https://www.stuvia.com/user/angelinas
, MultipleChoice b
1. The underlying premise of the psychodynamic approach chapter is
b b b b b b b b
a. There are rational behaviors that describe leadership action
b b b b b b b
b. There are irrational forces that underlie seemingly rational behaviors
b b b b b b b b
c. Irrational behaviors are the downfall of organizations
b b b b b b
d. Observations of behaviors are rational in nature b b b b b b
Ans: B
b b
Cognitive Domain: Comprehension b b
Answer Location: Description
b b b
Question Type: MC
b b b
2. Historically, leadership scholars b b
a. Have avoided studying emotions in leadership
b b b b b
b. Have avoided studying leadership behaviors
b b b b
c. Have avoided the psychological realm of organizational life
b b b b b b b
d. Have avoided studying personality and leadership
b b b b b
Ans: C
b b
Cognitive Domain: Comprehension b b
Answer Location: Description
b b b
Question Type: MC
b b b
3. The dynamics of human behavior
b b b b
a. Are often difficult to understand
b b b b
b. Are easy to understand
b b b
c. Are similar to skills dynamics
b b b b
d. Are related to the Big Five personality profiles
b b b b b b b
Ans: A
b b
Cognitive Domain: Comprehension b b
Answer Location: Description
b b b
Question Type: MC
b b b
4. The psychodynamic approach to leadership focuses on
b b b b b b
a. The effects of behavior in organizations
b b b b b
b. The dynamics of personality
b b b
https://www.stuvia.com/user/angelinas
, c. The effects of behavior on the leader
b b b b b b
d. The dynamics of human behavior
b b b b
Ans: D
b b
Cognitive Domain: Comprehension b b
Answer Location: Description
b b b
Question Type: MC
b b b
5. The psychodynamic approach to leadership suggests that only through accepting and
b b b b b b b b b b
explaining undercurrents of human behavior
b b b b b
a. Can we begin to understand complex organizations
b b b b b b
b. Will decision making be easy
b b b b
c. Can we understand human motivation
b b b b
d. Will we understand leadership
b b b
Ans: A
b b
Cognitive Domain: Comprehension b b
Answer Location: Description
b b b
Question Type: MC
b b b
6. A framework through which we apply a psychodynamic lens to the study of behavior in
b b b b b b b b b b b b b b
organizations is
b b
a. A behavioral paradigm
b b
b. A psychological paradigm
b b
c. A clinical paradigm
b b
d. Apsychicparadigm
b b
Ans: C
b b
Cognitive Domain: Knowledge b b
Answer Location: Clinical Paradigm
b b b b
Question Type: MC
b b b
7. The purpose of the clinical paradigm is
b b b b b b
a. To identify aberrant behaviors
b b b
b. To discover how leaders and organizations really work
b b b b b b b
c. To discover the best emotional leadership style
b b b b b b
d. To determine the best behavioral leadership style
b b b b b b
Ans: B
b b
Cognitive Domain: Comprehension b b
Answer Location: Clinical Paradigm
b b b b
Question Type: MC
b b b
https://www.stuvia.com/user/angelinas
, 8. Which of the following is not one of the four premises of the clinical paradigm?
b b b b b b b b b b b b b b
a. There is irrationality behind every act
b b b b b
b. Regulating emotions is less important than regulating actions b b b b b b b
c. Much of mental life lies outside of conscious awareness
b b b b b b b b
d. We are products of interpersonal experiences
b b b b b
Ans: C
b b
Cognitive Domain: Comprehension b b
Answer Location: Clinical Paradigm
b b b b
Question Type: MC
b b b
9. Which premise of the clinical paradigm states that there is a logical explanation behind every
b b b b b b b b b b b b b b
human act?
b b
a. Mental life lies outside of conscious awareness
b b b b b b
b. Human development is an intra- and interpersonal process
b b b b b b b
c. There is rationale behind every act
b b b b b
d. How one regulates and expresses emotions is central to a person’s identity
b b b b b b b b b b b
Ans: C
b b
Cognitive Domain: Comprehension b b
Answer Location: Clinical Paradigm
b b b b
Question Type: MC
b b b
10. Which premise requires “tective” work to find clues to explain perplexing behavior?
b b b b b b b b b b b
a. Mental life lies outside of conscious awareness
b b b b b b
b. Human development is an intra- and interpersonal process
b b b b b b b
c. There is rationale behind every act
b b b b b
d. How we regulate and express emotions is central to a person’s identity
b b b b b b b b b b b
Ans: C
b b
Cognitive Domain: Comprehension b b
Answer Location: Clinical Paradigm
b b b b
Question Type: MC
b b b
11. One of my employees is acting irrationally. I am certain there is a reasonable explanation for the
b b b b b b b b b b b b b b b b
behavior. I am applying which premise of the clinical paradigm?
b b b b b b b b b b
a. Mental life lies outside of conscious awareness
b b b b b b
b. Human development is an intra- and interpersonal process
b b b b b b b
c. There is rationale behind every act
b b b b b
d. How we regulate and express emotions is central to a person’s identity
b b b b b b b b b b b
Ans: C
b b
CognitiveDomain: Application b b
https://www.stuvia.com/user/angelinas