b
,Chapter 1 Emergency Care Systems, Research, and Public Health
b b b b b b b b
1) What is a primary purpose of the modern-day EMS system?
b b b b b b b b b
A) Provide a means of transport to and from the hospital
b b b b b b b b b
B) Ensure that all members of society have equal access to hospitals
b b b b b b b b b b
C) Decrease the incidence of death and disability related to injury and illness
b b b b b b b b b b b
D) Provide emergency health care services to medically underserved areas
b b b b b b b b
Answer: C
b b
Diff: 2
b Page Ref: 7 b b
Objective: 1-2 b
2) Most authorities agree that the modern-day EMS system evolved after the release of which
b b b b b b b b b b b b b
document?
b
A) The Emergency Medical Services Act of 1973
b b b b b b
B) The white paper "Accidental Death and Disability: The Neglected Disease of Modern
b b b b b b b b b b b
Society" in 1966
b b b
C) TheAmerican Heart Association's Guidelines for Cardiac Resuscitation
b b b b b b b
D) Emergency Medical Services: Agenda for the Future, in 1996 b b b b b b b b
Answer: B
b b
Diff: 1
b Page Ref: 3 b b
Objective: 1-2 b
3) An Emergency Medical Responder comes to you and states that he would like to work for your
b b b b b b b b b b b b b b b b
emergency ambulance service on a full-time basis. Knowing the National EMS Scope of Practice
b b b b b b b b b b b b b b
Model, you inform him of which element?
b b b b b b b
A) He will be able to take care of only patients with non-life-threatening complaints
b b b b b b b b b b b b
B) He will first need approval from your ambulance service's medical director
b b b b b b b b b b
C) He will be able to work only with an Advanced EMT or paramedic
b b b b b b b b b b b b
D) He will first have to become an Emergency Medical Technician
b b b b b b b b b
Answer: D
b b
Diff: 1
b Page Ref: 6-7 b b
Objective: 1-1 b
4) As defined by the National EMS Scope of Practice Model, the four levels of EMS
b b b b b b b b b b b b b b
practitioners include:
b b
A) Ambulance drivers b
B) EMS medical director b b
C) Paramedics
D) Emergencymedical dispatchers b b
Answer: C
b b
Diff: 1
b Page Ref: 6-7 b b
Objective: 1-3 b
,5) An Emergency Medical Responder (EMR) approaches you and states that he is interested in
b b b b b b b b b b b b b
becoming an EMT. Specifically, he asks what he will be able to do as an EMT that he cannot
b b b b b b b b b b b b b b b b b b b
presently do as an EMR. You respond by saying he will be able to:
b b b b b b b b b b b b b b
A) Administer some medications b b
B) Assist in emergency childbirth b b b
C) Use an automated external defibrillator
b b b b
D) Obtain vitalsigns b b
Answer: A
b b
Diff: 1 Page Ref: 6-7
b b b
Objective: 1-5 b
6) You have been dispatched for a 61-year-old female in cardiac arrest. Emergency Medical
b b b b b b b b b b b b
Responders (EMRs) are on scene. In your community, all EMS practitioners are trained according
b b b b b b b b b b b b b b
to the National EMS Scope of Practice Model. Given this, which type of care do you expect the
b b b b b b b b b b b b b b b b b b
EMRs to be providing?
b b b b
A) Emergency medication administration b b
B) Automated external defibrillation b b
C) Intravenous therapy b
D) Readingan electrocardiogram b b
Answer: B
b b
Diff: 2 Page Ref: 6
b b b
Objective: 1-5 b
7) An EMT with your service states that she desires to become a paramedic because she wants to
b b b b b b b b b b b b b b b b
provide advanced care. Under the National EMS Scope of Practice Model, which one of these types
b b b b b b b b b b b b b b b b
of care will she be able to provide as a paramedic that she cannot provide as an EMT?
b b b b b b b b b b b b b b b b b b
A) Automated blood pressure monitoring b b b
B) Assistance with emergency childbirth b b b
C) Interfacility transports b
D) IVtherapy b
Answer: D
b b
Diff: 1 Page Ref: 7
b b b
Objective: 1-5 b
8) Which statement made by an EMT requires immediate intervention by a superior or the
b b b b b b b b b b b b b
service supervisor?
b b
A) "I always wear my seat belt whenever Iam in the patient compartment of the ambulance,
b b b b b b b b b b b b b b b
unless I have to remove it to care for a patient."
b b b b b b b b b b b
B) "I drive as fast as I can to get to the scene of an emergency, especially if a child is sick or injured
b b b b b b b b b b b b b b b b b b b b b b
according to dispatch information."
b b b b
C) "When I am driving with lights and sirens, I instruct my partner that he will need to handle all radio
b b b b b b b b b b b b b b b b b b b
communications."
b
D) "I put exam gloves on for every patient I contact, even if he or she does not have a known or
b b b b b b b b b b b b b b b b b b b b
suspected infectious disease."
b b b
Answer: B b
Diff: 1 Page Ref: 9
b b b
Objective: 1-7 b
, 9) Which statement shows that the EMT has a good understanding of her role and
b b b b b b b b b b b b b
responsibilities related to being an EMT?
b b b b b b
A) "The patient's needs come before anyone else's needs."
b b b b b b b
B) "At the scene of an emergency, my responsibility is to get to the patient no matter what."
b b b b b b b b b b b b b b b b
C) "My safety comes first, and then the patient's safety."
b b b b b b b b
D) "As an EMT, I recognize that the public's safety comes before the safety of me or my
b b b b b b b b b b b b b b b b
partner."
b
Answer: C b
Diff: 2 b Page Ref: 8-9 b b
Objective: 1-7 b
10) An ambulance with two EMTs arrives in front of a house for an unknown medical emergency.
b b b b b b b b b b b b b b b
On scene, bystanders report that a female patient was beaten by her husband in the driveway and then
b b b b b b b b b b b b b b b b b b
dragged back into the house. They state that the patient appeared unconscious and was bleeding from
b b b b b b b b b b b b b b b b
the head. Which action would the EMTs perform next?
b b b b b b b b b
A) Do not enter the scene until it has been controlled by law enforcement
b b b b b b b b b b b b
B) Quietly enter the home and quickly move the patient to the ambulance
b b b b b b b b b b b
C) Remove the husband from the house, then provide emergency care to the wife
b b b b b b b b b b b b
D) Enter the home to protect the patient while waiting for the police to arrive
b b b b b b b b b b b b b
Answer: A
b b
Diff: 2 b Page Ref: 9 b b
Objective: 1-7 b
11) Why is EMS in a unique position to contribute significantly to mobile integrated health care?
b b b b b b b b b b b b b b
A) EMS providers are familiar with and capable of functioning in the out-of-hospital
b b b b b b b b b b b
environment
b
B) Ambulances are easily identified b b b
C) The community trusts uniformed health care providers
b b b b b b
D) EMS providers are familiar with the many routes of medication administration
b b b b b b b b b b
Answer: A
b b
Diff: 1 b Page Ref: 17 b b
Objective: 1-15 b