MEDICAL TERMINOLOGY: A SHORT
L L L L
COURSE 9TH EDITION BY DAVI-
L L L L LL
ELLEN CHABNER
L
TESTBANK L
,Chapter 01: Basic Word Structure
L L L L
Chabner: Medical Terminology: A Short Course, 9th Edition
L L L L L L L
MULTIPLE CHOICE L
1. A combining form is the:
L L L L
a. word ending L
b. root plus combining vowel
L L L
c. prefix
d. prefix plus combining vowel L L L
e. root plus suffix L L
ANS: B L
2. The combining form meaning “joint” is:
L L L L L
a. aden/o
b. -itis
c. -algia
d. arthr/o
e. oste/o
ANS: D L
3. A suffix meaning “inflammation” is:
L L L L
a. -itis
b. -osis
c. -ac
d. -al
e. -tomy
ANS: A L
4. A word part meaning “below”,“less than normal,” or “under” is:
L L L L L L L L L
a. re-
b. hyper-
c. trans-
d. -emia
e. hypo-
ANS: E L
5. A suffix meaning “study of” is:
L L L L L
a. -pathy
b. -logy
c. -gram
d. -scopy
e. -osis
ANS: B L
6. A tumor of a gland is called:
L L L L L L
, a. arthrosis
b. arthroscope
c. adenoma
d. nephroma
e. hepatitis
ANS: C L
7. Visual examination of the urinary bladder is called:
L L L L L L L
a. cystoscopy
b. cytology
c. cystogram
d. nephroscopy
e. cystoscope
ANS: A L
8. Prediction about the outcome of an illness or treatment is called:
L L L L L L L L L L
a. prognosis
b. psychosis
c. diagnosis
d. biopsy
e. pathology
ANS: A L
9. (Condition of) nerve pain is called:
L L L L L
a. neural
b. arthralgia
c. cephalgia
d. neueralgia
e. neuralgia
ANS: E L
10. Ren/o and nephr/o both mean:
L L L L
a. heart
b. liver
c. blood
d. kidney
e. intestine
ANS: D L
11. Which term relates to the brain?
L L L L L
a. anemia
b. cerebral
c. rhinitis
d. thrombosis
e. gastrotomy
ANS: B L
, 12. A cancerous tumor is a(n):
L L L L
a. hematoma
b. adenoma
c. oncology
d. gastralgia
e. carcinoma
ANS: E L
13. A red blood cell is a(n):
L L L L L
a. platelet
b. thrombocyte
c. erythrocyte
d. leukocyte
e. resection
ANS: C L
14. Abnormal condition of clot formation:
L L L L
a. gastritis
b. osteitis
c. adenosis
d. dermatitis
e. thrombosis
ANS: E L
15. An instrument to visually examine the urinary bladder is called a(n):
L L L L L L L L L L
a. cystoscopy
b. cystoscope
c. gastroscope
d. arthroscopy
e. excision
ANS: B L
16. An excessive (more than normal) amount of sugar in the blood is called:
L L L L L L L L L L L L
a. hypothyroidism
b. hyperthyroidism
c. hyperglycemia
d. hypoglycemia
e. hypodermic
ANS: C L
17. A gastrectomy is a(n):
L L L
a. gastric excision L
b. gastroscopy
c. visual examination of the abdomen
L L L L
d. incision of the stomachL L L
e. incision of a gland L L L