FINAL EXAM Complete Questions and Answers
(All Chapters)
SECTION I: FIRE SERVICE ORGANIZATION & SAFETY (Chapters 1-3)
Q1. What organization formed in 1896 develops codes and standards to ensure
fire and life safety for the public?
Answer: NFPA (National Fire Protection Association)
Q2. What is the leading cause of firefighter fatalities?
Answer: Cardiovascular disease (heart attacks)
Q3. What does the All-Hazard Concept provide?
Answer: A coordinated approach to a wide variety of incidents; all
responders use a similar, coordinated approach with a common set of
authorities, protections, and resources
Q4. What is the Chain of Command?
Answer: The order of rank and authority in the fire and emergency services
Q5. What is a Battalion in fire service organization?
Answer: A fire department organizational subdivision consisting of several
fire service companies in a designated geographic area; usually the first
organizational level above individual companies or stations
Q6. What is a Company?
Answer: The basic fire fighting organizational unit consisting of firefighters
and apparatus; headed by a company officer
,Q7. What is meant by "Division of Labor"?
Answer: The process of dividing large jobs into smaller, specific tasks to
increase efficiency
Q8. What is an Atypically Stressful Event?
Answer: Term used in NFPA standards to describe incidents that have a
likelihood of causing critical incident stress
Q9. What is NFPA 1500?
Answer: The standard that establishes minimum requirements for fire
department occupational safety and health programs
Q10. What is NFPA 1001?
Answer: Standard for Fire Fighter Professional Qualifications
Q11. What is NFPA 1582?
Answer: Standard on Comprehensive Occupational Medical Program for Fire
Departments (medical requirements)
Q12. What is Span of Control?
Answer: The maximum number of subordinates that one individual can
effectively supervise; ranges from three to seven individuals or functions, with
five generally established as optimum
Q13. What is Unity of Command?
Answer: Organizational principle in which workers report to only one
supervisor to eliminate conflicting orders
Q14. What is a Standard Operating Procedure (SOP)?
Answer: Formal methods or rules to guide the performance of routine
functions or emergency operations; typically written in a handbook so all
firefighters can consult them
Q15. What is a Code?
Answer: A collection of rules and regulations enacted by law in a particular
, jurisdiction; codes typically address a single subject area such as mechanical,
electrical, building, or fire codes
Q16. What is Code Enforcement?
Answer: The process of enforcing a body of law aimed at reducing fire and
life-safety hazards and mandating proper installation and maintenance of fire
and life-safety features
Q17. What is Community Risk Reduction (CRR)?
Answer: The fire department's identification and prioritization of risks to the
community followed by integrated application of resources to improve public
safety through minimizing the probability or occurrence and/or the impact of
unfortunate events
Q18. What type of company is responsible for forcible entry?
Answer: Truck company
Q19. What is the role of the Fire Marshal?
Answer: A member of the fire department who inspects businesses and
enforces laws dealing with public safety and fire codes; may also respond to fire
scenes to help investigate the cause and may have full police powers
Q20. What is a Hazard?
Answer: A condition, substance, or device that can directly cause injury or
loss; the source of a risk
SECTION II: FIRE BEHAVIOR & CHEMISTRY (Chapter 4)
Q21. Which element of the fire tetrahedron is included to explain flaming (gas-
phase) combustion?
Answer: Chemical chain reaction
Q22. What occurs during flashover?
Answer: The volume of burning gases can increase to fill the room's entire
volume and extend out of any openings from the room