Comprehensive Resource To Help You Ace 2026-2027 Exams
Includes Frequently Tested Questions With ELABORATED
100% Correct COMPLETE SOLUTIONS
Guaranteed Pass First Attempt!! Current Update!!
1. How many hours of continuing education must a funeral director take each
biennium. - Correct Answer: 12 hours
2. How many hours of continuing continuing education must be live
classroom instruction? - Correct Answer: At least 50%
3. Does a newly licensed funeral director have to take continuing education in
his/her first biennium? - Correct Answer: No
4. Of the continuing education credits, what are the only required or
mandatory credit hours? - Correct Answer: At least 2 hours of credits
must be applicable to New York State laws and regulations affecting funeral
directing, embalming, embalming and preneed services.
5. List the requirements of operating a funeral home? - Correct Answer: 1. If
the owner is an individual or partnership, he must be a funeral director
,2. If the owner is a corporation, the manager registered with the department must
be a funeral director
3. The owner must biennially register with the department
4. The funeral firm's certificate of registration must be displayed conspicuously at
the establishment for which it was issued
5. The firm must be under the management of a licensed funeral director who is
registered with the department, who shall not serve as manager of any other
funeral establishment
6. All funeral directing, undertaking and embalming shall take place under the
supervision of a licensed funeral director, undertaker and embalmer respectively
7. The firm shall conform to the rules and regulations of the department
8. The license and registration shall not be assignable or transferrable
6. If a funeral firm is sold or ownership transferred, who must notify the consumer
who has the money in trust? - Correct Answer: Both the new owner and
former owner, or the estate of the former owner, or both the persons currently
and formerly having control over such monies.
7. Can the use of names of unlicensed persons be used in advertising? -
Correct Answer: No
8. Can the use of names of unlicensed persons be used on signs? - Correct
Answer: No
9. When must death be registered in NY state? - Correct Answer: Within 72
hours of death or the finding of the body
,10. Who issues burial permits? - Correct Answer: The registrar of the district
in which the death occurred
11. List the duties of the funeral director in regard to the death certificate -
Correct Answer: 1. Attain statistical facts and enter them on the certificate with
the name and address of the informant
2. Promptly present the certificate with the doctor to certify the facts of death and
supply medical info
3. List facts of date and place of disposition and removal over his signature with
address
4. Before the disposition, file the death certificate with the registrar of the district
in which the death occurred
12. Who should the funeral director notify if a death occurs without medical
attendance? - Correct Answer: The coroner having jurisdiction or the medical
examiner
13. In order for a body to be interred, cremated, placed in a crypt or shipped,
what document must be issued? - Correct Answer: A permit of burial, removal
or other disposition
14. Who does the funeral director give the burial permit to? - Correct Answer:
The person in charge of the place of burial or other disposition
, 15. When does the person in charge of the place of burial or other disposition
have to return the burial permit? - Correct Answer: Within 7 days of the
interment
16. Where does the person in charge of the place of burial or other disposition
return the burial permit to? - Correct Answer: The registrar
17. What are the responsibilities of the person in charge of the cemetery or burial
place? - Correct Answer: The person in charge shall keep a record of all bodies
interred or otherwise disposed of on the premises under his or her charge, in each
case stating the deceased's name, the place of death, date of burial or disposal,
and the name and address of the funeral director or undertaker. These records
shall be kept open to official inspection at all times.
18. What kind of death certificate is issued in cases of fetal death? - Correct
Answer: A certificate of fetal death
19. What is the descending priority of person who shall have the right to control
the remains of a decedent? - Correct Answer: 1. Person designated in a
written statement
2. Decedent's living spouse
2a. Decedent's living domestic partner
3. Any of the decedent's surviving children eighteen years of age or older
4. Either of the decedent's parents
5. Any of the decedent's surviving siblings over 18
6. An court appointed guardian