elitedocs
Test Bank
For
Anthropology
Fifteenth Edition
Carol Ember, Human Relations Area Files
Melvin Ember
Peter N. Peregrine, Lawrence University and the Santa Fe Institute
Prepared by
Lori Tyler & Associates
elitedocs elitedocs
,elitedocs
elitedocs
CHAPTER 1: What Is Anthropology?
Multiple Choice Questions
1. Anthropology is literally the study of __________.
A) humans
B) fossils
C) history
D) religion
Answer: A
Learning Objective: 1.1 Explain the general definition and purpose of anthropology.
Topic: What Is Anthropology?
Skill Level: Remember the Facts
Difficulty Level: Easy
2. Which type of culture was the traditional focus for anthropologists?
A) Western cultures
B) extinct cultures
C) non-Western cultures
D) post-industrialized cultures
Answer: C
Learning Objective: 1.2 Describe the scope of anthropology.
Topic: The Scope of Anthropology
Skill Level: Remember the Facts
Difficulty Level: Easy
3. The anthropological curiosity is primarily interested in __________.
A) abnormal characteristics within a population
B) differences in individual behavior
C) behavioral changes over time
D) typical characteristics of populations
Answer: D
Learning Objective: 1.4 Explain anthropology’s distinctive curiosity.
Topic: Anthropological Curiosity
Skill Level: Remember the Facts
Difficulty Level: Easy
4. What are the two broad classifications of subject matter within anthropology?
A) biological and cultural
B) contemporary and ancient
C) Western and non-Western
D) theoretical and practical
Answer: A
Learning Objective: 1.5 Differentiate among the five major fields of anthropology.
Topic: Fields of Anthropology
Skill Level: Remember the Facts
Difficulty Level: Easy
Copyright © 2019, 2015 2011 Pearson Education, Inc. All rights reserved.
elitedocs elitedocs
,elitedocs
elitedocs
5. Which of the following can encompass any of the four main subfields of anthropology?
A) biological anthropology
B) applied anthropology
C) anthropological linguistics
D) archaeology
Answer: B
Learning Objective: 1.5 Differentiate among the five major fields of anthropology.
Topic: Fields of Anthropology
Skill Level: Remember the Facts
Difficulty Level: Easy
6. Prosimians, monkeys, apes, and humans are all members of the order __________.
A) Primates
B) Humans
C) Homo sapiens
D) Mammals
Answer: A
Learning Objective: 1.5 Differentiate among the five major fields of anthropology.
Topic: Fields of Anthropology
Skill Level: Remember the Facts
Difficulty Level: Easy
7. What is culture?
A) the religion, language, and values of a population
B) the customary ways that a particular population or society thinks and behaves
C) advanced knowledge of literature and fine arts
D) traditional beliefs that have been unchanged over generations
Answer: B
Learning Objective: 1.5 Differentiate among the five major fields of anthropology.
Topic: Fields of Anthropology
Skill Level: Remember the Facts
Difficulty Level: Easy
8. The study of how languages change through time and how they may be related is called
__________.
A) structural linguistics
B) sociolinguistics
C) ethnolinguistics
D) historical linguistics
Answer: D
Learning Objective: 1.5 Differentiate among the five major fields of anthropology.
Topic: Fields of Anthropology
Skill Level: Remember the Facts
Difficulty Level: Easy
9. A __________ might study speech patterns in varying social contexts.
A) sociolinguist
Copyright © 2019, 2015 2011 Pearson Education, Inc. All rights reserved.
elitedocs elitedocs
, elitedocs
elitedocs
B) anthropological linguist
C) historical linguist
D) ethnologist
Answer: A
Learning Objective: 1.5 Differentiate among the five major fields of anthropology.
Topic: Fields of Anthropology
Skill Level: Remember the Facts
Difficulty Level: Easy
10. A cultural anthropologist who spends a year or so living with, talking to, and observing people
whose customs he or she is studying is known as a(n) __________.
A) linguistic anthropologist
B) ethnographer
C) archaeologist
D) ethnohistorian
Answer: B
Learning Objective: 1.5 Differentiate among the five major fields of anthropology.
Topic: Fields of Anthropology
Skill Level: Remember the Facts
Difficulty Level: Easy
11. The goal of applied anthropology is to __________.
A) understand human evolution
B) limit anthropology to an academic setting
C) make anthropological knowledge useful
D) focus solely on Western cultures
Answer: C
Learning Objective: 1.5 Differentiate among the five major fields of anthropology.
Topic: Fields of Anthropology
Skill Level: Remember the Facts
Difficulty Level: Easy
12. Anthropology is a comparatively young discipline. It was only in the late __________ that
anthropologists began to go to live with people in faraway places.
A) 1800s
B) 1700s
C) 1600s
D) 1900s
Answer: A
Learning Objective: 1.7 Communicate the relevance of anthropology.
Topic: The Relevance of Anthropology
Skill Level: Remember the Facts
Difficulty Level: Easy
13. Why is it incomplete to simply call anthropology “the study of humans”?
A) The focus of anthropology is on pre-human organisms.
B) Many other disciplines also study humans.
Copyright © 2019, 2015 2011 Pearson Education, Inc. All rights reserved.
elitedocs elitedocs