TL TL TL TL TL TL
Halter: Varcarolis’ Foundations of Psychiatric-Mental Health Nursing: A Clinical
TL TL TL TL TL TL TL TL
Approach, 9th Edition
TL TL TL
MULTIPLE CHOICE TL
1. The scope of practiced for an advanced nurse practitioner would include which
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
intervention?
TL
a. Conducting a mental health assessment. TL TL TL TL
b. Prescribing psychotropic medication. TL TL
c. Establishing a therapeutic relationship. TL TL TL
d. Individualizing a nursing care plan. TL TL TL TL
ANS: T L B
In most states, prescriptive privileges are granted to master’s-prepared nurse practitioners
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
and clinical nurse specialists who have taken special courses on prescribing medication.
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
The nurse prepared at the basic level is permitted to perform mental health assessments,
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
establish relationships, and provide individualized care planning.
TL TL TL TL TL TL TL
PTS: T L T L 1 DIF: Cognitive Level: Understand (Comprehension) TL TL TL
TOP: T L Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Safe, Effective Care Environment
TL TL T L TL TL TL TL TL
2. A nursing student expresses concerns that mental health nurses “lose all their clinical
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
nursing skills.” Select the best response by the mental health nurse.
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
a. “Psychiatric nurses practice in safer environments than other specialties. Nurse- TL TL TL TL TL TL TL TL TL
to-client ratios must be better because of the nature of the clients’ problems.”
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
b. “Psychiatric nurses use complex communication skills as well as critical TL TL TL TL TL TL TL TL TL
thinking to solve multidimensional problems. I am challenged by those
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
situations.”
TL
c. “That’s a misconception. Psychiatric nurses frequently use high
TL TL TL TL TL TL TL
technology monitoring equipment and manage complex intravenous
TL TL TL TL TL TL TL
therapies.”
TL
d. “Psychiatric nurses do not have to deal with as much pain and suffering TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
as medical–surgical nurses do. That appeals to me.”
TL TL TL TL TL TL TL TL
ANS: T L B
The practice of psychiatric nursing requires a different set of skills than medical–surgical
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
nursing, though there is substantial overlap. Psychiatric nurses must be able to help
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
clients with medical as well as mental health problems, reflecting the holistic perspective
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
these nurses must have. Nurse–client ratios and workloads in psychiatric settings have
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
increased, just like other specialties. Psychiatric nursing involves clinical practice, not just
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
documentation.
TL
Psychosocial pain and suffering are as real as physical pain and suffering.
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
PTS: T L T L 1 DIF: Cognitive Level: Apply (Application) TL TL TL
TOP: T L Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Safe, Effective Care Environment
TL TL T L TL TL TL TL TL
3. When a new bill introduced in Congress reduces funding for care of persons diagnosed
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
with mental illness, a group of nurses write letters to their elected representatives in
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
opposition to the legislation. Which role have the nurses fulfilled?
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
a. Recovery
b. Attending
c. Advocacy
d. Evidence-based practice TL
, ANS: T L C
An advocate defends or asserts another’s cause, particularly when the other person lacks
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
the ability to do that for self. Examples of individual advocacy include helping clients
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
understand their rights or make decisions. On a community scale, advocacy includes
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
political activity, public speaking, and publication in the interest of improving the human
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
condition. Since funding is necessary to deliver quality programming for persons with
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
mental illness, the letter-writing campaign advocates for that cause on behalf of clients
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
who are unable to articulate their own needs.
TL TL TL TL TL TL TL TL
PTS: T L T L 1 DIF: Cognitive Level: Understand (Comprehension) TL TL TL
TOP: T L Nursing Process: Evaluation MSC: Client Needs: Safe, Effective Care Environment
TL TL T L TL TL TL TL TL
4. A family has a long history of conflicted relationships among the members. Which
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
family member’s comment best reflects a mentally healthy perspective?
TL TL TL TL TL TL TL TL TL
a. “I’ve made mistakes but everyone else in this family has also.”
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
b. “I remember joy and mutual respect from our early years together.”
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
c. “I will make some changes in my behavior for the good of the family.”
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
d. “It’s best for me to move away from my family. Things will never change.”
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
ANS: T L C
The correct response demonstrates the best evidence of a healthy recognition of the
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
importance of relationships. Mental health includes rational thinking, communication
TL TL TL TL TL TL TL TL TL
skills, learning, emotional growth, resilience, and self-esteem. Recalling joy from earlier
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
in life may be healthy, but the correct response shows a higher level of mental health. The
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
other incorrect responses show blaming and avoidance.
TL TL TL TL TL TL TL
PTS: T L T L 1 DIF: Cognitive Level: Analyze (Analysis) TL TL TL
TOP: T L Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity
TL TL T L TL TL TL
5. Which assessment finding most clearly indicates that a client may be experiencing a
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
mental illness?
TL TL
a. reporting occasional sleeplessness and anxiety. TL TL TL TL
b. reporting a consistently sad, discouraged, and hopeless mood. TL TL TL TL TL TL TL
c. being able to describe the difference between “as if” and “for real.”
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
d. experiencing difficulty making a decision about whether to change jobs. TL TL TL TL TL TL TL TL TL
ANS: T L B
The correct response describes a mood alteration, which reflects mental illness. The
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
distracters describe behaviors that are mentally healthy or within the usual scope of
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
human experience.
TL TL
PTS: T L T L 1 DIF: Cognitive Level: Apply (Application) TL TL TL
TOP: T L Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity
TL TL T L TL TL TL
6. Which finding best indicates that the goal “Demonstrate mentally healthy behavior”
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
was achieved for an adult client?
TL TL TL TL TL TL
a. being willing to work towards achieving ideals and meeting demands.
TL TL TL TL TL TL TL TL TL
b. behaving without considering the consequences of personal actions.
TL TL TL TL TL TL TL
c. aggressively meeting personal needs without considering the rights of others. TL TL TL TL TL TL TL TL TL
d. seeking help from others to avoid assuming responsibility for major areas of
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
own life.
TL TL
, ANS: T L A
Mental health is a state of well-being in which individuals reach their own potential,
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
cope with the normal stresses of life, work productively, and contribute to the
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
community. Mental health provides people with the capacity for rational thinking,
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
communication skills, learning, emotional growth, resilience, and self-esteem. The correct
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
response describes an adaptive, healthy behavior. The distracters describe maladaptive
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
behaviors.
TL
PTS: T L T L 1 DIF: Cognitive Level: Apply (Application) TL TL TL
TOP: T L Nursing Process: Evaluation MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity
TL TL T L TL TL TL
7. A nurse encounters an unfamiliar psychiatric disorder on a new client’s admission form.
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
Which resource should the nurse consult to determine criteria used to establish this
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
diagnosis?
TL
a. International Statistical Classification of Diseases and Related Health TL TL TL TL TL TL TL
Problems (ICD-10)
TL TL
b. The ANA’s Psychiatric-Mental Health Nursing Scope and Standards of Practice
TL TL TL TL TL TL TL TL TL
c. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-V) TL TL TL TL TL TL TL
d. A behavioral health reference manual
TL TL TL TL
ANS: T L C
The DSM-V gives the criteria used to diagnose each mental disorder. It is the official
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
guideline for diagnosing psychiatric disorders. The distracters may not contain diagnostic
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
criteria for a psychiatric illness.
TL TL TL TL TL
PTS: T L T L 1 DIF: Cognitive Level: Understand (Comprehension) TL TL TL
TOP: T L Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Safe, Effective Care Environment
TL TL T L TL TL TL TL TL
8. A nurse wants to find a description of diagnostic criteria for anxiety disorders. Which
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
resource would have the most complete information?
TL TL TL TL TL TL TL
a. Nursing Outcomes Classification (NOC) TL TL TL
b. DSM-V
c. The ANA’s Psychiatric-Mental Health Nursing Scope and Standards of Practice
TL TL TL TL TL TL TL TL TL
d. ICD-10
ANS: T L B
The DSM-V details the diagnostic criteria for psychiatric clinical conditions. It is the
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
official guideline for diagnosing psychiatric disorders. The other references are good
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
resources but do not define the diagnostic criteria.
TL TL TL TL TL TL TL TL
PTS: T L T L 1 DIF: Cognitive Level: Understand (Comprehension) TL TL TL
TOP: T L Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Safe, Effective Care Environment
TL TL T L TL TL TL TL TL
9. Which individual behavior demonstrates resilience?
TL TL TL TL
a. Repress stressors associated with a divorce. TL TL TL TL TL
b. Continuing to grieve the death of a spouse for 5 years. TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
c. Continuing to live in a shelter for 2 years after the home is destroyed by fire.
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
d. Taking a temporary job to maintain financial stability after loss of a
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
TL permanent job. TL
ANS: T L D
, Resilience is closely associated with the process of adapting and helps people facing
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
tragedies, loss, trauma, and severe stress. It is the ability and capacity for people to
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
secure the resources they need to support their well-being. Repression and protracted grief
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
are unhealthy. Living in a shelter for 2 years shows a failure to move forward after a
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
tragedy. See related audience response question.
TL TL TL TL TL TL
PTS: T L T L 1 DIF: Cognitive Level: Understand (Comprehension) TL TL TL
TOP: T L Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity
TL TL T L TL TL TL
10. The relationship of the North American Nursing Diagnosis Association (NANDA) is
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
to clinical judgment as Nursing Interventions Classification (NIC) is to what?
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
a. client outcomes. TL
b. nursing actions. TL
c. diagnosis.
d. symptoms.
ANS: T L B
Analogies show parallel relationships. NANDA, the North American Nursing Diagnosis
TL TL TL TL TL TL TL TL TL
Association, identifies diagnostic statements regarding human responses to actual or
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
potential health problems. These statements represent clinical judgments. NIC (Nursing
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
Interventions Classification) identifies actions provided by nurses that enhance client
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
outcomes. Nursing care activities may be direct or indirect.
TL TL TL TL TL TL TL TL TL
PTS: T L T L 1 DIF: Cognitive Level: Understand (Comprehension) TL TL TL
TOP: T L Nursing Process: Evaluation MSC: Client Needs: Safe, Effective Care Environment
TL TL T L TL TL TL TL TL
11. An adult says, “Most of the time I’m happy and feel good about myself. I have learned
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
TL that what I get out of something is proportional to the effort I put into it.” Which
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
TL number on this mental health continuum should the nurse select?
TL TL TL TL TL TL TL TL TL
Mental Illness Mental Health TL TL TL
12345
TL TL TL TL TL
a. 1
b. 2 T L T L
c. 3
d. 4 T L T L
e. 5
ANS: T L E
The adult is generally happy and has an adequate self-concept. The statement indicates the
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
adult is reality-oriented, works effectively, and has control over own behavior. Mental health
TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL TL
does not mean that a person is always happy.
TL TL TL TL TL TL TL TL TL
PTS: T L T L 1 DIF: Cognitive Level: Apply (Application) TL TL TL
TOP: T L Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity
TL TL T L TL TL TL
12. Which disorder is an example of a culture-bound syndrome?
TL TL TL TL TL TL TL TL
a. Epilepsy
b. Schizophrenia
c. Running amok TL
d. Major depressive disorder TL TL