L L L L L L
Halter: Varcarolis’ Foundations of Psychiatric-Mental Health Nursing: A Clinical
L L L L L L L L
Approach, 9th Edition
L L L
MULTIPLE CHOICE L
1. The scope of practiced for an advanced nurse practitioner would include which intervention?
L L L L L L L L L L L L
a. Conducting a mental health assessment. L L L L
b. Prescribing psychotropic medication. L L
c. Establishing a therapeutic relationship. L L L
d. Individualizing a nursing care plan. L L L L
ANS: B L
In most states, prescriptive privileges are granted to master’s-prepared nurse practitioners and
L L L L L L L L L L L
clinical nurse specialists who have taken special courses on prescribing medication. The nurse
L L L L L L L L L L L L L
prepared at the basic level is permitted to perform mental health assessments, establish
L L L L L L L L L L L L L
relationships, and provide individualized care planning.
L L L L L L
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Understand (Comprehension)
L L L L L
TOP: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Safe, Effective Care Environment
L L L L L L L L L
2. A nursing student expresses concerns that mental health nurses “lose all their clinical nursing
L L L L L L L L L L L L L
Lskills.” Select the best response by the mental health nurse.
L L L L L L L L L
a. “Psychiatric nurses practice in safer environments than other specialties. Nurse-to- L L L L L L L L L
client ratios must be better because of the nature of the clients’ problems.”
L L L L L L L L L L L L
b. “Psychiatric nurses use complex communication skills as well as critical thinking L L L L L L L L L L
L to solve multidimensional problems. I am challenged by those situations.”
L L L L L L L L L
c. “That’s a misconception. Psychiatric nurses frequently use high technology
L L L L L L L L
L monitoring equipment and manage complex intravenous therapies.” L L L L L L
d. “Psychiatric nurses do not have to deal with as much pain and suffering as L L L L L L L L L L L L L
L medical–surgical nurses do. That appeals to me.” L L L L L L
ANS: B L
The practice of psychiatric nursing requires a different set of skills than medical–surgical
L L L L L L L L L L L L
nursing, though there is substantial overlap. Psychiatric nurses must be able to help clients with
L L L L L L L L L L L L L L L
medical as well as mental health problems, reflecting the holistic perspective these nurses must
L L L L L L L L L L L L L L
have. Nurse–client ratios and workloads in psychiatric settings have increased, just like other
L L L L L L L L L L L L L
specialties. Psychiatric nursing involves clinical practice, not just documentation.
L L L L L L L L L
Psychosocial pain and suffering are as real as physical pain and suffering.
L L L L L L L L L L L
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Apply (Application)
L L L L L
TOP: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Safe, Effective Care Environment
L L L L L L L L L
3. When a new bill introduced in Congress reduces funding for care of persons diagnosed with
L L L L L L L L L L L L L L
Lmental illness, a group of nurses write letters to their elected representatives in opposition to
L L L L L L L L L L L L L L
Lthe legislation. Which role have the nurses fulfilled?
L L L L L L L
a. Recovery
b. Attending
c. Advocacy
d. Evidence-based practice L
, ANS: C L
An advocate defends or asserts another’s cause, particularly when the other person lacks the
L L L L L L L L L L L L L
ability to do that for self. Examples of individual advocacy include helping clients understand
L L L L L L L L L L L L L L
their rights or make decisions. On a community scale, advocacy includes political activity,
L L L L L L L L L L L L L
public speaking, and publication in the interest of improving the human condition. Since
L L L L L L L L L L L L L
funding is necessary to deliver quality programming for persons with mental illness, the letter-
L L L L L L L L L L L L L L
writing campaign advocates for that cause on behalf of clients who are unable to articulate their
L L L L L L L L L L L L L L L
own needs.
L L
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Understand (Comprehension)
L L L L L
TOP: Nursing Process: Evaluation
L MSC: Client Needs: Safe, Effective Care Environment
L L L L L L L L
4. A family has a long history of conflicted relationships among the members. Which family
L L L L L L L L L L L L L
Lmember’s comment best reflects a mentally healthy perspective?
L L L L L L L
a. “I’ve made mistakes but everyone else in this family has also.”
L L L L L L L L L L
b. “I remember joy and mutual respect from our early years together.”
L L L L L L L L L L
c. “I will make some changes in my behavior for the good of the family.”
L L L L L L L L L L L L L
d. “It’s best for me to move away from my family. Things will never change.”
L L L L L L L L L L L L L
ANS: C L
The correct response demonstrates the best evidence of a healthy recognition of the
L L L L L L L L L L L L
importance of relationships. Mental health includes rational thinking, communication skills,
L L L L L L L L L L
learning, emotional growth, resilience, and self-esteem. Recalling joy from earlier in life may
L L L L L L L L L L L L L
be healthy, but the correct response shows a higher level of mental health. The other incorrect
L L L L L L L L L L L L L L L L
responses show blaming and avoidance.
L L L L L
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Analyze (Analysis)
L L L L L
TOP: Nursing Process: Assessment
L MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity L L L L L L
5. Which assessment finding most clearly indicates that a client may be experiencing a mental
L L L L L L L L L L L L L
Lillness?
a. reporting occasional sleeplessness and anxiety. L L L L
b. reporting a consistently sad, discouraged, and hopeless mood. L L L L L L L
c. being able to describe the difference between “as if” and “for real.”
L L L L L L L L L L L
d. experiencing difficulty making a decision about whether to change jobs. L L L L L L L L L
ANS: B L
The correct response describes a mood alteration, which reflects mental illness. The distracters
L L L L L L L L L L L L
describe behaviors that are mentally healthy or within the usual scope of human experience.
L L L L L L L L L L L L L L
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Apply (Application)
L L L L L
TOP: Nursing Process: Assessment
L MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity L L L L L L
6. Which finding best indicates that the goal “Demonstrate mentally healthy behavior” was
L L L L L L L L L L L
achieved for an adult client?
L L L L L
a. being willing to work towards achieving ideals and meeting demands.
L L L L L L L L L
b. behaving without considering the consequences of personal actions.L L L L L L L
c. aggressively meeting personal needs without considering the rights of others. L L L L L L L L L
d. seeking help from others to avoid assuming responsibility for major areas of own
L L L L L L L L L L L L
life. L
, ANS: A L
Mental health is a state of well-being in which individuals reach their own potential, cope with
L L L L L L L L L L L L L L L
the normal stresses of life, work productively, and contribute to the community. Mental health
L L L L L L L L L L L L L L
provides people with the capacity for rational thinking, communication skills, learning,
L L L L L L L L L L L
emotional growth, resilience, and self-esteem. The correct response describes an adaptive,
L L L L L L L L L L L
healthy behavior. The distracters describe maladaptive behaviors.
L L L L L L L
PTS: 1 LDIF: Cognitive Level: Apply (Application)
L L L L
TOP: Nursing Process: Evaluation
L MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity
L L L L L L
7. A nurse encounters an unfamiliar psychiatric disorder on a new client’s admission form.
L L L L L L L L L L L L
L Which resource should the nurse consult to determine criteria used to establish this diagnosis?
L L L L L L L L L L L L L
a. International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems L L L L L L L L
(ICD-10)
L
b. The ANA’s Psychiatric-Mental Health Nursing Scope and Standards of Practice
L L L L L L L L L
c. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-V) L L L L L L L
d. A behavioral health reference manual
L L L L
ANS: C L
The DSM-V gives the criteria used to diagnose each mental disorder. It is the official guideline
L L L L L L L L L L L L L L L
for diagnosing psychiatric disorders. The distracters may not contain diagnostic criteria for a
L L L L L L L L L L L L L
psychiatric illness.
L L
PTS: 1 LDIF: Cognitive Level: Understand (Comprehension)
L L L L
TOP: Nursing Process: Assessment
L MSC: Client Needs: Safe, Effective Care Environment
L L L L L L L L
8. A nurse wants to find a description of diagnostic criteria for anxiety disorders. Which resource
L L L L L L L L L L L L L L
Lwould have the most complete information?
L L L L L
a. Nursing Outcomes Classification (NOC) L L L
b. DSM-V
c. The ANA’s Psychiatric-Mental Health Nursing Scope and Standards of Practice
L L L L L L L L L
d. ICD-10
ANS: B L
The DSM-V details the diagnostic criteria for psychiatric clinical conditions. It is the official
L L L L L L L L L L L L L
guideline for diagnosing psychiatric disorders. The other references are good resources but do
L L L L L L L L L L L L L
not define the diagnostic criteria.
L L L L L
PTS: 1 LDIF: Cognitive Level: Understand (Comprehension)
L L L L
TOP: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Safe, Effective Care Environment
L L L L L L L L L
9. Which individual behavior demonstrates resilience?
L L L L
a. Repress stressors associated with a divorce. L L L L L
b. Continuing to grieve the death of a spouse for 5 years. L L L L L L L L L L
c. Continuing to live in a shelter for 2 years after the home is destroyed by fire.
L L L L L L L L L L L L L L L
d. Taking a temporary job to maintain financial stability after loss of a permanent
L L L L L L L L L L L L
L job.
ANS: D L
, Resilience is closely associated with the process of adapting and helps people facing tragedies,
L L L L L L L L L L L L L
loss, trauma, and severe stress. It is the ability and capacity for people to secure the resources
L L L L L L L L L L L L L L L L L
they need to support their well-being. Repression and protracted grief are unhealthy. Living in
L L L L L L L L L L L L L L
a shelter for 2 years shows a failure to move forward after a tragedy. See related audience
L L L L L L L L L L L L L L L L L
response question.
L L
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Understand (Comprehension)
L L L L L
TOP: Nursing Process: Assessment
L MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity L L L L L L
10. The relationship of the North American Nursing Diagnosis Association (NANDA) is to
L L L L L L L L L L L
clinical judgment as Nursing Interventions Classification (NIC) is to what?
L L L L L L L L L L
a. client outcomes. L
b. nursing actions. L
c. diagnosis.
d. symptoms.
ANS: B L
Analogies show parallel relationships. NANDA, the North American Nursing Diagnosis
L L L L L L L L L
Association, identifies diagnostic statements regarding human responses to actual or potential
L L L L L L L L L L L
health problems. These statements represent clinical judgments. NIC (Nursing Interventions
L L L L L L L L L L
Classification) identifies actions provided by nurses that enhance client outcomes. Nursing
L L L L L L L L L L L
care activities may be direct or indirect.
L L L L L L L
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Understand (Comprehension)
L L L L L
TOP: Nursing Process: Evaluation
L MSC: Client Needs: Safe, Effective Care Environment
L L L L L L L L
11. An adult says, “Most of the time I’m happy and feel good about myself. I have learned that
L L L L L L L L L L L L L L L L L
what I get out of something is proportional to the effort I put into it.” Which number on this
L L L L L L L L L L L L L L L L L L L
mental health continuum should the nurse select?
L L L L L L L
Mental Illness Mental Health L L L
L12345
L L L L
a. 1
b. 2 L L
c. 3
d. 4 L L
e. 5
ANS: E L
The adult is generally happy and has an adequate self-concept. The statement indicates the
L L L L L L L L L L L L L
adult is reality-oriented, works effectively, and has control over own behavior. Mental health
L L L L L L L L L L L L L
does not mean that a person is always happy.
L L L L L L L L L
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Apply (Application)
L L L L L
TOP: Nursing Process: Assessment
L MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity L L L L L L
12. Which disorder is an example of a culture-bound syndrome?
L L L L L L L L
a. Epilepsy
b. Schizophrenia
c. Running amok L
d. Major depressive disorder L L