b
,Chapter 01: Leadership and Management Principles
b b b b b
Huber: Leadership & Nursing Care Management, 6th Edition
b b b b b b b
MULTIPLE CHOICE b
1. Leadership is best defined as: b b b b
a. aninterpersonal process of participating by encouraging fellowship.
b b b b b b b
b. delegation ofauthority and responsibility and the coordination of activities. b b b b b b b b b
c. inspiring people to accomplish goals through support and confidence building.b b b b b b b b b
d. theintegration ofresources through planning, organizing, and directing.
b b b b b b b b
ANS: C b
Leadership is the process ofinfluencing people to accomplish goals by inspiring confidence and
b b b b b b b b b b b b b
support among followers.
b b b
DIF: Cognitive Level:Remember(Knowledge) b b b
TOP: Nursing Process: Assessment
b b b b
MSC: Client Needs:Safe andEffective Care Environment: Management of Care
b b b b b b b b b b
2. A medical-surgical unit reports higher rates ofpatient satisfaction coupled with high rates of
b b b b b b b b b b b b b
staff satisfaction and productivity. Which ofthe following is attributed tothe datafindings?
b b b b b b b b b b b b b b
a. Effective leadership b
b. Management involvement b
c. Mentoring
d. Rewards and recognition b b
ANS: A b
Effective leadership is important in nursing because ofthe impact onnurses’ work lives, it being
b b b b b b b b b b b b b b b
astabilizing influence during change, and for nurses’ productivity and quality ofcare.
b b b b b b b b b b b b b
DIF: Cognitive Level:Apply(Application) b b b
TOP: Nursing Process: Assessment
b b b b
MSC: Client Needs:Safe andEffective Care Environment: Management of Care
b b b b b b b b b b
3. A staff registered nurse (RN) is leading amultidisciplinary clinical pathway team in the
b b b b b b b b b b b b b
development ofcare for patients with total knee replacement. Which ofthe following
b b b b b b b b b b b b b
statements exemplifies leadership behaviors in aclinical pathway team meeting?
b b b b b b b b b b
a. “Nursing is responsible for pain control of the total knee replacement patient.” b b b b b b b b b b b
b. “Ourpharmacist has provided some excellent pain control literature.”
b b b b b b b b
c. “Physical therapy’s expertise is in rehabilitation, not pain control.” b b b b b b b b
d. “Total knee replacement patients require optimal pain control.”
b b b b b b b
ANS: B b
Leadership is the process of influencing people to accomplish goals byinspiring confidence and
b b b b b b b b b b b b b b
support among followers. The correct answer is supportive ofateammember’s work and depicts
b b b b b b b b b b b b b b b
some skill atinterpersonal relationships.
b b b b b
DIF: Cognitive Level:Apply(Application) b b b
TOP: Nursing Process: Assessment
b b b b
MSC: Client Needs:Physiological Integrity: Pharmacological and ParenteralTherapies
b b b b b b b b
,4. Which ofthe following is true of management activities?
b b b b b b b b
a. Inspiring avision is amanagement function. b b b b b b
b. Management is focused on task accomplishment. b b b b b
c. Management is more focused onhuman relationships. b b b b b b
d. Management is more important than leadership. b b b b b
ANS: B b
Management is focused on task accomplishment. b b b b b
DIF: Cognitive Level:Remember(Knowledge) b b b
TOP: Nursing Process: Assessment
b b b b
MSC: Client Needs:Safe andEffective Care Environment: Managementof Care
b b b b b b b b b b
5. During astaff meeting, a group ofRNs has complained that medications are not arriving to the
b b b b b b b b b b b b b b b b
unit in atimely manner. The nurse manager suggests that thegroup resolve this issue through
b b b b b b b b b b b b b b b b
the development andwork ofamultidisciplinary team led byoneofthese RNs.This scenario
b b b b b b b b b b b b b b b b
bdemonstrates:
a. adaptation.
b. empowerment.
c. flexibility.
d. relationship management. b
ANS: B b
Empowerment is the giving of authority, responsibility, and the freedom to act. In this b b b b b b b b b b b b b
situation, the manager has given authority, responsibility, and the freedom to act in the
b b b b b b b b b b b b b b
investigation and resolution of this issue.
b b b b b b
DIF: Cognitive Level: ApplyN
( A ppRlic aItionG)
TOP: Nursing Process: Assessment
b b
USN T b
b b
b
b
b b
MSC: Client Needs:Safe andEffective Care Environment: Management of Care
b b b b b b b b b b
6. A nurse is caring for an elderly patient who was admitted after sustaining afall at home. When
b b b b b b b b b b b b b b b b b
creating acare plan for the patient, she requests that the doctororderahome health visit to assess for
b b b b b b b b b b b b b b b b b b b b
home safety and medication compliance. In addition, the nurse is concerned about the nutrition
b b b b b b b b b b b b b b
bof the patient and requests adietitian evaluation. The nurse is demonstrating which ofthe
b b b b b b b b b b b b b b
following leadership skills?
b b b
a. Care provider b
b. Business principles b
c. Care coordination b
d. Change management b
ANS: C b
Carecoordination isthe delivery ofnursing services that involves the organization and
b b b b b b b b b b b b
coordination ofcomplex activities. The nurse uses managerial and leadership skills to facilitate
b b b b b b b b b b b b b
delivery ofquality care.
b b b b
DIF: Cognitive Level: Apply (Application) TOP: Nursing Process:Planning b b b b b b
MSC: Client Needs:Physiological Integrity: Reduction of Risk Potential
b b b b b b b b b
7. Interpersonal communication and the ability to apply b b b b b b aretwo critical skills everynurse
b b b b b
b needs to enhance professional practice.
b b b b
a. vision
, b. supervision
c. delegation
d. problem solving b
ANS: D b
Every nurse needs two critical skills toenhance professional practice. One is askill at
b b b b b b b b b b b b b b
interpersonal relationships. This is fundamental toleadership and thework ofnursing. The
b b b b b b b b b b b b b
second skill is applying theproblem-solving process. This involves critical thinking, problem
b b b b b b b b b b b b
identification, and the development ofobjectivity.
b b b b b b
DIF: Cognitive Level:Remember(Knowledge) b b b
TOP: Nursing Process: Assessment
b b b b
MSC: Client Needs:Safe andEffective Care Environment: Management of Care
b b b b b b b b b b
8. Good leaders need to beable to demonstrate an intuitive skill ofempathy and expressiveness
b b b b b b b b b b b b b b
when dealing with others in the workplace. This requires sensitivity and awareness ofthe
b b b b b b b b b b b b b b
emotions and moods of others and is known as:
b b b b b b b b b
a. social awareness. b
b. self-awareness.
c. self-management.
d. relationship management. b
ANS: A b
Social awareness is anintuitive skill ofempathy and expressiveness in being sensitive and aware of
b b b b b b b b b b b b b b b
the emotions and moods of others.
b b b b b b
DIF: Cognitive Level: Remember (Knowledge) b b b
TOP: Nursing Process:A s s e s sN
me nRt IGB.CM
U S NCare
T Environment:
O Management ofCare
b b b
b b b
MSC: Client Needs:Safe and Effective
b b b b b
b b
b
b
b b b b
9. The personal leadership skill for nurses that consists ofself-awareness, discipline, motivation,
b b b b b b b b b b b
social awareness, and relationship management is known as what?
b b b b b b b b b
a. Leadership.
b. Management.
c. Emotional intelligence b
d. Vision
ANS: C b
Among the important personal leadership skills fornurses is emotional intelligence (EI). EI traits
b b b b b b b b b b b b b
areemotional factors consisting offive defining attributes: self-awareness,
b b b b b b b b b
self-regulation ordiscipline, motivation, social awareness, and relationship management.
b b b b b b b b
DIF: Cognitive Level:Remember(Knowledge) b b b
TOP: Nursing Process: Implementation
b b b b
MSC: Client Needs:Safe andEffective Care Environment: Management of Care
b b b b b b b b b b
10. are vital togood leaders because they are able to takethe vision ofthe leader and
b b b b b b b b b b b b b b b b
achieve the determined goals.
b b b b
a. Managers
b. Motivators
c. Visionaries
d. Followers