Economic Environment 8th Edition Wolk, Dodd & Rozycki
Test Bank – Complete Chapters Study Guide (2026–2027
Updated)
All chapters covered
Accounting Theory: 8th edition Page 1 of 11
,Accounting Theory, Conceptual Issues in a Political and Economic Environment 8e Harry Wolk
f f f f f f f f f f f f
James Dodd John Rozycki (Test Bank All Chapters, 100% Original Verified, A+ Grade)
f f f f f f f f f f f f f
Chapter1—AN INTRODUCTION TO ACCOUNTING THEORY
f f f f f
TRUE/FALSEQUESTIONS f
1. Financial accounting refers to accounting information that is used by management for decision-
f f f f f f f f f f f f
making purposes. f
ANSWER: False f
2. Accounting theory includes the basic rules, definitions, and principles that underlie the drafting of
f f f f f f f f f f f f f
accounting standards and how they are derived.
f f f f f f f
ANSWER: True f
3. Accounting theory includes conceptual frameworks, accounting legislation, valuation models,
f f f f f f f f
and hypotheses and theories.
f f f f
ANSWER: True f
4. Hypotheses and theories are based on an informal method of investigation.
f f f f f f f f f f
ANSWER: False f
5. Replacement cost as a measure of asset value is generally more reliable than historical cost.
f f f f f f f f f f f f f f
ANSWER: False f
6. Accountingtheory is developed and refined by the process of accounting research.
f f f f f f f f f f f
ANSWER: True f
7. Indirect measures are usually preferable to direct measures because they are less costly to obtain.
f f f f f f f f f f f f f f
ANSWER: False f
8. Assessment measures are concerned with particular attributes of objects and are always direct
f f f f f f f f f f f f
measurements.
f
ANSWER: False f
9. When a direct assessment measure is used, there is always only one correct measure.
f f f f f f f f f f f f f
ANSWER: False f
10. The simplest type of measuring system is the nominal scale.
f f f f f f f f f
ANSWER: True f
11. A chart of accounts is an example of an ordinal classification.
f f f f f f f f f f
ANSWER: False f
Accounting Theory: 8th edition Page 2 of 11
,Chapter 1—AN INTRODUCTION TO ACCOUNTING THEORY
12. Numerals assigned in ordinal rankings indicate an order of preference where the degree of
f f f f f f f f f f f f f
preference among ranks is the same.
f f f f f f
ANSWER: False f
13. In a ratio scale, the zero point implies "nothingness," or the absence of the quality being
f f f f f f f f f f f f f f f
measured.
f
ANSWER: True f
14. Using ratio scale measurement is possible in accounting.
f f f f f f f
ANSWER: True f
15. Objectivity may be defined as the degree of consensus among measurers.
f f f f f f f f f f
ANSWER: True f
16. Assessment measures are not concerned with particular attributes of objects.
f f f f f f f f f
ANSWER: False f
17. Predictionmeasures are concerned with factors that may be indicative of future conditions.
f f f f f f f f f f f f
ANSWER: True f
18. Timeliness and cost are pertinent to assessment measures but are not pertinent to prediction
f f f f f f f f f f f f f
measures.
f
ANSWER: False f
19. All accounting measurements are of either the assessment or the prediction variety.
f f f f f f f f f f f
ANSWER: True f
20. The need for information on a timely basis may conflict with cost constraints in some situations.
f f f f f f f f f f f f f f f
ANSWER: True f
21. The terms calculation and measurement both refer to the valuation of a real phenomena or
f f f f f f f f f f f f f f
attribute.
f
ANSWER: False f
22. Calculations attempt to simulate or come as close as possible to the measurement of real
f f f f f f f f f f f f f f
phenomena or attributes.
f f f
ANSWER: False f
Accounting Theory: 8th edition Page 3 of 11
, Chapter 1—AN INTRODUCTION TO ACCOUNTING THEORY
23. FIFO and LIFO measures of cost of goods sold and inventories are examples of calculations rather
f f f f f f f f f f f f f f f
than measurements.
f f
ANSWER: True f
24. There are often trade-offs between objectivity and the usefulness of numbers generated by the
f f f f f f f f f f f f f
measurement process.
f f
ANSWER: True f
25. Measurement is an integral part of accounting theory. f f f f f f f
ANSWER: True f
26. Throughout the financial history of the United States, current value has been the accepted
f f f f f f f f f f f f f
valuation system for published financial statements.
f f f f f f
ANSWER: False f
27. The discounted cash flow approach can be used to determine an objective measurement for most assets
f f f f f f f f f f f f f f f
and liabilities.
f f
ANSWER: False f
28. A general price-level adjustment refers to the purchasing power of the monetary unitary unit
f f f f f f f f f f f f f
relative to all goods and services in the economy.
f f f f f f f f f
ANSWER: True f
29. Both exit value and replacement cost are valuation systems that fall into the current value
f f f f f f f f f f f f f f
category.
f
ANSWER: True f
30. The principal argument used to justify the replacement cost system over exit values is that if the great
f f f f f f f f f f f f f f f f f
majority of the firm's assets were not already owned, it would be economically justifiable to acquire
f f f f f f f f f f f f f f f f
them.
f
ANSWER: True f
MULTIPLE CHOICE QUESTIONS f f
1. Which of the following methods of valuing an asset is based on the amount that a firm could
f f f f f f f f f f f f f f f f f
acquire by selling the asset?
f f f f f
a. Replacement cost f
b. Entry value f
c. Exit value f
d. Both a and b f f f
f ANSWER: C
Accounting Theory: 8th edition Page 4 of 11