Test Bank For
Varcarolis' Foundations of Psychiatric-Mental Health Nursing 9th
Edition By Margaret Jordan Halter
Table Of Contents
UNIT I: Foundations in Theory
Chapter 1. Mental Health and Mental Illness Chapter
2. Theories and Therapies
Chapter 3. Psychobiology and Psychopharmacology
UNIT II: Foundations for Practice
Chapter 4. Treatment Settings Chapter
5. Cultural Implications
Chapter 6. Legal and Ethical Considerations
UNIT III: Psychosocial Nursing Tools
Chapter 7. The Nursing Process and Standards of Care Chapter 8.
Therapeutic Relationships
Chapter 9. Therapeutic Communication
Chapter 10. Stress Responses and Stress Management
UNIT IV: Psychobiological Disorders
Chapter 11. Childhood and Neurodevelopmental Disorders Chapter
12. Schizophrenia Spectrum Disorders
Chapter 13. Bipolar and Related Disorders Chapter 14.
Depressive Disorders
Chapter 15. Anxiety and Obsessive-Compulsive Disorders Chapter 16.
Trauma, Stressor-Related, and Dissociative Disorders Chapter 17.
Somatic Symptom Disorders
Chapter 18. Eating and Feeding Disorders Chapter 19.
Sleep-Wake Disorders
Chapter 20. Sexual Dysfunction, Gender Dysphoria, and Paraphilic Disorders Chapter
21. Impulse Control Disorders
Chapter 22. Substance-Related and Addictive Disorders Chapter 23.
Neurocognitive Disorders
Chapter 24. Personality Disorders
UNIT V: Trauma Interventions
Chapter 25. Suicide and Non-suicidal Self-Injury
Chapter 26. Crisis and Disaster
Chapter 27. Anger, Aggression, and Violence
Chapter 28. Child, Older Adult, and Intimate Partner Violence
Chapter 29. Sexual Assault
UNIT VI: Interventions for Special Populations
Chapter 30. Dying, Death, and Grieving Chapter 31.
Older Adults
Chapter 32. Serious Mental Illness
Chapter 33. Forensic Nursing
UNIT VII: Other Intervention Modalities
Chapter 34. Therapeutic Groups
Chapter 35. Family Interventions
Chapter 36. Integrative Care
,Test bank Varcarolis' Foundations of Psychiatric-Mental Health Nursing 9th Edition 2
Chapter 01: Mental Health and Mental Illness
Halter: Varcarolis’ Foundations of Psychiatric-Mental Health Nursing: A Clinical
Approach, 9th Edition
MULTIPLE CHOICE
1. The scope of practiced for an advanced nurse practitioner would include which intervention?
T T T T T T T T T T T
a. Conducting a mental health assessment. T T T T
b. Prescribing psychotropic medication. T T
c. Establishing a therapeutic relationship. T T T
d. Individualizing a nursing care plan. T T T T
ANS: B T
In most states, prescriptive privileges are granted to master’s-prepared nurse practitioners and
T T T T T T T T T T T T
clinical nurse specialists who have taken special courses on prescribing medication. The nurse
T T T T T T T T T T T T T
prepared at the basic level is permitted to perform mental health assessments, establish
T T T T T T T T T T T T T
relationships, and provide individualized care planning. T T T T T
PTS: 1 T DIF: Cognitive Level: Understand (Comprehension)
T T T T
TOP: Nursing Process: Implementation
T MSC: Client Needs: Safe, Effective Care Environment
T T T T T T T T
2. A nursing student expresses concerns that mental health nurses “lose all their clinical nursing
T T T T T T T T T T T T T T
skills.” Select the best response by the mental health nurse.
T T T T T T T T T
a. “Psychiatric nurses practice in safer environments than other specialties. Nurse-to- T T T T T T T T T
client ratios must be better because of the nature of the clients’ problems.”
T T T T T T T T T T T T
b. “Psychiatric nurses use complex communication skills as well as critical thinking T T T T T T T T T T T
to solve multidimensional problems. I am challenged by those situations.”
T T T T T T T T T
c. “That’s a misconception. Psychiatric nurses frequently use high technology
T T T T T T T T T
monitoring equipment and manage complex intravenous therapies.” T T T T T T
d. “Psychiatric nurses do not have to deal with as much pain and suffering as T T T T T T T T T T T T T T
medical–surgical nurses do. That appeals to me.” T T T T T T
ANS: B T
The practice of psychiatric nursing requires a different set of skills than medical–surgical
T T T T T T T T T T T T T
nursing, though there is substantial overlap. Psychiatric nurses must be able to help clients
T T T T T T T T T T T T T T
with medical as well as mental health problems, reflecting the holistic perspective these nurses
T T T T T T T T T T T T T T
must have. Nurse–client ratios and workloads in psychiatric settings have increased, just like
T T T T T T T T T T T T T
other specialties. Psychiatric nursing involves clinical practice, not just documentation.
T T T T T T T T T
Psychosocial pain and suffering are as real as physical pain and suffering.
T T T T T T T T T T T
PTS: 1 T DIF: Cognitive Level: Apply (Application)
T T T T
TOP: Nursing Process: Implementation
T MSC: Client Needs: Safe, Effective Care Environment
T T T T T T T T
3. When a new bill introduced in Congress reduces funding for care of persons diagnosed with
T T T T T T T T T T T T T T T
mental illness, a group of nurses write letters to their elected representatives in opposition to
T T T T T T T T T T T T T T T
the legislation. Which role have the nurses fulfilled?
T T T T T T T
a. Recovery
b. Attending
c. Advocacy
d. Evidence-based practice T
,Test bank Varcarolis' Foundations of Psychiatric-Mental Health Nursing 9th Edition 3
ANS: C T
An advocate defends or asserts another’s cause, particularly when the other person lacks the
T T T T T T T T T T T T T T
ability to do that for self. Examples of individual advocacy include helping clients understand
T T T T T T T T T T T T T T
their rights or make decisions. On a community scale, advocacy includes political activity,
T T T T T T T T T T T T T
public speaking, and publication in the interest of improving the human condition. Since
T T T T T T T T T T T T T
funding is necessary to deliver quality programming for persons with mental illness, the letter-
T T T T T T T T T T T T T
writing campaign advocates for that cause on behalf of clients who are unable to articulate
T T T T T T T T T T T T T T T
their own needs. T T
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Understand (Comprehension)
T T T T T
TOP: Nursing Process: Evaluation
T MSC: Client Needs: Safe, Effective Care Environment
T T T T T T T T
4. A family has a long history of conflicted relationships among the members. Which family
T T T T T T T T T T T T T T
member’s comment best reflects a mentally healthy perspective?
T T T T T T T
a. “I’ve made mistakes but everyone else in this family has also.”
T T T T T T T T T T
b. “I remember joy and mutual respect from our early years together.”
T T T T T T T T T T
c. “I will make some changes in my behavior for the good of the family.”
T T T T T T T T T T T T T
d. “It’s best for me to move away from my family. Things will never change.”
T T T T T T T T T T T T T
ANS: C T
The correct response demonstrates the best evidence of a healthy recognition of the
T T T T T T T T T T T T T
importance of relationships. Mental health includes rational thinking, communication skills,
T T T T T T T T T T
learning, emotional growth, resilience, and self-esteem. Recalling joy from earlier in life may
T T T T T T T T T T T T T
be healthy, but the correct response shows a higher level of mental health. The other incorrect
T T T T T T T T T T T T T T T T
responses show blaming and avoidance. T T T T
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Analyze (Analysis)
T T T T T
TOP: Nursing Process: Assessment
T MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity T T T T T T
5. Which assessment finding most clearly indicates that a client may be experiencing a mental
T T T T T T T T T T T T T T
illness?
a. reporting occasional sleeplessness and anxiety. T T T T
b. reporting a consistently sad, discouraged, and hopeless mood. T T T T T T T
c. being able to describe the difference between “as if” and “for real.”
T T T T T T T T T T T
d. experiencing difficulty making a decision about whether to change jobs. T T T T T T T T T
ANS: B T
The correct response describes a mood alteration, which reflects mental illness. The distracters
T T T T T T T T T T T T T
describe behaviors that are mentally healthy or within the usual scope of human experience.
T T T T T T T T T T T T T
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Apply (Application)
T T T T T
TOP: Nursing Process: Assessment
T MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity T T T T T T
6. Which finding best indicates that the goal “Demonstrate mentally healthy behavior” was
T T T T T T T T T T T T
achieved for an adult client? T T T T
a. being willing to work towards achieving ideals and meeting demands.
T T T T T T T T T
b. behaving without considering the consequences of personal actions. T T T T T T T
c. aggressively meeting personal needs without considering the rights of others. T T T T T T T T T
d. seeking help from others to avoid assuming responsibility for major areas of own
T T T T T T T T T T T T T
life.
, Test bank Varcarolis' Foundations of Psychiatric-Mental Health Nursing 9th Edition 4
ANS: A T
Mental health is a state of well-being in which individuals reach their own potential, cope
T T T T T T T T T T T T T T T
with the normal stresses of life, work productively, and contribute to the community. Mental
T T T T T T T T T T T T T T
health provides people with the capacity for rational thinking, communication skills, learning,
T T T T T T T T T T T T
emotional growth, resilience, and self-esteem. The correct response describes an adaptive,
T T T T T T T T T T T
healthy behavior. The distracters describe maladaptive behaviors.
T T T T T T
PTS: 1 T DIF: Cognitive Level: Apply (Application)
T T T T
TOP: Nursing Process: Evaluation
T MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity
T T T T T T
7. A nurse encounters an unfamiliar psychiatric disorder on a new client’s admission form.
T T T T T T T T T T T T T
Which resource should the nurse consult to determine criteria used to establish this diagnosis?
T T T T T T T T T T T T T
a. International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems T T T T T T T T T
(ICD-10)
b. The ANA’s Psychiatric-Mental Health Nursing Scope and Standards of Practice
T T T T T T T T T
c. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-V) T T T T T T T
d. A behavioral health reference manual
T T T T
ANS: C T
The DSM-V gives the criteria used to diagnose each mental disorder. It is the official guideline
T T T T T T T T T T T T T T T T
for diagnosing psychiatric disorders. The distracters may not contain diagnostic criteria for a
T T T T T T T T T T T T T
psychiatric illness. T
PTS: 1 T DIF: Cognitive Level: Understand (Comprehension)
T T T T
TOP: Nursing Process: Assessment
T MSC: Client Needs: Safe, Effective Care Environment
T T T T T T T T
8. A nurse wants to find a description of diagnostic criteria for anxiety disorders. Which resource
T T T T T T T T T T T T T T T
would have the most complete information?
T T T T T
a. Nursing Outcomes Classification (NOC) T T T
b. DSM-V
c. The ANA’s Psychiatric-Mental Health Nursing Scope and Standards of Practice
T T T T T T T T T
d. ICD-10
ANS: B T
The DSM-V details the diagnostic criteria for psychiatric clinical conditions. It is the official
T T T T T T T T T T T T T T
guideline for diagnosing psychiatric disorders. The other references are good resources but do
T T T T T T T T T T T T T
not define the diagnostic criteria.
T T T T
PTS: 1 T DIF: Cognitive Level: Understand (Comprehension)
T T T T
TOP: Nursing Process: Implementation
T MSC: Client Needs: Safe, Effective Care Environment
T T T T T T T T
9. Which individual behavior demonstrates resilience?
T T T T
a. Repress stressors associated with a divorce. T T T T T
b. Continuing to grieve the death of a spouse for 5 years. T T T T T T T T T T
c. Continuing to live in a shelter for 2 years after the home is destroyed by fire.
T T T T T T T T T T T T T T T
d. Taking a temporary job to maintain financial stability after loss of a permanent
T T T T T T T T T T T T T
job.
ANS: D T