EXAMNHA CCMA 1nd Practice Test - 200 Questions and
Answers Already Graded A+ Premium Exam Tested And
Verified
Subject Area APEA Pathophysiology EXAM 2026/2027 AND PRACTICE EXAMNHA
CCMA 1nd Practice Test
Description Exam compiled from the shared exam library.
Expected Grade A+
Total Questions 200
Duration 3 hours
Learning Outcomes 1. Demonstrate mastery of core concepts
Accreditation Sourced from the shared exam library.
Page 1
,1. A nurse is caring for a client who is receiving a continuous infusion of lactated
Ringer's solution. The client's serum laboratory results show: sodium 138 mEq/L,
potassium 3.9 mEq/L, calcium 9.2 mg/dL, magnesium 1.2 mg/dL. Which finding is
most concerning?
Answer: Magnesium level of 1.2 mg/dL.
A magnesium level of 1.2 mg/dL is below the normal range (1.5-2.5 mg/dL), indicating
hypomagnesemia. This can cause cardiac arrhythmias, neuromuscular irritability, and
hypocalcemia. The sodium, potassium, and calcium levels are within normal limits.
Lactated Ringer's does not contain magnesium, so supplementation may be needed.
2. The nurse is monitoring a client with a diagnosis of peptic ulcer. Which assessment
finding would most likely indicate perforation of the ulcer?
Answer: A rigid, boardlike abdomen
Perforation of an ulcer is a surgical emergency and is characterized by sudden, sharp,
intolerable severe pain beginning in the mid-epigastric area and spreading over the
abdomen, which becomes rigid and boardlike. Nausea and vomiting may occur.
Tachycardia may occur as hypovolemic shock develops. Numbness in the legs is not an
associated finding.
3. The nurse is providing care for a client with a recent transverse colostomy. Which
observation requires immediate notification of the health care provider?
Answer: Purple discoloration of the stoma
Ischemia of the stoma would be associated with a dusky or bluish or purple color. A
beefy red and shiny stoma is normal and expected. Skin excoriation needs to be
addressed and treated but does not require as immediate attention as purple
discoloration of the stoma. Semi-formed stool is a normal finding.
4. A nurse is providing instructions to a mother who has been diagnosed with
mastitis. Which of the following statements if made by the mother indicates a need
for further teaching?
Answer: "I need to stop breastfeeding until this condition resolves."
In most cases, the mother can continue to breastfeed with both breasts. If the affected
breast is too sore, the mother can pump the breast gently. Regular emptying of the
breast is important to prevent abscess formation. Antibiotic therapy assists in resolving
the mastitis within 24-48 hours. Additional supportive measures include ice packs,
breast supports, and analgesics.
Page 2
,5. The recommended way to configure any 3CX Client is the /Welcome Email/ and to
use the attached configuration file or QR code that can be found in the 3CX Web
Client and/or Management Console.
Answer: T
6. During cylinder head machining how should a valve seat that is measured wider
than specifications be repaired?
Answer: Throating, then a top grind on the seat
7. A client with acute leukemia develops a low white blood cell count. In addition to
the institution of isolation the nurse should:
Answer: Request that food be served with disposable utensils
8. A patient with a history of chronic kidney disease stage 4 is admitted with
hyperkalemia (potassium 6.8 mEq/L). The cardiac monitor shows peaked T waves.
The nurse prepares to administer intravenous calcium gluconate. Which of the
following actions is most critical prior to administration?
Answer: Check the patient's digoxin level.
Calcium gluconate can potentiate digoxin toxicity, so checking the digoxin level is
critical. While verifying IV access and ECG are important, the most critical is assessing
digoxin level to avoid fatal arrhythmias. Serum calcium level is less relevant.
9. A client receiving hydrochlorothiazide is instructed to increase her dietary intake
of potassium. The best snack for the client requiring increased potassium is:
Answer: Avocado
The fruit which packs the most potassium among the choices is the avocado which
contains 487 mg per half serving of the fruit. Option A: A pear contains 280 mg of
potassium. Option B: An apple contains 165 mg of potassium. Option C: An orange
contains 235 mg of potassium.
Page 3
, 10. When you create outbound rules, the CALLS TO NUMBERS THAT BEGIN
WITH THE PREFIX field, defines how a dialed number must begin to match this
rule
Answer: T
11. A removal of the left lower lobe of the lung is performed on a client with lung
cancer. Which post-operative measure would usually be included?
Answer: Closed chest drainage
The client with a lung resection will have chest tubes and a drainage-collection device.
He probably will not have a tracheoostomy or me- diastinal tube, and he will not have
an order for percussion, vibration, or drainage.
12. Firewall verification cannot verify whether SIP ALG is enabled on your firewall
Answer: F
13. The nurse is caring for a client who has taken a large quantity of furosemide
(Lasix) to promote weight loss. The nurse anticipates the finding of which acid-base
imbalance?
Answer: HCO of 34 mEq/L
Diuretics (non-potassium sparing) cause metabolic alkalosis.
14. The nurse if caring for a client with laryn- geal cancer. Which finding ascertained
in the health history would not be common for this diagnosis?
Answer: Diarrhea
Diarrhea is not common in clients with mouth and throat cancer
Page 4