EMT-B AAOS Final Actual Exam 1 VERIFIED
QUESTIONS AND ANSWERS WITH
DETAILED RATIONALES GRADED A+
GUARANTEED PASS
1. The first month of life after birth is referred to as the:
A. neonatal period.
B. toddler period.
C. start of infancy.
D. premature phase.
Answer: A
Question Type: General Knowledge
Page: 1149
A+ TEST BANK 1
, EMT-B AAOS Final Actual Exam
2. Which of the following statements regarding a 3-month-old infant is correct?
A. The infant is unable to turn his or her head and focus.
B. The infant should be aroused easily from a sleeping state.
C. At this age, the infant typically sleeps for up to 8 hours a day.
D. A 3-month-old infant can distinguish a parent from a stranger.
Answer: D
Question Type: General Knowledge
Page: 1149
3. A child may begin to show signs of separation anxiety as early as:
A. 6 months.
B. 12 months.
C. 18 months.
D. 24 months.
Answer: A
Question Type: General Knowledge
Page: 1149
4. Unless he or she is critically ill or injured, you should generally begin your assessment of a
toddler:
A. at the feet.
B. at the head.
C. in the ambulance.
D. en route to the hospital.
Answer: A
Question Type: General Knowledge
Page: 1150
5. Which of the following statements regarding preschool-age children is correct?
A. They realize that injuries are not a form of punishment.
B. Preschoolers are usually not fearful of pain or separation.
C. The preschool age begins after the child turns 2 years old.
D. They can usually identify painful areas when questioned.
Answer: D
Question Type: General Knowledge
Page: 1151
6. When assessing an 8-year-old child, you should:
A. refrain from taking a blood pressure.
A+ TEST BANK 2
, EMT-B AAOS Final Actual Exam
B. talk to the child, not just the caregiver.
C. use a toe-to-head assessment approach.
D. rely solely on the parent for information.
Answer: B
Question Type: General Knowledge
Page: 1152
7. When assessing or treating an adolescent patient, it is important to remember that:
A. they usually do not wish to be observed during a procedure.
B. it is generally not necessary to explain procedures in advance.
C. they often request medication to help in the relief of severe pain.
D. they cannot understand complex concepts and treatment options.
Answer: A
Question Type: General Knowledge
Page: 1153
8. Which of the following statements regarding a pediatric patient's anatomy is correct?
A. The tracheal rings of a child are more rigid than an adult's.
B. A child's tongue is proportionately smaller than an adult's.
C. Children have a larger, rounder occiput compared to adults.
D. The child's epiglottis is less floppy and smaller than an adult's.
Answer: C
Question Type: General Knowledge
Page: 1153-1154
9. The normal respiratory rate for a newborn should not exceed ______ breaths/min.
A. 50
B. 60
C. 70
D. 80
Answer: B
Question Type: General Knowledge
Page: 1154
10. Compared to an adult, the diaphragm dictates the amount of air that a child inspires
because the:
A. intercostal muscles are not well developed.
B. rib cage is rigid and provides little flexibility.
A+ TEST BANK 3
, EMT-B AAOS Final Actual Exam
C. abdominal organs force the diaphragm upward.
D. upper airway is smaller and easily collapsible.
Answer: A
Question Type: General Knowledge
Page: 1154
11. Pale skin in a child indicates that the:
A. child is in severe decompensated shock.
B. oxygen content in the blood is decreased.
C. blood vessels near the skin are constricted.
D. child's core body temperature is elevated.
Answer: C
Question Type: General Knowledge
Page: 1155
12. Signs of vasoconstriction in the infant or child include:
A. warm, dry skin.
B. weak distal pulses.
C. a rapid heart rate.
D. brisk capillary refill.
Answer: B
Question Type: General Knowledge
Page: 1155
13. Which of the following statements regarding spinal injuries in pediatric patients is correct?
A. Because of a child's proportionately large head, they are more prone to spinal cord injuries
than adults.
B. The majority of cervical spine injuries in children are partial transections of the spinal cord,
resulting in partial paralysis.
C. Most cervical spine fractures in infants and children occur between the first and second
cervical vertebrae.
D. If the cervical spine is injured, it is most likely to be an injury to the ligaments because of
rapid movement of the head.
Answer: D
Question Type: General Knowledge
Page: 1155
14. Compared to adults, the liver and spleen of pediatric patients are more prone to injury and
bleeding because they are:
A+ TEST BANK 4