v
,Chapter01: Leading, Managing,and Following
v v v v v
Yoder-Wise:Leading andManaging in Nursing,7th Edition v v v v v v v
MULTIPLE CHOICE v
1. A nurse manager of a 20-bed medical unit finds that 80% of the patients are older adults. She is
v v v v v v v v v v v v v v v v v v
asked to assess and adapt the unit to better meet the unique needs of the older adult patient. Using
v v v v v v v v v v v v v v v v v v v
complexity principles, what would be the best approach to take for implementation of this
v v v v v v v v v v v v v v
change?
v
a. Leverage the hierarchical management position to get unit staff involved in v v v v v v v v v v
assessment and planning.
v v v
b. Engageinvolved staff at all levels in the decision-making process. v v v v v v v v v
c. Focus the assessment on the unit and omit the hospital and community v v v v v v v v v v v
environment. v
d. Hirea geriatric specialist to oversee and control the project.
v v v v v v v v v
ANS: B v
Complexity theory suggests that systems interact and adapt and that decision making occurs v v v v v v v v v v v v
throughout the systems, as opposed to being held in a hierarchy. In complexity theory, every
v v v v v v v v v v v v v v v
voice counts, and therefore, all levels of staff would be involved in decision making.
v v v v v v v v v v v v v v
TOP: AONE competency: Communicationand Relationship-Building
v v v v v
2. A unit manager of a 25-bed medical/surgical area receives a phone call from a nurse who has
v v v v v v v v v v v v v v v v
called in sick five times in the past month. He tells the manager that he very much wants to come to
v v v v v v v v v v v v v v v v v v v v
work when scheduled but must often care for his wife, who is undergoing treatment
forbreast cancer. According tN
oUMRaSslIN‘GsTn eBe.dCh i Oe r a r c h y theory,what would bethebest
v v v v v v v v v v v v v v
v ow v v v v v v v v v v
approach to satisfying the needs of this nurse, other staff, and patients?
v v v v v v v v v v v
a. Line up agencynurses who can be called in to work on short notice.
v v v v v v v v v v v v v
b. Placethe nurse on unpaid leave for the remainder of his wife‘s treatment.
v v v v v v v v v v v v
c. Sympathize with the nurse‘s dilemma and let the charge nurse know that this nurse may v v v v v v v v v v v v v v
be calling in frequently in the future.
v v v v v v v
d. Work with the nurse, staffing office, and other nurses to arrange his scheduled
v v v v v v v v v v v v
days off around his wife‘s treatments.
v v v v v v
ANS: D v
Placing the nurse on unpaid leave may threaten the nurse‘s capacity to meet physiologic needs and
v v v v v v v v v v v v v v v
demotivate the nurse. Unsatisfactory coverage of shifts on short notice could affect patient care
v v v v v v v v v v v v v v
and threaten the needs of staff to feel competent. Arranging the schedule around the wife‘s needs
v v v v v v v v v v v v v v v v
meets the needs of the staff and of patients while satisfying the nurse‘s need for affiliation.
v v v v v v v v v v v v v v v v
TOP: AONE competency: Communicationand Relationship-Building
v v v v v
3. A grievance brought by a staff nurse against the unit manager requires mediation. At the first
v v v v v v v v v v v v v v v
mediation session, the staff nurse repeatedly calls the unit manager‘s actions unfair, and the unit
v v v v v v v v v v v v v v v
manager continues to reiterate the reasons for the actions. What would be the best course of action
v v v v v v v v v v v v v v v v v
at this time?
v v v
a. Send the two disputants away to reach their own resolution.
v v v v v v v v v
b. Involve another staff nurse in the discussion for clarity issues. v v v v v v v v v
, c. Ask each party to examine their own motives and issues in the conflict.
v v v v v v v v v v v v
d. Continue to listen as the parties repeat their thoughts and feelings about the v v v v v v v v v v v v
v conflict.
ANS: C v
For resolution of conflict, one should address the interests and involvement of participants in the
v v v v v v v v v v v v v v
conflict by examining the real issues of all parties.
v v v v v v v v v
TOP: AONE competency: Communicationand Relationship-Building
v v v v v
4. At a second negotiation session, the unit manager and staff nurse are unable to reach a
v v v v v v v v v v v v v v v
resolution. What is the appropriate next step?
v v v v v v v
a. Arrange another meeting in a week‘s time so as to allow a cooling-off period.
v v v v v v v v v v v v v
b. Elevate the next negation session to the next manager, one level above.
v v v v v v v v v v v
c. Insist that participants continue to talk until aresolution has been reached.
v v v v v v v v v v v
d. Back the unit manager‘s actions and end the dispute.
v v v v v v v v
ANS: B v
Part of leadership is understanding conflict resolution and ability to negotiate and manage for
v v v v v v v v v v v v v
resolution of issues and concerns. This situation has failed a second negotiation session, elevation
v v v v v v v v v v v v v v
to a manager with additional training to facilitate conflict resolution is important at this point.
v v v v v v v v v v v v v v v
TOP: AONE competency: Communicationand Relationship-Building
v v v v v
5. The manager of a surgical area has a vision for the future that requires the addition of RN
v v v v v v v v v v v v v v v v v
assistants or unlicensed persons to feed, bathe, and ambulate patients. The RNs on thestaff
v v v v v v v v v v v v v v v
have always practiced in a p rN
i m aRr y nIur siGn g-B
d e.liC
ver yMs ys tem and areveryresistant to this idea.What
would be the best initial strategyUfor S implementation of this change?
v v v v v v v v v v v v v v
v
v v v v v v v v v v v
a. Exploring the values and feelings of the RN group in relationship to this change v v v v v v v v v v v v v
b. Leaving the RNs alone for a time so they can think about the change before it is
v v v v v v v v v v v v v v v v
implemented v
c. Dropping the idea and trying for the change in a year or so when some of the v v v v v v v v v v v v v v v v
present RNs have retired
v v v v
d. Hiring the assistants and allowing the RNs to see what good additions they are
v v v v v v v v v v v v v
ANS: A v
Influencing others requires emotional intelligence in domains such as empathy, handling
v v v v v v v v v v
relationships, deepening self-awareness in self and others, motivating others, and managing
v v v v v v v v v v v
emotions. Motivating others recognizes that values are powerful forces that influence acceptance
v v v v v v v v v v v v
of change. Leaving the RNs alone for a period of time before implementation does not provide
v v v v v v v v v v v v v v v v
opportunity to explore different perspectives and values. Avoiding discussion until the team
v v v v v v v v v v v v
changes may not promote adoption of the change until there is opportunity to explore perspectives
v v v v v v v v v v v v v v v
and values related to the change. Hiring of the assistants demonstrates lack of empathy for the
v v v v v v v v v v v v v v v v
perspectives of the RN staff.
v v v v v
TOP: AONE competency: Knowledge of the HealthCare Environment
v v v v v v v v
, 6. As the RN charge nurse on the night shift in a small long-term care facility, you‘ve found that there
v v v v v v v v v v v v v v v v v v
is little turnover among your LPN and nursing assistant (NA) staff members, but they are not very
v v v v v v v v v v v v v v v v v
motivated to go beyond their job descriptions in their work. Which of the following strategies
v v v v v v v v v v v v v v v
might motivate the staff and lead to greater job satisfaction?
v v v v v v v v v v
a. Ask the director of nursing to offer higher wages and bonuses for extra work for the
v v v v v v v v v v v v v v v
night LPNs and NAs.
v v v v
b. Allow the LPNs and NAs greater decision-making power within the scope of their
v v v v v v v v v v v v
positions in the institution.
v v v v
c. Hire additional staff so that there are more staff available for enhanced care, and
v v v v v v v v v v v v v
individual workloads are lessened.
v v v v
d. Ask the director of nursing to increase job security for night staff by having them sign
v v v v v v v v v v v v v v v
contracts that guarantee work.
v v v v
ANS: B v
Hygiene factors such as salary, working conditions, and security are consistent with Herzberg‘s
v v v v v v v v v v v v
two-factor theory of motivation; meeting these needs avoids job dissatisfaction. Motivator factors
v v v v v v v v v v v v
such as recognition and satisfaction with work promote a satisfying and enriched work
v v v v v v v v v v v v v
environment. Transformational leaders use motivator factors liberally to inspire work
v v v v v v v v v v
performance and increase job satisfaction.
v v v v v
TOP: AONE competency: Communicationand Relationship-Building
v v v v v
7. The nurse manager wants to increase motivation by providing motivating factors for the nurse on
v v v v v v v v v v v v v v
v the unit. What action would be appropriate to motivate the staff?
v v v v v v v v v v
a. Collaborate with the human resource/personnel department to develop on-site v v v v v v v v
v daycare services. v
b. Provide a hierarchical orgNaniR
zatiI
o nalGstr B
u c.tuCre . M v v v v
c. Implement amodel of share d g o v e rn anTc e. O
U S N v v v v v
d. Promote the development of a flexible benefits package. v v v v v v v
ANS: C v
Complexity theory suggests that systems interact and adapt and that decision making occurs v v v v v v v v v v v v
throughout systems, as opposed to being held in a hierarchy. In complexity theory, every voice
v v v v v v v v v v v v v v v
counts, and therefore all levels of staff would be involved in decision making. This principle is
v v v v v v v v v v v v v v v v
the foundation of shared governance.
v v v v v
TOP: AONE competency: Communicationand Relationship-Building
v v v v v
8. A charge nurse on a busy 40-bed medical/surgical unit is approached by a family member who
v v v v v v v v v v v v v v v
begins to complain loudly about the quality of care his mother is receiving. His behavior is so
v v v v v v v v v v v v v v v v v
disruptive that it is overheard by staff, physicians, and other visitors. The family member leaves the
v v v v v v v v v v v v v v v v
unit abruptly, and the nurse is left feeling frustrated. Which behavior by the charge nurse best
v v v v v v v v v v v v v v v v
illustrates refined leadership skills in an emotionally intelligent practitioner?
v v v v v v v v v
a. Reflect to gain insight into how the situation could be handled differently in thev v v v v v v v v v v v v
future. v
b. Try to catch up with the angryfamily member to resolve the concern.
v v v v v v v v v v v v
c. Discuss the concern with the patient after the familymember has left. v v v v v v v v v v v
d. Notify nursing administration of the situation. v v v v v
ANS: A v