COGNITIVE NEUROSCIENCE THE BIOLOGY OF THE MIND
FIFTH EDITION BY MICHAEL GAZZANIGA,RICHARD
BIVRY,GEORGER MANGUN
,Chapter 1: A Brief History of Cognitive Neuroscience
VX VX VX VX VX VX VX
LEARNING OBJECTIVES VX
1.1 Explain the origins of the field of cognitive neuroscience.
VX VX VX VX VX VX VX VX
1.2 Describe the roots of the debate over localization of function.
VX VX VX VX VX VX VX VX VX
1.3 Explain the ways in which brain structure was studied.
VX VX VX VX VX VX VX VX
1.4 Understand the philosophical origins of cognitive psychology.VX VX VX VX VX VX
1.5 Discuss behaviorism and its principal tenets.VX VX VX VX VX
1.6 Explain how and why cognitive psychology came to the forefront of the psychological fields.
VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX
1.7 Identify the different methods that are used to measure brain function and structure.
VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX
MULTIPLE CHOICE VX
1. What term was coined by Thomas Willis as a consequence of the case of Anne Green?
VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX
a. psychopathology
b. cognition
c. neurology
d. psychosis
ANS: C V X DIF: Easy
REF: 1.1 A Historical Perspective OBJ: 1.1 M
VX VX VX VX VX V X VX
SC: Remembering V X
2. Aside from saving Anne Green’s life, Thomas Willis and Christopher Wren also
VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX
a. created very accurate drawings of the brain. VX VX VX VX VX VX
b. came up with the names of a number of brain structures.
VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX
c. took the first steps that led to cognitive neuroscience.
VX VX VX VX VX VX VX VX
d. All of the answer options are correct.
VX VX VX VX VX VX
ANS: D V X DIF: Medium
REF: 1.1 A Historical Perspective OBJ: 1.1 M
VX VX VX VX VX V X VX
SC: Understanding V X
3. Each of the following are reasons why Willis is considered one of the early figures in cognit
VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX
ive neuroscience EXCEPT:
VX VX
a. He named many brain parts.
VX VX VX VX
b. He gave frequent lectures on specific brain regions.
VX VX VX VX VX VX VX
c. He was among the first to link behavioral deficits to brain damage.
VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX
d. He created very accurate brain images.
VX VX VX VX VX
ANS: B V X DIF: Medium
REF: 1.1 A Historical Perspective OBJ: 1.1 M
VX VX VX VX VX V X VX
SC: Remembering V X
4. While studying brain function, it is often useful to think of development in terms of
VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX
, which is the perspective of VX VX VX VX VX .
a. cognition; cognitive neuroscience c. blood flow; magnetic resonance imaging
VX VX VX VX VX VX
b. survival; evolution d. dysfunction; psychopathology
VX V X VX
ANS: B V X DIF: Difficult REF: 1.1 A Historical Perspective VX VX VX
OBJ: 1.1 V X MSC: Analyzing V X
, 5. Which stance would most likely hold an assumption that physical elements of the brain are responsi
VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX
ble for the conscious mind?
VX VX VX VX
a. monism c. dualism
b. behaviorism d. relativism V X V X
ANS: A V X DIF: Medium REF: 1.1 A Historical Perspectiv
V X VX VX VX
e
VX
OBJ: 1.1 V X MSC: Analyzing
6. René Descartes posited that the mind was separate from the body. However, he implicated a sin
VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX
gle brain structure, the pineal gland, as having what function?
VX VX VX VX VX VX VX VX VX
a. regulating feelings and emotions c. moderating cognitive processes
VX VX VX VX VX
b. connecting the mind and the body d. adjusting behavior VX VX VX VX VX V X VX
ANS: B V X DIF: Easy
REF: 1.1 A Historical Perspective OBJ: 1.1 M
VX VX VX VX VX V X VX
SC: Remembering V X
7. Considering the perspective recommended for approaching cognitive neuroscience, which of t
VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX V
he following would best explain how a cognitive function may have developed?
X VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX
a. learning and reward c. neurological dysfunction
VX VX VX
b. integration with technology d. hunting and gathering VX VX V X VX VX
ANS: D V X DIF: Difficult REF: 1.1 A Historical Perspective VX VX VX
OBJ: 1.1 V X MSC: Analyzing V X
8. A central issue of modern cognitive neuroscience is whether specific human cognitive abilities
VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX
a. arise from networks of brain areas working together.
VX VX VX VX VX VX VX
b. are determined by the shape and size of the human skull or the brain beneath.
VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX
c. are best studied using the scientific method.
VX VX VX VX VX VX
d. can be best identified using the Golgi silver method of staining or fMRI.
VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX
ANS: A V X DIF: Medium
REF: 1.2 The Brain Story OBJ: 1.2
VX VX VX VX VX V X V
MSC: Understanding
X V X
9. The discipline of phrenology was founded by
VX VX VX VX VX VX
a. Broca and Wernicke. c. Ramón y Cajal and Sherrington.
VX VX VX VX VX VX
b. Fritsch and Hitzig. d. Gall and Spurzheim.
VX VX V X VX VX
ANS: D V X DIF: Easy
REF: 1.2 The Brain Story OBJ: 1.2
VX VX VX VX VX V X V
MSC: Remembering
X V X
10. Phrenologists believed that the contour of the skull could provide valuable information about an
VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX
individual’s cognitive capacities and personality traits. This approach was based on the assumption that
VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX
a. skull protrusions are caused by disproportionate development of the brain areas benea
VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX
th them, which are responsible for different specific functions.
VX VX VX VX VX VX VX VX
b. certain traits such as aggressiveness lead to life experiences and injuries that alter t
VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX
he shape of the skull in specific ways.
VX VX VX VX VX VX VX
c. life experiences and injuries that alter the shape of the skull in specific ways lead to cert
VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX
ain traits, such as aggressiveness.
VX VX VX VX
d. the development of the skull bones directly influences the configuration of the soft br
VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX
ain areas beneath them, which are responsible forAdifferent specific functions.
VX VX VX VX VX VX VX VX VX
ANS: A V X DIF: Difficult
REF: 1.2 The Brain Story OBJ: 1.2
VX VX VX VX VX V X V
MSC: Evaluating
X V X
11. Localizationist is to VX VX as holistic is to
VX VX VX .
a. Wernicke; Gall VX c. Flourens; Broca VX
, b. Gall; Flourens VX d. Broca; Wernicke
V X VX
ANS: B V X DIF: Medium
REF: 1.2 The Brain Story OBJ: 1.2
VX VX VX VX VX V X V
MSC: Understanding
X V X
12. Gall’s method for investigating phrenology was flawed because
VX VX VX VX VX VX VX
a. he used the wrong language to explain the characteristics he observed.
VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX
b. he did not tell Napoleon Bonaparte that he possessed noble characteristics.
VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX
c. he sought only to confirm, not disprove, the correlations he observed.
VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX
d. he used his own skull as the base model.
VX VX VX VX VX VX VX VX
ANS: C V X DIF: Easy
REF: 1.2 The Brain Story OBJ: 1.2
VX VX VX VX VX V X V
MSC: Remembering
X V X
13. The view known as aggregate field theory, which stated that the whole brain participates in behavi
VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX
or, is most associated with
VX VX VX VX
a. Broca. c. Brodmann.
b. Hughlings Jackson. d. Flourens. VX V X V X
ANS: D V X DIF: Easy
REF: 1.2 The Brain Story OBJ: 1.2
VX VX VX VX VX V X V
MSC: Remembering
X V X
14. The key observation leading John Hughlings Jackson to propose a topographical organization in t
VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX
he cerebral cortex was that
VX VX VX VX
a. speech disturbances could be identified by left-hemisphere lesions.
VX VX VX VX VX VX VX
b. the two hemispheres of the brain served different functions.
VX VX VX VX VX VX VX VX
c. seizures begin in a localized region of the cortex.VX VX VX VX VX VX VX VX
d. focal brain damage causes specific behavioral deficits.
VX VX VX VX VX VX
ANS: C V X DIF: Difficult
REF: 1.2 The Brain Story OBJ: 1.2
VX VX VX VX VX V X V
MSC: Analyzing
X V X
15. In developing phrenology, Gall’s main failure was that
VX VX VX VX VX VX VX
a. he did not seek disconfirming evidence.
VX VX VX VX VX
b. he was not a scientist.
VX VX VX VX
c. his method was correlational.
VX VX VX
d. All of the answer options are correct.
VX VX VX VX VX VX
ANS: D V X DIF: Difficult
REF: 1.2 The Brain Story OBJ: 1.2
VX VX VX VX VX V X V
MSC: Analyzing
X V X
16. Giovanni visits his local phrenologist. What is this person likely to tell him?
VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX
a. You are a domineering person. VX VX VX VX
b. Your father was a very domineering person.
VX VX VX VX VX VX
c. Your brother is a domineering person.
VX VX VX VX VX
d. Your mother was a very domineering person.
VX VX VX VX VX VX
ANS: A V X DIF: Medium
REF: 1.2 The Brain Story OBJ: 1.2
VX VX VX VX VX V X V
MSC: Applying
X V X
17. The view developed by Marie Jean Pierre Flourens, based on the idea that processes like language
VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX
and memory cannot be localized within circumscribed brain regions, was known as
VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX VX
a. the neuron doctrine. VX c. rationalism. VX
b. aggregate field theory. VX VX