ATI Mental health Exam 2026 Actual Exam
With 100% VERIFIED QUESTIONS & CORRECT ANSWERS GRADED A+
1. A charge nurse is discussing insane rank exams accompanying a recently licensed nurse. That of the following affidavits
apiece recently authorized nurse indi- cates an understanding of the teaching? (Select entirety administer) A) To determine
intelligent skill, I should request the customer to count late by sevens.
B) To determine affect, I endure remark the customer's first verbalization
C) To assess style strength, I bear order the customer to write a sentence.
D) To determine detached thought, I concede possibility have the client repeat upper class of objects.
E) To determine the customer's abstract thinking, I bear request the client to recognize our most current presidents.
ANS : A, B, C
2. A nurse is preparation take care of a customer who has a insane energy disorder. That of the following conduct should the nurse
involve as a psychobiological mediation?
A) Assist the customer accompanying orderly desensitization therapy.
B) Educate the customer appropriate contending devices.
C) Determine the client for comorbid energy environments.
D) Monitor the customer for antagonistic belongings of the medications.
ANS : D
3. A nurse in an person being treated for medical problem insane well-being hospital is preparing to conduct an beginning customer
interview. When transporting the interview, that of the following conduct should the nurse recognize as the arrangement?
A) Coordinate whole care accompanying social works.
B) Identify the customer's idea of her insane fitness status.
C) Contain the customer's classification in the interview.
D) Educate the customer about her current mental strength disorder
ANS : B
4. A nurse is calculated all the while change of shift report that a customer is dull. When assessing the customer, that of the
following verdicts concede possibility the nurse expect?
A) The customer entices concisely in reaction to a sternal rub.
B) The customer has a glasgow coma scale score inferior 7.
C) The customer exhibits remove skin stubbornness.
D) The customer is alert but disoriented to period and place.
ANS : A
5. A nurse is preparation a group of same status about the DSM-5. That of the following information is from involve in the
consultation? (Select entirety request).
A) The DSM-5 includes customer instruction handouts for insane fitness disorders.
B) The DSM-5 bases diagnostic tests for individual insane fitness ridicule- orders.
C) The DSM-5 indicates urged pharmacological situation for insane well-being disorders.
, ATI MENTAL HEALTH EXAM 2026 ACTUAL EXAM
D) The DSM-5 assists nurses in preparation care for customer's the one have insane fitness disorders.
E) The DSM-5 displays expected evaluation verdicts of insane fitness disorders.
ANS : B, D, E
6. A nurse in an emergency mental institution is care for a group of customers. The nurse endure recognize that which of the
following customers demands a makeshift danger admission?
A) A customer the one has emotional disorder accompanying overestimation of one's own importance
B) A client the one has proofs of concavity and tried self-murder a year in the past.
C) A customer the one has inexact personality disorder and attacked a destitute brother accompanying a alloy rod.
D) A customer the one has manic-depressive illness and paces fast about the room while reprimand himself.
ANS : C
7. A nurse ends to set a customer who has a mad disorder in isolation journey cause the whole is very short-staffed, and the client
commonly fights accompanying different customers. The nurse's conduct are an example of that of the following torts?
A) Encroachment of solitude
B) Unjustifiable imprisonment
C) Assault
D) Battery
ANS : B
8. A customer discerns a nurse, "Forbiddance express one but I hid a sharp knife under my bedding in consideration of insulate
myself from my companion, the one is always cry at me and menacing me." That of the following conduct should the nurse take?
A) Maintain the customer's ideas secret, but warn the client everyday, utilizing healing ideas to sway him to admit to concealing the
knife.
B) Maintain the customer's ideas confidential, but watch the customer and welcome companion approximately.
C) Express the client that this must make public to the healthcare crew cause it concerns the well-being and security of the client
and so forth.
D) Report the occurrence to the health management group, but do not inform the customer of the goal commotion so.
ANS : D
9. A nurse is care for a customer who is in machinelike restraints. That of the following declarations bear the nurse involve in the
documentation? (Select entirety administer) A) Customer nibbled most of his brunch
B) Customer was presented 8 oz of water each hr
C) Customer shouted obscenities at useful staff
D) Customer taken chlorpromazine 15 mg by backtalk at 1000
E) Client did out subsequently luncheon
ANS : B, C, D
10. A nurse hears a recently licensed nurse reviewing a customer's hallucinations in the foyer accompanying another nurse. That of
the following actions concede possibility the nurse take first?
A) Inform the nurse official
, ATI MENTAL HEALTH EXAM 2026 ACTUAL EXAM
B) Describe the nurse to stop debating the behavior
C) Support an in-help program about secrecy
D) Complete an occurrence report
ANS : B
11. A nurse is caring for the persons of a youngster the one has showed changes in management and mood. When the parent of the
youth asks the nurse for reas- surance about her offspring's condition, that of the following answers should the nurse create?
A) I believe your offspring is recover. What have you noticed B) I'm
certain entirety will be okay. It just delay to recover
C) I'm undecided what's wrong. Have you asked the doctor about your concerns? D) I
appreciate you're worried. Allow's debate what concerns you specifically
ANS : D
12. A nurse is care for a client the one smokes and has alveolus malignancy. The customer reports, "I'm coughing cause I have that
cold that all has existed receive- noise." The nurse should label that the customer is utilizing that of the following explanation
mechanisms?
A) Response composition
B) Dismissal
C) Dislocation
D) Sublimation
ANS : B
13. A nurse is providing preoperative education for a customer the one was just in- made that she demands emergency medical
procedure. The customer has a signs of life 30/brief time period and announces, "This is difficult to understand. I feel trembling and
fearful." The nurse bear identify that the customer is experience that of the following levels of worry? A) Gentle
B) Moderate
C) Severe
D) Panic
ANS : B
14. A nurse is care for a customer the one is experience moderate worry. Which of the following conduct bear the nurse difficult to
present necessary facts to the customer? (Select entirety request)
A) Bolster the client that entirety will be okay
B) Argue earlier use of managing means with the customer
C) Forget the customer's tension so that she will not be ashamed
D) Manifest a calm form while utilizing natural and clear directions
E) Draw news from the customer utilizing independent-ended questions
ANS : B, D
15. A nurse is speaking accompanying a customer the one is at risk for self-murder following the cessation of welcome bride.
That of the following statements bear the nurse create? A) I feel very feel very sad for the isolation you must be experience
B) Suicide is not the appropriate habit to deal with deficit
C) Falling someone nearly you must be very disturbing
D) I ability troublesome it search out lose a love individual
ANS : C