BEHAVIOR 10TH EDITION, SUE, QUESTIONS WITH
CORRECT VERIFIED ANSWERS 2025/2026 GRADED A+
Chapter 1: Abnormal Behavior
MULTIPLE CHOICE
1. Which statement about abnormal!!psychology !!is!!accurate?
a. Abnormal!!psychology !!seeks !!to!!describe, !!explain, !!predict, !!and!!modify!!unusual!!behaviors.
b. Although!!abnormal!!psychology!!has!!made!!several!!gains!!in!!the!!past !!20!!years, !!it!!is!!not
!! yet!!a!scientific!!field!!of!!study.
c. The!!subject !!matter !!of!!abnormal!!psychology!!is!!restricted!!to!!extremely!!bizarre!!behavior.
d. Most!!diagnoses !!of !!abnormality!!are!!based!!on!!two!!or !!three!!basic!!behavioral!!factors.
ANS:!!! ! A
REF:! ! The!!Concerns !!of!!Abnormal!!Psycholo
gy!O BJ:!!!!! ! 1 MSC:! ! Factual
2. Psychopathology, !!or !!abnormal behavior, results primarily from ____. L L L L L
a. genetic factorsL
b. environmental factors L
c. sociocultural factors L
d. an interaction of many factors
L L L L
ANS: D LL REF: Introduction OBJ: 1
LL L LL MSC: Factual
L
3. Dr. Thompson collects information in order to describe and draw inferences about an
L L L L L L L L L L L L
individual'spsychological disorder. Dr. Thompson is engaged in ____.
L L L L L L L L
a. therapy
b. predicting dangerousness L
c. psychodiagnosis
d. research
ANS: C LL REF: The Concerns of Abnormal
L L L L L
Psychology OBJ: 1 MSC: Applied
L LLL L
4. Dr. Kohn is a psychoanalyst, Dr. Edwards is a humanistic therapist, Dr. Peterson is a cognitive
L L L L L L L L L L L L L L L L
,TEST BANK FOR UNDERSTANDING ABNORMAL
BEHAVIOR 10TH EDITION, SUE, QUESTIONS WITH
CORRECT VERIFIED ANSWERS 2025/2026 GRADED A+
behavioral therapist, and Dr. James is a Gestalt therapist. Each of them would likely have a
L L L L L L L L L L L L L L L L
different
____ for a client's abnormality.
L L L L
a. time of onset L L
b. explanation
c. diagnosis
d. prognosis
ANS: B LL REF: The Concerns of Abnormal L L L L L
Psychology OBJ: 1 MSC: Applied L LLL L
5. A psychologist says, “Juan's abnormal behavior is likely due to a combination of biology
L L L L L L L L L L L L L L
andinadequate interpersonal skills.” The psychologist is .
L L L L L L
a. predicting the future symptoms of Juan L L L L L
b. giving Juan a psychodiagnosis L L L
c. offering an explanation for Juan's problem L L L L L
d. describing how to control Juan's symptoms L L L L L
ANS: C LL REF: The Concerns of Abnormal L L L L L
Psychology OBJ: 1 MSC: Applied L LLL L
6. Which statement regarding the prediction of abnormal behavior is accurate?
L L L L L L L L L
a. Even experienced professionals tend to overpredict future violence.
L L L L L L L
b. Psychologists are not interested in predicting clients' future behavior. L L L L L L L L
c. Prediction is unrelated to understanding the cause of abnormality.
L L L L L L L L
d. Psychologists tend to underpredict future violence. L L L L L
ANS: A LL REF: The Concerns of Abnormal L L L L L
Psychology OBJ: 1 MSC: Conceptual L LLL L
7. One of Seung-Hui Cho's professors reported Cho's frightening behavior to many campus
L L L L L L L L L L L L
authorities. What reason did those authorities give her to explain why they could do nothing?
L L L L L L L L L L L L L L
a. Cho's therapist did not feel he posed a danger to others.
L L L L L L L L L L
b. There was no space in any of the local mental health facilities to house him.
L L L L L L L L L L L L L L
c. Cho did not make any overt threats against anyone.
L L L L L L L L
d. When compared with that of his peer group, Cho's behavior was not considered odd.
L L L L L L L L L L L L L
,TEST BANK FOR UNDERSTANDING ABNORMAL
BEHAVIOR 10TH EDITION, SUE, QUESTIONS WITH
CORRECT VERIFIED ANSWERS 2025/2026 GRADED A+
ANS: C LL REF: The Concerns of Abnormal L L L L L
Psychology OBJ: 1 MSC: Applied
L LLL L
8. When psychologists talk about modifying abnormal behavior, they mean they are ____.
L L L L L L L L L L L
a. attempting to understand the underlying cause of that behavior
L L L L L L L L
b. restricting the freedom of dangerous clients
L L L L L
c. attempting to anticipate the future behaviors of clients
L L L L L L L
d. using therapy to improve client behavior
L L L L L
ANS: D LL REF: The Concerns of Abnormal L L L L L
Psychology OBJ: 1 MSC: Factual
L LLL L
9. Which of the following defines therapy most accurately?
L L L L L L L
a. A program of systematic intervention designed to alter behavior, emotion, or thought
L L L L L L L L L L L
b. The scientific study of abnormal behavior.
L L L L L
c. A system of observing abnormal behavior in an attempt to classify it
L L L L L L L L L L L
d. The application of a theoretical model to explain the cause of abnormal behavior
L L L L L L L L L L L L
ANS: A LL REF: 1 L LL OBJ: The Concerns of Abnormal
L L L L L
Psychology MSC: Factual L L
10. A psychologist develops several activities for clients aimed at helping them become more
L L L L L L L L L L L L
self-disciplined and feel more confident about trying new behaviors. This example illustrates ____.
L L L L L L L L L L L L
a. how epidemiological work is done in the field
L L L L L L L
b. how therapy may be seen as an attempt to modify behavior
L L L L L L L L L L
c. the function of providing an explanation for abnormal behavior
L L L L L L L L
d. the essential need for accurate psychodiagnosis
L L L L L
ANS: B LL REF: The Concerns of Abnormal L L L L L
Psychology OBJ: 1 MSC: Applied
L LLL L
11. Clinical psychologists usually have ____ degrees, unlike psychiatrists, who have __ degrees.
L L L L L L L L L
a. bachelor's (B.S.); medical (M.D.)
L L L
b. medical (M.D.); doctorate (Ph.D.)
L L L
c. doctorate (Ph.D. or Psy.D); medical (M.D.)
L L L L L
, TEST BANK FOR UNDERSTANDING ABNORMAL
BEHAVIOR 10TH EDITION, SUE, QUESTIONS WITH
CORRECT VERIFIED ANSWERS 2025/2026 GRADED A+
d. master's (M.S.); doctorate (Ph.D.) L L L
ANS: C LL REF: The Concerns of Abnormal
L L L L L
Psychology OBJ: 1 MSC: Factual L LLL L
12. Harold is a mental health professional who has a medical degree and prescribes antidepressants
L L L L L L L L L L L L L L
andantipsychotic medication for his patients. After graduating from medical school, he
L L L L L L L L L L L L
completed a three-year residency in his field. We can guess that Harold is a
L L L L L L L L L L L L L _.
a. social worker L
b. psychiatrist
c. clinical psychologist L
d. psychoanalyst
ANS: B LL REF: The Concerns of Abnormal
L L L L L
Psychology OBJ: 1 MSC: Applied L LLL L
13. Linda, Jayne, and Sheryl all are called “doctors.” All are mental health professionals. However,
L L L L L L L L L L L L L L
Linda has a Psy.D., Jayne has an M.D., and Sheryl has a D.S.W. We can predict that
L L L L L L L L L L L L L L L L _.
a. Sheryl is a psychiatrist L L L
b. Linda is a social worker L L L L
c. Linda is a clinical psychologist
L L L L
d. Jayne is a clinical psychologist
L L L L
ANS: C LL REF: The Concerns of Abnormal
L L L L L
Psychology OBJ: 1 MSC: Applied L LLL L
14. Psychiatrists must have an M.D.; clinical psychologists must have a Ph.D. or Psy.D.
L L L L L L L L L L L L L
Psychoanalysts must have L L .
a. a master's (M.S.) degree
L L L
b. an M.D L
c. only a bachelor's (B.S.) degree
L L L L
d. their own intensive personal analysis from an experienced analyst
L L L L L L L L
ANS: D LL REF: The Concerns of Abnormal
L L L L L
Psychology OBJ: 1 MSC: Factual L LLL L