Comprehensive Resource To Help You Ace 2026-2027 Exams
Includes Frequently Tested Questions With ELABORATED
100% Correct COMPLETE SOLUTIONS
Guaranteed Pass First Attempt!! Current Update
1. The two most important factors impacting the effectiveness of chlorination are -
Correct Answer: Concentration of chlorine and contact time
2. The treatment process that controls corrosion or scaling is known as - Correct
Answer: Stabilization
3. Permanganate reactions are highly dependent upon - Correct Answer: pH
4. It is hardest to kill the organism that causes which one of the following illnesses -
Correct Answer: Cryptosporidiosis
5. Disinfection of water wells with free chlorine requires exposure________for at a
concentration of____________ - Correct Answer: 12 to 24 hours , 50 mg/L
6. Which index determines the calcium carbonate deposition property of water by
calculating the saturation pH, where a negative value indicates corrosive water and a
positive value indicates depositing water? - Correct Answer: Langelier saturation
index
, 7. The advantage to using the oxidant ozone is that it - Correct Answer: Has little pH
effect
8. Pretreatment with chlorine is being eliminated at many water treatment plants because
it has been shown to - Correct Answer: Sometimes produce disinfection by products
known to be carcinogenic
9. CTs are based on - Correct Answer: Concentration of chlorine, contact time and pH
10. If natural fluoride content of raw water is variable, the concentration of the raw water
should be measured - Correct Answer: Everyday
11. Detention time in flocculation basins are usually designed to provide for - Correct
Answer: 15-45 mins
12. Alum works best in pH range of - Correct Answer: 5.8 to 8.5
13. Which statement is true concerning colloidal particles - Correct Answer: Colloidal
particles are so small that gravity has a little effect on them
14. Which natural electrical force keeps colloidal particles apart in water treatment -
Correct Answer: Zeta potential
15. The zeta potential measure the number of excess__________ found on the surface of all
particulate matter - Correct Answer: Electrons
16. Low temperature water can be compensated for when using alum by - Correct
Answer: increasing the alum dosage.