Copyright © 2012 Pearson Education, In
mv mv lp mv mv
c.
,Chapter 1 Introduction to Earth Science
mv mv mv mv
1) What are the basic differences between the disciplines of physical and historical geology?
mv mv mv mv mv mv mv mv mv mv mv mv
A) Physical geology is the study of fossils and sequences of rock strata; historical geology is the s
mv mv mv mv mv mv mv mv mv mv mv mv mv mv mv mv
t udy of how rocks and minerals were used in the past.
mv mv mv mv mv lp mv mv mv mv mv
B) Historical geology involves the study of rock strata, fossils, and geologic events, utilizing the g
mv mv mv mv mv mv mv mv mv mv mv mv mv mv
eologic time scale as a reference; physical geology includes the study of how rocks form and of h
mv mv mv mv mv mv mv mv mv mv mv mv mv mv mv mv mv mv
o w erosion shapes the land surface.
mv mv mv mv mv mv
C) Physical geology involves the study of rock strata, fossils, and deposition in relation to plate mo
mv mv mv mv mv mv mv mv mv mv lp mv mv mv mv
vements in the geologic past; historical geology charts how and where the plates were moving in t
mv mv lp mv lp mv mv mv mv mv mv mv mv mv mv mv mv
he past. mv
D) none of the above – mv mv mv mv
physical geology and historical geology are essentially the same. Answer: B
mv mv mv mv mv mv mv mv mv m v
Diff: 1
mv mv
Topic: 1.1 What Is Earth Science? B
m v mv mv mv mv mv mv
loom's: Analyzing m v
2) The study of Earth's atmosphere is known as
mv mv mv mv mv mv mv mv .
A) astronomy
B) oceanography
C) meteorology
D) cosmology
Answer: C
mv m v mv
D iff: 1 mv mv
Topic: 1.1 What Is Earth Science? B
mv mv mv mv mv mv
loom's: Remembering
mv m v
3) A is a well-
mv mv mv
tested and widely accepted view that best explains certain scientific observations.
mv lp mv lp mv mv mv mv mv mv
A) hypothesis
B) generalization
C) law
D) theory mv
Answer: D mv
Diff: 1
mv mv
Topic: 1.3 The Nature of Scientific Inquiry Bloom
m v mv mv mv mv mv mv m
's: Remembering
v m v
2
Copyright © 2012 Pearson Education, Inmv mv lp mv mv
c.
,4) All of the following are possible steps of scientific investigation except for
mv mv mv mv mv mv mv mv mv mv mv mv .
A) the collection of scientific facts through observation and measurement
mv mv mv mv mv lp mv lp
B) assumption of conclusions without prior experimentation or observation
mv mv mv mv mv lp mv
C) the development of one or more working hypotheses or models to explain facts
mv mv mv mv mv mv mv mv mv mv mv mv
D) development of observations and experiments to test the hypotheses lp mv mv mv mv mv mv mv
Answer: B
mv m v
Diff: 1 mv
Topic: 1.3 The Nature of Scientific Inquiry Bloom
m v mv mv mv mv mv mv m
's: Analyzing
v m v
5) The
explains how our solar system probably formed from a giant cloud of gases and dispersed solid p art
m v m v mv mv mv mv mv mv lp mv lp lp mv mv mv mv mv lp mv
icles.
A) protogalactic theory mv
B) nebular theory mv
C) extrastellar solar hypothesis mv mv
D) planetarycompression theory lp m
Answer: B
v m v
Diff: 1 mv
Topic: 1.5 Early Evolution of Earth
m v mv m
v mv mv mv
Bloom's: Remembering m v
6) The refers to the sum total of all life on Earth.
mv mv mv mv lp mv mv mv mv mv
A) hydrosphere
B) atmosphere
C) biosphere
D) asthenosphere
Answer: C
mv m v
Diff: 1 mv
Topic: 1.6 Earth's Spheres B
m v m
v m
v mv mv
loom's: Remembering m v
7) In correct order from the center outward, Earth includes which units?
mv mv mv mv mv mv mv lp mv lp
A) core, inner mantle, outer mantle, crust
mv mv mv mv mv
B) inner core, outer core, mantle, crust
mv mv mv mv mv
C) inner core, crust, mantle, hydrosphere
mv mv mv mv
D) core, crust, mantle, hydrosphere
m
v m
v m
v mv
Answer: B m v
Diff: 1 mv
Topic: 1.7 A Closer Look at the Geosphere Bloom'
mv mv mv mv mv lp mv mv m
s: Remembering
v m v
3
Copyright © 2012 Pearson Education, In
mv mv lp mv mv
c.
, 8) The composition of the Earth's inner core is thought to be
mv mv mv mv mv mv mv mv mv mv mv .
A) basalt
B) granite
C) peridotite
D) solidiron-
nickelalloy Answer: D mv m v mv
Diff: 1 mv
Topic: 1.7 A Closer Look at the Geosphere Bloom
mv mv mv mv lp mv lp mv m
's: Remembering
v m v
9) The asthenosphere is actually a part of the
mv mv mv mv mv mv mv mv of the Earth.
mv mv
A) outer core mv
B) crust
C) inner core mv
D) mantle lpm
vAnswer: mv
D Diff: 1
mv mv
Topic: 1.7 A Closer Look at the Geosphere Bloom'
mv mv mv mv mv lp mv mv m
s: Remembering
v m v
10) The is thought to be a liquid, metallic region in the Earth's interior.
mv mv mv mv mv mv mv mv lp mv mv mv
A) inner core mv
B) lithosphere
C) mantle
D) outercore
Answer: D
mv m v
Diff: 1
mv mv
Topic: 1.7 A Closer Look at the Geosphere Bloom'
mv mv mv mv mv lp mv mv m
s: Remembering
v m v
11) The is the thinnest layer of the Earth.
mv mv mv mv mv mv mv
A) crust
B) outer core mv
C) mantle
D) innercore
Answer: A
mv m v
Diff: 1
mv mv
Topic: 1.7 A Closer Look at the Geosphere Bloom'
mv mv mv mv mv lp mv mv m
s: Remembering
v m v
4
Copyright © 2012 Pearson Education, In
mv mv lp mv mv
c.