBJ: EL-3 | AL-2 J J Y Y MSC: NBRC: None J Y J Y
7. An adult patient complains of chest tightness and cough whenever he jogs in cold weather.
JY J
Y J
Y J
Y J Y J Y J Y J
Y J
Y J Y J
Y J
Y J
Y J Y J
Y
These symptoms are consistent with which of the following?
J
Y J Y J Y J
Y J Y J Y J Y J Y
a. Cystic fibrosis J Y
b. Asthma
c. Pulmonary hypertension J Y
d. Idiopathic pulmonary fibrosis J Y J Y
ANS: B J Y
Agents or events that cause an asthmatic episode are called triggers (see Box 1-7, Chapter 1).
J Y J Y J Y J Y J Y J Y J
Y J
Y J
Y J Y J
Y J
Y J Y J
Y J Y J
Y
Antigens such as animal dander, pollens, and dusts are the most common triggers. Other
J Y J Y J Y J
Y J Y J Y J Y J Y J Y J Y J
Y J
Y J
Y J
Y
common triggers include exposure to air pollutants and exercise in cold or dry air.
J Y J Y J
Y J
Y J
Y J Y J Y J
Y J Y J Y J
Y J Y J
Y
DIF: 2 REF: p. 16 J Y OBJ: EL-3 MSC: NBRC: None J Y J Y
, Stuvia.com - The Marketplace to Buy and Sell your Study Material Y Y Y Y Y Y Y Y Y Y
8. Which of the following statements concerning tumors in the upper airway is true?
J Y J Y J Y J
Y J
Y J
Y J
Y J
Y J
Y J
Y J
Y J
Y
a. There may be variable or fixed obstruction. J Y J
Y J Y J Y J Y J
Y
b. Fixed obstruction will be present. J
Y J Y J
Y J Y
c. Variable obstruction will be present. J Y J Y J
Y J
Y
d. Small airway obstruction will result. J Y J
Y J Y J Y
ANS: A J Y
Tumors involving the upper airway may cause variable or fixed obstruction.
J
Y J Y J Y J
Y J Y J
Y J Y J
Y J
Y J
Y
DIF: 2 REF: p. 19 J
Y OBJ: EL-2 J
Y
MSC: NBRC: CPFT 3C-3
J Y J Y J Y
9. Sarcoidosis is a systemic disorder that usually causes which of the following? J
Y J Y J Y J
Y J
Y J Y J
Y J
Y J Y J
Y J
Y
a. A restrictive ventilatory defect
J
Y J Y J Y
b. An obstructive ventilatory defect
J Y J Y J Y
c. Hyperreactive airways J
Y
d. Primary pulmonary hypertension J
Y J
Y
ANS: A J Y
Restriction is often associated with the following: interstitial lung diseases, including
J Y J Y J
Y J
Y J Y J Y J
Y J
Y J
Y J
Y J
Y
idiopathic fibrosis, pneumoconioses, and sarcoidosis. J Y J Y J Y J Y
DIF: 1 REF: p. 19 | p. 21 J
Y J
Y J Y J Y OBJ: EL-3 MSC: NBRC: None J Y J
Y
10. For which of the following conditions might pulmonary function testing be contraindicated?
J
Y J Y J Y J
Y J Y J
Y J Y J Y J
Y J
Y J Y
a. Vocal cord dysfunction J Y J Y
b. Untreated pneumothorax J Y
c. Congestive heart failure (CHF) J
Y J Y J Y
d. Bronchiolitis obliterans J Y
ANS: B J Y
Pulmonary function tests are usually contraindicated in the presence of pneumothorax.
J Y J Y J Y J Y J Y J
Y J Y J Y J
Y J Y J
Y
However, undiagnosed pneumothorax may present a risk if pulmonary function studies are
J
Y J Y J
Y J
Y J Y J Y J
Y J Y J Y J
Y J
Y J
Y
performed.
DIF: 1 REF: p. 23 J
Y OBJ: EL-4 J
Y
MSC: NBRC: CPFT 2B-6
J Y J Y J Y
11. Which of the following correctly describe(s) appropriate physical measurements before
J Y J Y J Y J Y J
Y J
Y J
Y J Y J
Y J
Y
pulmonary function testing? J
Y J Y
1. Actual body weight should be used to calculate predicted values. J Y J
Y J Y J
Y J Y J
Y J
Y J
Y J
Y
2. Standing height should be measured when the patient is barefoot. J Y J Y J
Y J Y J Y J Y J Y J Y J Y
3. Arm span should be used instead of height for a patient with kyphosis.
J
Y J Y J
Y J Y J Y J
Y J
Y J Y J Y J Y J
Y J Y
4. Age should be recorded to the nearest decade (10 years).
J
Y J Y J
Y J Y J Y J Y J Y J
Y J Y
a. 1 only J
Y
b. 2 and 3 J
Y J Y
c. 1, 2, and 4 J Y J
Y J Y
d. 1, 2, 3, and 4
J
Y J
Y J Y J Y J Y J
Y
ANS: B J Y
, Stuvia.com - The Marketplace to Buy and Sell your Study Material Y Y Y Y Y Y Y Y Y Y
Various physical measurements are required for estimating each patient’s expected level of
J
Y J Y J
Y J Y J
Y J
Y J Y J Y J
Y J Y J
Y J
Y
pulmonary function. Age to the nearest month, height to the nearest 0.1 cm, and weight are
J Y J Y J
Y J Y J
Y J Y J
Y J Y J Y J Y J
Y J
Y J
Y J
Y J
Y J
Y
usually recorded in addition to the patient’s gender. Race or ethnic origin should also be
J Y J Y J
Y J Y J
Y J
Y J Y J
Y J
Y J Y J
Y J
Y J
Y J
Y J
Y
recorded. (Although body weight is recorded, it is not used to calculate predicted values.)
J Y J
Y J
Y J
Y J Y J
Y J Y J
Y J
Y J
Y J
Y J
Y J
Y
DIF: 1 REF: p. 29 J Y OBJ: None J
Y
MSC: NBRC: CPFT 3A-20
J Y J Y J Y
12. In addition to explaining the procedure for each pulmonary function test to the patient, the
J
Y J
Y J Y J Y J Y J Y J
Y J
Y J Y J Y J
Y J Y J
Y J
Y J
Y
pulmonary function technologist should do which of the following?
J Y J Y J Y J
Y J
Y J Y J Y J
Y
a. Briefly explain the physiologic basis of the test. J Y J Y J Y J Y J
Y J Y J
Y
b. Demonstrate the correct performance of the test maneuver. J Y J Y J Y J Y J Y J Y J Y
c. Limit feedback to the patient to reduce the placebo effect.
J Y J Y J Y J Y J Y J Y J
Y J
Y J
Y
d. Explain the exact number of efforts that will be required for each test.
J
Y J Y J
Y J
Y J Y J
Y J Y J Y J
Y J Y J Y J
Y
ANS: B J Y
In addition to a description of the test, the maneuver should always be demonstrated.
J
Y J
Y J
Y J Y J
Y J
Y J Y J
Y J Y J Y J Y J
Y J
Y
DIF: 1 REF: p. 32 J Y OBJ: None J
Y
MSC: NBRC: CPFT 2B-6
J Y J Y J Y
13. The single-breath diffusing capacity test was first described by:
J
Y J Y J
Y J Y J Y J Y J
Y J Y
a. John Severinghaus J
Y
b. August and Marie Krogh J Y J
Y J Y
c. Robert Hyatt J Y
d. Leland Clark J Y
ANS: B J Y
The basis for the modern single-breath diffusing capacity (DLCO) test was described by
J
Y J
Y J
Y J
Y J Y J Y J Y J
Y J
Y J
Y J
Y J
Y J
Y
August and Marie Krogh in 1911.
J Y J Y J
Y J Y J
Y
DIF: 1 REF: p. 5 J Y OBJ: None MSC: NBRC: None J Y J Y
14. DLCO measurements may be indicated to evaluate gas exchange abnormality in which of the
J
Y J Y J Y J
Y J Y J Y J Y J
Y J
Y J
Y J Y J
Y J Y J
Y
following?
a. Ketoacidosis
b. Myasthenia gravis J
Y
c. Interstitial lung disease J
Y J Y
d. Bronchitis
ANS: C J Y
The other options do not affect the alveolar capillary membrane interface.
J
Y J Y J Y J Y J
Y J Y J Y J Y J
Y J
Y
DIF: 1 REF: p. 9 J Y OBJ: EL-2 MSC: NBRC: None J Y J Y
15. Vocal cord dysfunction will typically affect the flow-volume loop in what way?
J
Y J Y J
Y J
Y J
Y J Y J Y J
Y J
Y J
Y J
Y
a. Blunt the expiratory portion of the curve
J Y J Y J Y J Y J
Y J
Y
b. Blunt both the inspiratory and expiratory portions of the curve
J Y J Y J
Y J Y J Y J Y J Y J
Y J Y
c. Blunt the inspiratory portion of the curve
J Y J Y J Y J
Y J Y J Y
d. Have no effect on the curve but cause inspiratory stridor
J Y J
Y J
Y J Y J Y J Y J
Y J Y J Y