Comprehensive Resource To Help You Ace 2026-2027 Exams
Includes Frequently Tested Questions With ELABORATED
100% Correct COMPLETE SOLUTIONS
Guaranteed Pass First Attempt!! Current Update!!
1. The name of a registered resident may be on the letterhead of a funeral establishment.
True or False
- Correct Answer: False
2. All charges on an itemization of Funeral Services and Merchandise Selected are going to
be listed under either FuneralHome Charges or Cash Advance Charges. True or False
- Correct Answer: True
3. When a funeral firm is owned and operated by an individual must be a licensed and
registered NYS Funeral Director. True or False
- Correct Answer: True
4. A funeral director duly registered as inactive with the NYS Bureau of Funeral Directing is
exempt from mandatory continuing education requirements as long as their status
remains inactive. True or False
- Correct Answer: True
5. The body of a person that has died in NYS may not be removed from the state unless a
permit has been issued for such removal by a local registrar in NYS. True or False
- Correct Answer: True
6. A funeral firm may not operate or conduct a funeral business on real property owned,
leased or under the control of a cemetery. True or Flase
- Correct Answer: True
,7. Soliciting or attempting to solicit funeral business using door-to-door or telephone
solicitation methods, unless specifically requested by a potential customer, is prohibited
in NYS. True or False
- Correct Answer: True
8. The biennial registration of licensed funeral directors, embalmers and undertakers shall
be renewable July first of each even year. True or False
- Correct Answer: True
9. Registered residents may only perform their duties within the state of New York. True or
False
- Correct Answer: True
10. The Department of Health may direct a registered resident to appear for an oral
interview to determine their qualifications to be licensed. True or False
- Correct Answer: True (page 48 paragraph 6)
11. True Statement: Accurate information from price lists (general, casket or outer interment
receptacle) must be available over the telephone if a customer calls and asks for such
information. Is the following statement TRUE or FALSE. Only a licensed and registered
funeral director may give out such information over the phone.
- Correct Answer: False
12. While the term "funeral home" is used all across New York State, it is not an official, legal
term used in the law to define or describe funeral directing activities or requirements.
True or False
- Correct Answer: True
13. A person who causes the death of another, and at the time was the subject of an order
of protection the decedent, does not have the automatic right to control the disposition
of the remains of the decedent. True or False
- Correct Answer: True
14. What is order of the priority right to control the disposition of human remains of the
following, from highest to lowest?
1. Decedent's Surviving parents
, 2. Decedent's surviving siblings age 18 or more
3. Decedent's domestic partner
4. Any of decedent's surviving children age 18 or more
- Correct Answer: C. 3,4,1,2
3. Decedent's domestic partner
4. Any of decedent's surviving children age 18 or more
1. Decedent's Surviving parents
2. Decedent's surviving siblings age 18 or more
15. For the name of a person to be on a funeral establishment business card, which of the
following must apply?
1. They must be a living person
2. The person must be duly licensed as a funeral director
3. They must be a manager
4. The person must be duly registered as a funeral director
- Correct Answer: C. 1,2,4
1. They must be a living person
2. The person must be duly licensed as a funeral director
4. The person must be duly registered as a funeral director
16. The registration renewal application for a funeral establishment must include which of
the following notifications, if they occurred during the previous biennium period?
1. Sale or transfer of all or substantially all of the funeral firm assets
2. Sal or transfer of the controlling interest of the firm
3. Death of any manager or funeral director in the previous two years
4. Termination of the business entity
5. Any catastrophic loss of firm assets equal to or greater than $25,000 in the previous
two years.
- Correct Answer: C. 1,2, & 4 (page 15)
1. Sale or transfer of all or substantially all of the funeral firm assets
2. Sal or transfer of the controlling interest of the firm
4. Termination of the business entity
17. A single physical location, address or premises devoted to or used for the care and
preparation of a body of deceased person for disposition and for mourning or funeral
ceremonial purpose is the definition of a:
A. Funeral parlor
, B. Funeral home
C. Funeral establishment
D. Funeral firm
- Correct Answer: C. Funeral establishment (page 13)
18. After 25-years of continuous service as a funeral director in this state, how many CEUs
must that director accumulate to have their registration renewed at the end of every
biennium period.
A. Two
B. Five
C. Six
D. Twelve
- Correct Answer: D. Twelve
19. Which of the following are the proper, legal titles used in New York State to identify
those individuals engaged in the practice of funeral directing?
1. Undertaker
2. Embalmer
3. Mortician
4. Funeral director
- Correct Answer: B. 1,2,4
1. Undertaker
2. Embalmer
4. Funeral director
20. The use of a rental casket for viewing hours at a funeral in New York State is
A. Not prohibited by regulation
B. Prohibited by regulation
C. Only allowed when final disposition is cremation
D. Allowed, however regulations require the interior lining be changed after each use
- Correct Answer: A. Not prohibited by regulation
21. Funeral director's must complete a minimum of ______ contact hours of continuing
education in each registration biennium to be eligible for registration renewal at the
conclusion of the current biennium period.
A. 6
B. 10