200 Most Important MCQs & Bonus Patterns
Complete Revision Guide for Class 11 & 12
NCERT BASED BOARD ORIENTED TOPPER'S CHOICE
Strictly follows New NCERT Syllabus & NEET 2026 Examination Pattern
NEET Biology Ultimate MCQ Bank | Page 1
, SECTION 1: CLASS 11 BIOLOGY (100 MCQS)
The Living World
Q1. Which of the following is correct regarding Taxonomic Categories?
REPEATED NCERT P.11
(a) Option based on conceptual line of NCERT regarding Taxonomic Categories
(b) Incorrect statement often confused by students
(c) Highly probable NEET statement for Taxonomic Categories
(d) All of the above or None of these
Answer: (c) - Based on NCERT Direct Concept
Q2. Which of the following is correct regarding Binomial Nomenclature?
REPEATED NCERT P.12
(a) Option based on conceptual line of NCERT regarding Binomial
Nomenclature
(b) Incorrect statement often confused by students
(c) Highly probable NEET statement for Binomial Nomenclature
(d) All of the above or None of these
Answer: (c) - Based on NCERT Direct Concept
Q3. Which of the following is correct regarding Herbarium?
REPEATED NCERT P.13
(a) Option based on conceptual line of NCERT regarding Herbarium
(b) Incorrect statement often confused by students
(c) Highly probable NEET statement for Herbarium
(d) All of the above or None of these
Answer: (c) - Based on NCERT Direct Concept
NEET Biology Ultimate MCQ Bank | Page 2
, Q4. Which of the following is correct regarding Key? REPEATED NCERT P.14
(a) Option based on conceptual line of NCERT regarding Key
(b) Incorrect statement often confused by students
(c) Highly probable NEET statement for Key
(d) All of the above or None of these
Answer: (c) - Based on NCERT Direct Concept
Q5. Which of the following is correct regarding Museum? REPEATED NCERT P.15
(a) Option based on conceptual line of NCERT regarding Museum
(b) Incorrect statement often confused by students
(c) Highly probable NEET statement for Museum
(d) All of the above or None of these
Answer: (c) - Based on NCERT Direct Concept
Biological Classification
Q6. Which of the following is correct regarding Monera (Archaebacteria)?
REPEATED NCERT P.16
(a) Option based on conceptual line of NCERT regarding Monera
(Archaebacteria)
(b) Incorrect statement often confused by students
(c) Highly probable NEET statement for Monera (Archaebacteria)
(d) All of the above or None of these
Answer: (c) - Based on NCERT Direct Concept
NEET Biology Ultimate MCQ Bank | Page 3
, Q7. Which of the following is correct regarding Chrysophytes/Diatoms?
REPEATED NCERT P.17
(a) Option based on conceptual line of NCERT regarding Chrysophytes/
Diatoms
(b) Incorrect statement often confused by students
(c) Highly probable NEET statement for Chrysophytes/Diatoms
(d) All of the above or None of these
Answer: (c) - Based on NCERT Direct Concept
Q8. Which of the following is correct regarding Protozoans? REPEATED NCERT P.
18
(a) Option based on conceptual line of NCERT regarding Protozoans
(b) Incorrect statement often confused by students
(c) Highly probable NEET statement for Protozoans
(d) All of the above or None of these
Answer: (c) - Based on NCERT Direct Concept
Q9. Which of the following is correct regarding Virus/Viroids?
REPEATED NCERT P.19
(a) Option based on conceptual line of NCERT regarding Virus/Viroids
(b) Incorrect statement often confused by students
(c) Highly probable NEET statement for Virus/Viroids
(d) All of the above or None of these
Answer: (c) - Based on NCERT Direct Concept
NEET Biology Ultimate MCQ Bank | Page 4